Službena ili neslužbena istraga!? Doznajte kakav je tijek Dinamova procesa pred Europskom komisijom

Nakon što je jučer objavljena vijest da Europska komisija istražuje financiranja Dinama od strane Grada Zagreba, ubrzo je reagirao GNK Dinamo izjavom da ne postoji nikakvaslužbena istragaod strane Europske komisije, a HINA je prenijeli priopćenje Ricarda Cardosa iz Europske komisije u kojem se navodi da nije otvoren formalni istražni postupak, te da je Europska komisija oko slučaja u kontaktu s hrvatskim vlastima.

Što ovo priopćenje Europske komisije točno znači i je li Dinamo pod istragom ili nije?
Za odgovor na ovo pitanje potrebno je poznavati tijek postupka povodom pritužbe Europskoj komisiji protiv navodnih nezakonito dodijeljenih potpora. U aktu Kodeks najbolje prakse za provedbu postupaka nadzora državnih potpora, koji još uvijek nije objavljen na hrvatskom jeziku, postupak u kojem se nalazi ovaj slučaj se naziva “investigation of a complaint“.

Kada se pritužba podnese, Europska komisija obavještava podnositelja pritužbe o njegovom mjestu na listi prioriteta i to samo ako smatra da je pritužba osnovana ili odbacuju pritužbu.

Kako su iz GNK Dinama potvrdili da su kontaktirani, te su se očitovali o cijelom slučaju, uz napomenu kako nikakva službena istraga ne postoji, otkrili su javnosti u kojoj se fazi istraga Europske komisije nalazi. Isto tako naglasak na činjenicu da službena istraga nije započela nije previše važna u ovom trenutku, jer ako je Europska komisija zatražila očitovanje Republike Hrvatske i svih relevantnih subjekata, to jasno ukazuje da pritužba nije odbačena, te da se “preliminarna istraga” nastavlja.

Što nas sad očekuje
?
U idućih nekoliko mjeseci Europska komisija će utvrditi predstavlja li dugogodišnje upumpavanje gradskog novca u GNK Dinamo državnu potporu. Ako se to utvrdi idući korak je otvaranje formalnog istražnog postupka. Usporedimo li ovaj slučaj s kaznenim postupkom, možemo zaključiti da je cijeli predmet trenutno u fazi istrage, a uskoro ćemo saznati hoće li se podići i optužnica.

Što znači da je potpora dopuštena?
U slučaju da se utvrdi da su uplaćena sredstva državna potpora, Europska komisija će zatražiti daljnje očitovanje Republike Hrvatske u kontekstu je li ovdje bila riječ o financiranju u skladu s javnim interesom, odnosno je li takvo financiranje spojivo s unutarnjim tržištem. Pojednostavnjeno u ovoj fazi, formalnog istražnog postupka, se ispituje je li potpora bila dopuštena. Ako se ne uspije dokazati postojanje nekog od razloga koji potporu čine dopuštenom Dinamo će morati vratiti sve nedopuštene i nezakonite potpore s kamatama.

Što znači je li potpora zakonita?
Ovdje je važno istaknuti još jednu stvar, u slučaju postojanja državne potpore, davatelj državne potpore (tj. Grad Zagreb) ne smije dodijeliti državnu potporu prije odobrenja Europske komisije. U suprotnom državna potpora je nezakonita, neovisno o tome utvrdi li Europska komisija da je dopuštena. O ovom pitanju tj. o zakonitosti potpora, može odlučivati i nacionalni sud te eventualno zabraniti nove isplate Dinamu od strane Grada Zagreb dok god se ovakvo financiranje ne uskladi s pravilima o državnim potporama.

ZB