Što to ima tako “bajkovito” u Deželi nogometnoj

Foto: NŠ Drava Ptuj
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Uz skroman prosjek od 1239 gledatelja po utakmici, rijetke milijunske prelaske igrača u strane (bogate) klubove, te mizeran renome koji ima u Europi, stvarno se vrijedi zapitati što to vuče brojne strane investitore u slovenski klupski nogomet?

Talijani, Amerikanci, Ukrajinci, Srbi, Hrvati, Švicarci, Nigerijci… Broj zemalja iz kojih se u slovenski nogomet slijeva (ili bi se barem trebao) novac raste iz godine u godinu. Skoro svake sezone pojavi se neki misteriozni investitor koji obećava brda i doline, te uz financijsko ulaganje najavljuje stabilizaciju kluba, rad s mladim talentima, boj za najviša mjesta u slovenskom prvenstvu, i naravno u roku od par godina i sam pohod prema Europi. Obećanje ludom radovanje…

Nije nikakvo čudo da je najstabilniji klub u Deželi Maribor, koji zarađuje novac uspješnim igrama u Europi, prodajom igrača, te kvalitetnim odnosom sa sponzorima. Iskusni sportski direktor Zlatko Zahović okružio se ljudima koji svaki euro preokrenu po nekoliko puta, jer znaju da ništa ne pada s neba. To su se na daleko teži način naučili i u Novoj Gorici, gdje su prije nekoliko godina potpisali ugovor o surađivanju s Parmom, a nakon kolapsa talijanskog kluba nova klupska garnitura jedva je spasila svoj klub od bankrota, te još uvijek otplaćuje dugove svojih prethodnika.

Početna euforija nakon dolaska bogatog “ujaka iz Amerike” Milana Mandarića u Ljubljanu brzo je splasnula, iako je Olimpija u sezoni 2015/16 digla prvenstvenu titulu. Mnogi su još uvijek skeptični i s nevjericom gledaju prema Mandariću, koji je dosad u klub investirao priličnu količinu eura, no veliko je pitanje što će se dogoditi, kad se američko – srpski biznismen odluči na odlazak – ne vjerujemo baš da će zarađeni (i uloženi) novac “pokloniti” Olimpiji – živi bili pa vidjeli.

Ako u Celju ovih dana spomenete ukrajinske investitore sigurno nećete čuti ništa lijepo o njima. Tvrtka K Partners Sport Management s.r.o., pod vodstvom Ukrajinaca Ihora Dedyshyna i Andreja Krupenka, najavljivala je velike investicije u klub, koji se može pohvaliti jako solidnom stadionskom infrastrukturom. Nakon samo nekoliko mjeseci ispostavilo se da su Ukrajinci u Celje donijeli samo “mačka u vreći”, odnosno umjesto nekoliko stotina tisuća eura u klub uložili jedva 90 tisuća eura, a kraj sezone donio je i kraj suradnje.

Slična je bila i situacija u Velenju, gdje je na vodeće pozicije u tamošnjem Rudaru zasjela grupa poduzetnika iz Srbije, koja je osnovala i tvrtku Novi Rudar. Neki od novih rukovodilaca kluba imali su poveznice i s kladioničarskim biznisom, tako da su se nakon nekih “nelogičnih” rezultata Rudara u slovenskoj javnosti pojavile ozbiljne sumnje u namještanje utakmica. Sve skupa završilo je ekspresnim povlačenjem vodeće grupe, koja se prema nekim informacijama već “infiltrirala” u novog prvoligaša iz Ankarana.

Da nije za strance zanimljiva samo slovenska prva liga potvrđuje informacija o ulasku nigerijskog poduzeća Dakinda u drugoligaša Dravu iz Ptuja, koja sanja povratak u slovensku elitu. Bivši reprezentativac Nastja Čeh, koji je vodio glavnu riječ u pregovorima s Nigerijcima, jako je optimističan: “Dobili smo poslovne partnere i nove prijatelje. Stvarno sam fasciniran njihovim poslovnim umijećem. Vjerujem, da ćemo zajedno napisati jednu prelijepu sportsku bajku”.

Očigledno će se “bajkoviti” put većine slovenskih klubova nastaviti i u idućim sezonama. Za ulazak u klub dovoljno je na list papira i u medije ubaciti nekoliko “bombončića”, a završne račune (i minuse) ionako sređuju posljednji Mohikanci, koji dobro znaju, da se od obećanja ne može (pre)živjeti.

Simon Maljevac


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter