Spartak Moskva prelazi na socios model

Spartak iz Moskve prelazi na socios model! Vlasnik kluba Leonid Fedun je odluku objavio u priopćenju za javnost.

Fedun, koji je predsjednik Spartaka od 2003. godine je objasnio da će na dvadesetu godinu svoje vladavine, odnosno 2023., prepustiti Spartak navijačima. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

>> “Regel 50+1” ili prevedeno “1 član=1 glas”

„Nakon mnogo razmišljanja, donio sam odluku: nakon 2023., kad se riješe svi infrastrukturni problemi, potražit ćemo nove izvore financiranja i samoodrživosti. Moj stav je da bi Spartak trebao biti u vlasništvu navijača. Ovo nije spontana odluka. Dugo smo vagali odluku, a imamo i primjere Barcelone, Real Madrida, Bayerna, kao i nekih američkih klubova. Na kraju smo donijeli odluku da Spartak kao narodni klub trebaju voditi njegovi navijači.

Leonid Fedun

Većinski dio dionica Spartaka ću prebaciti na neprofitnu udrugu i svi navijači će biti vlasnici. Za primjer, imat ćemo 20 tisuća navijača koji će biti članovi, kupovati pretplate i ulaznice. Oni će imati prioritet. Svi oni će imati pravo glasa, naprimjer, već 2023. će imati pravo glasati za predsjednika Spartaka. Imat će pravo odlučivati o dizajnu dresa, transfer politici, svemu. Ubrzo ćemo osnovati radnu grupu koja će se baviti ovim stvarima i savjetovat ćemo se s navijačima i stručnjacima.

Osobno ću postati običan navijač, neću imati pravo blokirati odluke ili rezultate izbora za predsjednika. Nakon ovoga Spartak više neće dobivati novac iz mojih izvora. Nakon tri do pet godina, ugovor s Lukoilom će završiti i moj utjecaj u Spartaku će završiti. Klub će tada biti spreman za samostalno financiranje, a mi ćemo kreirati uvjete za to. Klub će se osloniti na vlastite navijače, a kako navijači najbolje razumiju Spartak i što Spartaku treba, povjerit ćemo klub njima“.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter