Stručna komisija HNS-a predložila Vukojevića i Šimunića za nove izbornike

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Današnje Sportske novosti donose razgovor sa Slavkom Prišćanom, članom Savjeta Izvršnog odbora te predsjednikom Stručne komisije Hrvatskog nogometnog saveza, koji je tom prilikom otkrio niz odluka koje je navedeno tijelo donijelo na svom posljednjem sastanku, a koje se tiču izbornika mlađih dobnih skupina, pravila u vezi stranaca i domaćih igrača u 1. i 2. HNL, ograničenja za druge momčadi prvoligaša te sustava natjecanja za sezonu 2020/21.

>> Jeb’o etiku, jeb’o zakone: Izbačeni HDZ-ovci ponovno u nogometnoj ‘vladi’!

Iako smo od Saveza zatražili uvid u odluke Stručne komisije, od glasnogovornika Tomislava Packa dobili smo odbijenicu s obrazloženjem da HNS nema običaj dostavljati medijima odluke bilo koje komisije prije nego što one budu razmotrene pred Izvršnim odborom koji se idući put sastaje u srijedu, 22. svibnja, u Puli uoči finalne utakmice Hrvatskog nogometnog kupa u kojoj se na stadionu Aldo Drosina sastaju Dinamo i Rijeka.

Savez je u ovom slučaju principijelan, iako je predsjednik komisije Prišćan izašao u javnost, pa nam ne preostaje ništa drugo nego da se poslužimo informacijama koje je dotični iznio u jedinom sportskom dnevnom listu.

Prema njima Stručna komisija, koju uz Prišćana čine i Zdravko Marić (HNS), Goran Lacković (ZNS), Ivica Kulešević (OS), Miroslav Uljan (RI), Zorislav Srebrić (HNS) te tajnik Josip Tomaško, je donijela sljedeće zaključke koje je proslijedila ostalim komisijama te Izvršnom odboru:

  • Ognjen Vukojević je predložen kao novi izbornik U20 reprezentacije. Na tom mjestu će naslijediti Roberta Jarnija koji traži trenerski angažman u inozemstvu. Vukojević ujedno ostaje i skaut Zlatka Dalića, a trebao bi voditi i novoformiranu B reprezentaciju, međutim o prijedlogu formiranja dodatne selekcije se još treba izjasniti i Komisija za profesionalni nogomet.
  • Josip Šimunić je pak predložen kao nasljednik Ivana Gudelja na čelu U19 reprezentacije. Gudelj s navedenom vrstom nije uspio izboriti odlazak na Europsko prvenstvo jer je u skupini elitnog kruga kvalifikacija koja je odigrana u Hrvatskoj završio iza Norveške i Njemačke, a ispred Mađarske. Pomoćnici Joea Šimunića koji je prethodno bio pomoćnik Anti Čačiću u A vrsti bi trebali biti sadašnji trener juniora Lokomotive Jerko Leko te trener vratara u Osijeku Miroslav Žitnjak koji je bio i u stožeru Ivana Gudelja.
  • Stručna komisija je predložila i da od sezone 2020/21 HT Prva liga broji 10 klubova, Druga HNL 16 klubova, a da se nakon iduće sezone u kojoj će biti pet trećih liga uvede jedinstvena Treća HNL koja bi brojala 16 klubova. O ovom prijedlogu idućeg utorka će se raspravljati na zajedničkom sastanku četiri komisije. Uz stručnu sudjelovat će i natjecateljska komisija, komisija za profesionalni nogomet te komisija za mlade.
  • Druge momčadi prvoligaša ostaju u drugom rangu natjecanja, ali su predložena uvođenja određenih restrikcija kada je u pitanju igrački kadar s kojim mogu raspolagati. Tako će klubovi na početku sezone morati prijaviti po 26 igrača koji će imati pravo nastupa za druge momčadi, a do kraja prijelaznog roka će moći dodati još četiri imena na tu listu. Na popisu se mogu nalaziti samo nogometaši do 21 godine starosti te petorica do 24 godine starosti. U cilju zaštite regularnosti natjecanja igrač koji tijekom sezone upiše tri susreta za prvu momčad više neće imati pravo nastupa za drugu momčad. Kalendar Druge HNL će također morati biti usklađen s FIFA kalendarom.
  • Kad je u pitanju HT Prva liga Stručna komisija je predložila da prvoligaši mogu imati pet umjesto dosadašnjih osam stranaca koji dolaze iz zemalja van Europske unije. Uz to svaki klub u HT Prvoj ligi će morati od 18 igrača prijavljenih u zapisniku za utakmicu imati njih bar šest nacionalno treniranih, a to znači da su u razdoblju od 14. do 19. godine života bar četiri godine proveli odnosno bili registrirani u nekom hrvatskom klubu. Za klubove Druge HNL će se ta odredba povisiti na brojku od bar deset takvih igrača.

Kako će na odluke Stručne komisije reagirati ostale komisije te naposljetku Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza ostaje da vidimo u skoroj budućnosti. Ono što je i danas jasno je konstantno lutanje odgovornih koji svake godine imaju drugačije ideje kako bi hrvatski nogomet trebao izgledati.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email