Stiže li kraj HNS-a kakav znamo? FIFA traži hitne reforme

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Svjedoci smo kako HNS uvijek u svoju obranu uzima krovnu instituciju, FIFA-u, po kojoj se i mora organizirati prema Statutu. Kad bi se uplela politika ili neki sportski članovi, zatraživši reforme, HNS bi se oglušio pod opravdanjem “tužit ćemo vas našoj krovnoj organizaciji”. FIFA je i sama do sada bila organizirana na zatvoren, apsolutistički način, koji nije dozvoljavao upliv ostalih nogometnih dionika. Međutim, najavljene reforme,od ovog petka, donose veliki preokret u samoj “krovnoj organizaciji” HNS-a, FIFA-i.

The Ultimate Managed Hosting Platform

U susret skupštini FIFA-e, održana je danas sjednica Izvršnog odbora FIFA-e, koji od svih svojih članica traži da izglasaju u petak na Izvanrednoj skupštini potpune reforme prema predloženom prijedloga, ali istovremeno traži i hitnu primjenu istih u svim savezima članicama:

“Svaka od predloženih mjera reforme ključna je za budućnost FIFA-e i nogometa općenito. Tražimo od svih zemalja članica da podrže reforme u potpunosti, i nakon toga da ih tako cjelovite implementiraju u matičnim savezima. To je naša kolektivna odgovornost koju imamo prema nogometu.”

HNS bi, ukoliko FIFA usvoji reformski Statut, trebao sazvati Izvanrednu sjednicu na kojoj bi preslikao odluke FIFA-e, izmijenivši Statut i sva svoja tijela, a to znači:

– Davor Šuker (ili novi predsjednik) te svi članovi odbora, komisija i službi mogli bi biti na dužnosti najviše 3
mandata po 4 godine.

– Ukinuo bi se Izvršni odbor i Odbor za hitnost, a osnovalo bi se novo Vijeće HNS-a s više članova svih dionika unogometu. Najmanje 20% žena bi bilo uključeno u rad Vijeća.
– Osnovalo bi se Visoko tajništvo koje bi vodilo računa o financijskom djelovanju HNS-a, a Vijeće bi ga nadgledalo. Vijeće se odvaja od financija kako ne bi svoj politički utjecaj miješalo s novcem
– Osnovala bi se neovisna Komisija za reviziju i žalbe koja bi nadgledala rad Vijeća HNS-a i Visokog tajništva zbog dvostruke kontrole
– Članovi Vijeća i Visokog tajništva HNS-a birali bi se iz svih dionika HNS-a, sa sveobuhvatnom i poboljšanom provjerom integriteta predloženih članova putem novog, neovisnog tijelaHNS-a, Odbora za provjeru. (Ovime bi se u potpunosti zatvarala vrata onima s mrljama u biografiji)
– Funkcija Predsjednika postaje više ambasadorska, umjesto prijašnje odlučujućeg faktora (ovo je i do sada bilo u HNS-u)
Žene bi bile uključene u sva tijela HNS-a
– Ključne financijske odluke donosile bi Komisije financiranja, razvoja i upravljanja koje bi se sastojale i od određenog minimalnog broja neovisnih stručnjaka van nogometa, a njihov rad stalno bi nadgledala potpuno neovisna Komisija za reviziju i žalbe
– Sadašnjih 17 komisija HNS-a reduciralo bi se na 9. U sastavu komisija više bi participirala nogometnazajednica, čime se želi postići veća učinkovitost i usredotočenost na stvarne probleme uz uključenost svih nogometnih dionika
– Vršile bi se stalne, neovisne, obavezne i obuhvatne provjere integriteta i morala svih članova
– Osnovao bi se namjenski Odbor nogometnih dionika čiji članove čine predstavnici igrača, klubova i liga. Time bi se povećala transparentnost i uključenost svih dionika kroz širu zastupljenost.
– Priznali bi se i uključili u Statut svi međunarodni ugovori o ljudskim pravima

Sve ovo imao je HNS na stolu u prijedlogu Hajduka. Kako je uporno okretao leđa bilo kakvoj reformi, pravdajući se krovnom organizacijom, izgleda da bi ga ovim reformama FIFA-e mogla sustići vlastita kletva. Krovna organizacija.

Međutim, kako živimo u Hrvatskoj gdje se HNS-u tolerira i nepridržavanje državnih zakonskih normi, moguće je da od danas ni krovna kuća neće biti relevantna. Ipak, bliže smo zaključku kako se bliži kraj HNS-a kakvog znamo.

Iz službenog priopćenja Izvršnog odbora FIFA-e:

NULL

Renato Čupić

Ovaj tekst nastao je uz potporuFonda za pluralizamu sklopu projekta “Ilegalne potpore u sportu, “legalne potpore” u diskriminaciji.Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Zadnje objavljeno

Twitter