Središnji državni ured za šport predložio porezne olakšice s ciljem poticanja ulaganja u sport

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Središnji državni ured za šport pokrenuo je inicijativu za razmatranje dodatnih izmjena i dopuna četiri porezna propisa čije su izmjene i dopune u tijeku, a s ciljem poticanja ulaganja u šport te poreznog rasterećenja pravnih i fizičkih osoba u športu što bi poticajno djelovalo na razvoj športa u Republici Hrvatskoj – navode iz ureda na čijem je čelu Janica Kostelić.

Iz SDUŠ-a napominju kako se radi samo o radnim prijedlozima čija će implementacija ovisiti o mogućnosti uklapanja istih u poreznu politiku za koju je odgovorno Ministarstvo financija.

Prijedlozi obuhvaćaju:

  • Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit – S ciljem poticanja ulaganja privatnih i javnih trgovačkih društava u šport predlaže se priznanja darovanja u športske svrhe kao porezno priznatog troška do iznosa od 10% prihoda ostvarenog u prethodnoj godini
  • Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak – Kao i kod Zakona o porezu na dobit predlaže se povećanja iznosa primitaka za koje je predviđena mogućnost uvećanja osobnog odbitka s dosadašnjih 2% na 10%. Predlaže se u poreznom smislu djelatnost trenera, instruktora i voditelja u športu izjednačiti s poreznim statusom u smislu Zakona o porezu na dohodak športaša ili novinara odnosno omogućiti im utvrđivanje dohotka i plaćanje predujma poreza na dohodak po osnovi tih djelatnosti u skladu s člancima 39. i 40. Zakona o porezu na dohodak. S ciljem poticanja građana na tjelesnu aktivnost koja ima izravne učinke na zdravlje pa samim time i na smanjenje zdravstvenih troškova predlažemo da porezni obveznik može uvećati osobni odbitak za iznos stvarnih troškova rekreativnog bavljenja športom poreznog obveznika i osoba koje porezni obveznik uzdržava, a koji predstavljaju članarine za rekreativno bavljenje športom do iznosa od 2.400,00 kuna godišnje u pravnim osobama koje su registrirane za obavljanje športske djelatnosti športske rekreacije kao i za članarine djece i maloljetnika za obavljanje športske djelatnosti pripreme i sudjelovanja u športskom natjecanju.
  • Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima – Sukladno prijedlogu vezanom za izjednačavanje u poreznom smislu trenera i športaša potrebno je uskladiti i odredbe Zakona o doprinosima. Nadalje, odredbama članka 209. Zakona o doprinosima predviđene su iznimke prema kojima ne postoji obveza plaćanja doprinosa prema određenim primicima od kojih se utvrđuje drugi dohodak ili dohodak od nesamostalnog rada među kojima su i športske stipendije i naknade športskom sucu i delegatu. Obzirom da uz športske suce i delegate koji su obuhvaćeni iznimkom, i treneri, instruktori i voditelji u športu, navedenu djelatnost često obavljaju honorarno, predlažemo da se navedenim stavkom 1. članka 209. obuhvate i navedene kategorije fizičkih osoba koje obavljaju športske djelatnosti, a koje su istovremeno u radnom odnosu odnosno ostvaruju dohodak od nesamostalnog rada te po toj osnovi plaćaju doprinose. Predlažemo da se navedena iznimka odnosi na primitke u iznosu do 4.000,00 kuna mjesečno. Korist od navedenih mjera bila bi višestruka, a istovremeno bi rasteretila športske organizacije koje ionako ovise o javnim sredstvima te honorare i plaće osiguravaju iz tih izvora i iz prihoda od članarina. Također, omogućile bi bolji angažman trenera i drugih stručnih kadrova, motivirale bi više stručnih kadrova na profesionalni i honorarni angažman u športu, a sigurno bi imale pozitivne efekte u vidu potencijalnog smanjenja članarina i dostupnosti športa svoj djeci te dodatno uredile područje rada trenera koji taj posao često obavljaju volonterski ili honorarno.
  • Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost – Zbog važnosti športa za društvo, kao što važnost imaju kulturne manifestacije za koje se primjenjuju dvije snižene stope poreza na dodanu vrijednost za kino ulaznice i ulaznice za koncerte predlažemo i smanjenje stope PDV-a i na ulaznice za športske priredbe. Predlažemo uvrstiti „ulaznice za športske priredbe“ u članak 38.  stavak 2. Zakona o porezu na dodanu vrijednost te iste oporezivati sniženom stopom od 5% kao i kino ulaznice.
Pročitajte još:

>> Opatijska incijativa

 


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email