Statutom HNS-a kontra mikrofona USKOK-a

HNS jako svrbi Zakon o računovodstvu neprofitnih organizacija

Nakon Skupštine HNS-a jedno je pitanje ostalo visiti u zraku: zašto nisu objavljene promjene Statuta HNSa? Već i ptice na grani cvrkuću kakva je HNS postao organizacija (gavran – kra, kra), pa ih se često uspoređuje sa Sjevernom Korejom i njihovim apsolutizmom. Ovaj put su napravili korak dalje. Ako ste pročitali današnji tekst o promjenama u Statutu, sigurno ste iste promjene prepoznali u predviđanjima iz prijašnjih blogova. Naravno, HNS se sprema za udar Linića i njegovog Zakona o računovodstvu neprofitnih organizacija! Poreznu upravu boli što neprofitne organizacije ne plaćaju porez na dobit, ali ih svrbi i vođenje knjiga u kojima se može “zagubiti” ogroman novac. Zbog toga je i spuštena granica po kojoj će detaljnije financije morati voditi sve neprofitne organizacije (udruge) s godišnjim prihodom većim od 230.000 kuna. U slučaju nogometa time bi se spriječilo eventualno pranje novaca s manjim klubovima.

HNS osniva strogo kontrolirano trgovačko društvo, 1.HNL izbačen, Izvršni odbor HNS-a postaje fikus

Dakle, Članak 80. donosi tu veliku novost o mogućnosti da HNS osnuje trgovačko društvo, koje će posebnim ugovorom biti povezano s HNS-om. Članak 78. donosi izmjenu da, uz dosad samo Izvršnog predsjednika (Vrbanović), nalogodavac za izvršenje financijskog plana postaje i Predsjednik (Šuker).

HNS je nedavno pokušao staviti Udrugu prvoligaša pod svoje, vjerojatno zbog mogućih velikih ulaganja dobiti iz Brazila. Teško je opravdati tako hitno preuzimanje Prve lige ičim drugim. Kako se Udruga nije ugasila hitno su “kažnjeni”: člankom 49. izbačen jekao dopredsjednik Saveza, predstavnik 1.HNL-a. Samim time 1.HNL više ne sudjeluje ni u radu Izvršnog odbora. Kad već nisu poslušni sada se neće moći petljati u HNS. Osim toga, u članku 44. izbačeno je da se Izvršni odbor HNS-a sastaje najmanje jednom u dva mjeseca. Praktički se ne moraju više ni sastajati, a po članku 46. aktivira se Odbor za hitnost. Taj odbor je postojao i ranije, ali se ukidanjem obaveznog sastajanja jednom u dva mjeseca, te ostalim izmjenama, nagovještava da IO HNS-a postaje fikus. Time su i ostalim članovima IO HNS-a najavili da se ni oni neće petljati više u sve, jer se ne zna kome se može vjerovati. Mogao bi netko na sjednicu doć’ s kakvim mikrofonom.


Pazi se na sve, ostaje samo 7 apostola da vladaju cijelim Hrvatskim nogometom

Članovi odbora za hitnost su: Predsjednik IO HNS (Šuker), Izvršni predsjednik (Vrbanović) i 5 dopredsjednika (Mamić, Mišković, Vučemilović, Kulušić, Bukvić). Čak se išlo toliko daleko da je iz tog članka izbačena stavka da, uz njih u tom Odboru, sjedi i jedan od ostalih članova Izvršnog odbora. Eto čak je i Alojzije Šupraha izvisio, izabran je dugovječniji, sveprisutni, Kulušić. Kao da je Šuprahi poslana poruka, “volimo te najviše od tih dolje, naš si, dali smo ti mjesto u IO HNS-a, ali ni tebi ne vjerujemo toliko da si u Odboru za hitnost”.

A poruka svima ostalima: “samo mali krug odabranih može znati sve informacije”.

Prvi dopredsjednik – Mamić mijenja Šukera ako ode u UEFA-u

Da se pazilo na sve, pokazuje se u članku 49. stavak 6. Dodano je da Skupština bira dopredsjednike na prijedlog predsjednika. Tako da ih je upravo Šuker sve predložio. Ali ni to nije sve, dodano je u istom članku da između pet dopredsjednika postoji i prvi dopredsjednik. Naravno, Šuker je predložio Mamića, što je okupljeno mnoštvo rado prihvatilo, gotovo jednoglasno. Samo dva glasa su bila protiv. Možda Zadrani, koji jedini nisu dali podršku Šukeru za kandidaturu za mjesto predsjednika ili Šupraha i Sučić iz Splitsko-dalmatinske županije? Samo zašto odjednom prvi dopredsjednik? Zato što taj prvi dopredsjednik po članku 50. stavak 2. mijenja predsjednika ukoliko je ovaj odsutan ili spriječen duže od 2 mjeseca. Ili recimo ode u UEFA-u.

Od ostalih promjena jedna od bitnijih je ona da je ubačena sistematizacija radnih mjesta i pravilnik o nadležnosti ureda, a sve u svrhu kontroliranja eventualnog trgovačkog društva. Ubačene su još neke točke usklađene sa Zakonom o sportu, između ostaloga da u HNS-u ne može raditi netko tko je kažnjen s više od 6 mjeseci zatvorske kazne.

Međužupanijski nogometni savezi

Člankom 31. županijski nogometni savezi se udružuju u pet (5) međužupanijskih nogometnih saveza (MŽNS) koji će vjerojatno zamjeniti dosadašnja Središta kao oblik koordinacije na regionalnoj osnovi. Dakle, Sjever, Središte, Istok, Zapad i Jug. Ima još nešto zanimljivo u ovom članku: MŽNS imaju pravnu osobnost. Po ovome se čini da je HNS tim člankom pronašao zamjenu za 1.HNL za ulaganje dobiti. Istovremeno bi se u ovim novoosnovanim udruženjima mogli uhljebiti nezadovoljnici koji nisu upali u HNS-ove komisije, odbore i slično.

Sve je ovo bazirano na pretpostavkama. Samo puno je pretpostavki. Previše da bi bilo slučajno! Zar ne? Kad će i hoće li se uopće donijeti ovaj Zakon o računovodstvu, ostaje za vidjeti. Zakon koji svrbi HNS više nego ijedna sportska inspekcija.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter