Što to svrbi bogate klubove da najavljuju Super ligu?

Svaki put pred velike izmjene klupskih UEFA natjecanja imamo priliku gledati pritisak bogatih klubova najavom Super lige. Ni ovaj put nema iznimke. Iako su mediji objavili popis 12 klubova koji bi trebali biti njeni osnivači (za Manchester City informacije su kontradiktorne), nitko nije naveo razloge zašto se to događa, a ni zašto se vjerojatno (opet) neće ostvariti.

>> Dvanaest europskih klubova će objaviti osnivanje Super lige?

Naime, sutra zasjeda Izvršni odbor UEFA-e koji donosi dvije jako bitne odluke pred Skupštinu dan poslije. Prva je raspodjela novca između tri natjecanja (Liga prvaka, Europska liga i Konferencijska liga), a druga sustav natjecanja 2024.-2027. (možda i do 2030.).

Veliki „rat“ vodi se već dvije godine između ECA-e (udruženje 197 najboljih klubova) i Europskih liga (37 profesionalnih liga) oko te dvije točke, a UEFA je posrednik. U prošlosti su bogati klubovi bili ti koji su jedini vršili pritisak na UEFA-u i lagano dobivali sve što su htjeli. Prvi su pritisci Super ligom rezultirali Ligom prvaka 1992. godine, a nakon toga i proširenjem klubova u skupinama 1999. godine (s 24 na 32).

Nakon toga je pritisak bogatih klubova bio na raspodjelu novca pa je iz ciklusa u ciklus (pregovori sa sponzorima svake tri godine) razlika između bogatih i siromašnih bila sve veća.

Sada Europske lige uzvraćaju udarac i traže više novca za solidarnost te pravedniju raspodjelu. Takav njihov pritisak je i rezultirao trećim natjecanjem (Konferencijskom ligom) od iduće godine kako bi se broj klubova u kvalifikacijama i završnici sa skupinama proširio. Europska liga je pala s 48 na 32, ali je nova natjecanje dobilo 32 kluba.

Sponzorski su ugovori za ciklus natjecanja 2021.-2024. davno potpisani, ostala je za sutra samo raspodjela novca. Stoga bi bilo nevjerojatno i od ovih 11 (12) klubova da rade išta na svoju ruku (osim ovog pritiska) jer bi ostali i bez tog novca, s obzirom da će ih UEFA strogo kazniti.

Sport na svjetskoj razini je jasno određen. Može postojati samo jedan krovni savez za jedan sport, a to je FIFA. Nakon toga ide po jedan kontinentalni savez unutar FIFA-e, a to je UEFA. I na kraju svaka država ima svoj savez. Ne mogu biti dva HNS-a. Samim time bilo kakav jednostrani bijeg je osuđen na trajno izgnanstvo. Stoga, sačekajmo sljedeća dva dana i konačan rasplet (bar za neko vrijeme).

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter