Search
Close this search box.

Statistika suđenja HNL 2013/14

Hrvatski nogometni suci sigurno su najveći argument onima koji sumnjaju u poštenje domaćeg nogometa. To i ne čudi s obzirom da je upravo u tijeku drugi stupanj suđenja u aferi nepoštenog suđenja gdje su šefovi sudačke organizacije Širić i Djedović uhvaćeni dok su primali mito. Pogubno po domaći nogomet odzvanja činjenica da suci za koje su se uzimali novci i koji su trebali biti egzekutori na terenu nisu nikad otkriveni, a svi koji su sudili i tada, sude i danas. Osim toga obojica privedenih su i bivši nogometni arbitri – Djedović iz vremena bivše države, a Širić s preko 200 utakmica je na vrhu liste odsuđenih utakmica HNL-a (sudio je od samih početaka HNL-a). Stoga samo afera koju je razotkrio bivši predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš baca sumnju na svih dvadeset godina HNL-a.

Na žalost, nisu to jedine afere. Upravo pratimo suđenje Brune Marića koji tuži UEFA-u i istražitelja Robena Bokšića zbog duševnih boli. Naime svojevremeno je objavljeno, a Roben Bokšić to i dalje tvrdi, da je Marić umješan u namještanje utakmice finala kupa između Hajduka i Dinama. Nedavno je Marić snimljen i na fešti sa igračima Dinama.

Na osnovu svjedočenja pokojnog predsjednika Hrvatskog dragovoljca, Stjepana Spajića iz nogometa je izletio sudac Ivica Katuša (40-ak utakmica HNL-a) uz dvije godine zatvora.

Čak se i Zdravko Mamić svojevremeno hvalio da je plaćao nogometne suce.

Veliki problem nogometnih sudaca je i njihova ovisnost o Izvršnom odboru HNS-a koji mora odobriti svako sudačko ime koje će suditi Prvu ligu. S obzirom da je Izvršni odbor HNS-a u očima javnosti servis jednog čovjeka i jednog kluba – jasno je zašto ni ovaj podatak ne ide u prilog povjerenju u sudačku organizaciju.

Također vrlo je teško i nezahvalno raditi sudačku analizu utakmice na osnovu statističkih podataka, jer suđenje je kao i ocjena igra – ovisna o oku promatrača. Tendenciozno suđenje odvija se perfidnije nego se o tome javno priča ili pojašnjava gledateljima i navijačima. Naš portal je u nekoliko navrata kroz projekt “sudačka nadoknada” pokušao dočarati parametre koji demistificiraju suđenje, a vjerujemo i nadamo se da ćemo nastaviti i u sljedećoj sezoni. Isto tako koristimo priliku pozvati sve nogometne suce (bivše i sadašnje) koji navijačima žele približiti nogometno suđenje da se jave za suradnju.

Evo statistike sudačkih odluka, a analizu zašto Dinamo ima toliko malo dosuđenih žutih kartona u odnosu na konkurenciju, zašto Split ima toliko crvenih, a Rijeka toliko dosuđenih jedanaesteraca, ostavljamo čitateljima.

Na osnovu analiza koje smo objavljivali:

Hrvatski dragovoljac
Slaven Belupo
Osijek
Zadar
Istra 1961
Lokomotiva
Split
Hajduk
Rijeka
Dinamo

napravili smo još jednu tablicu.Sama statistika napravljena je na osnovu analiza kardinalnih sudačkih pogrešaka koje bi ili su rezultirali pogotkom (najčešće jedanaesterci ili golovi iz zaleđa). Ostale situacije koje se opravdavaju “slobodnim sudačkim uvjerenjem” i za koje ne možemo znati što bi se na utakmici moglo dogoditi da su dosuđeni ili da su kriteriji bili jednaki za obje momčadi ili da nije bilo previše prekršaja s kojim se cjepka igra ili…, ostavljamo za sljedeću sezonu u kojoj ćemo pokušati i takvu statistiku voditi.

Dakle ovo su situacije kada je nedvojbeno nanesena šteta nogometnoj igri i koje su direktno donijeli/odnijeli:


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter