Sudac koji objašnjava svoje odluke na društvenim mrežama?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

U zanimljivoj priči iz Švedske, nogometni sudac Mohammed Al-Hakim (30) donosi sasvim drugačiji pristup komentiranju sudačkih odluka. Mladi sudac je otvorio facebook stranicu, koja za cilj ima stvoriti zanimanje za odluke i postupke sudaca. Jedan od najboljih mladih sudaca švedske lige pokrenuo je stranicu ranije ovog mjeseca te odmah objavio kako je pogriješio kad nije pokazao na bijelu točku u utakmici AIK-a i IFK Norrkoping. Zanimljiv i drugačiji pristup zaslužio je pohvale javnosti.

The Ultimate Managed Hosting Platform

U razgovoru za švedski Fotbollskanalen Al-Hakim ističe da je za cilj imao povećati zanimanje za sudačku profesiju te da ovim otvorenim pristupom nogomet može samo dobiti kroz dublji uvid i razumijevanje sudačke pozicije.

Također želim inspirirati druge mlade ljude kako bi počeli suditi, što je nesumnjivo važan dio nogometa. Važno je prikazati našu poziciju i stranu priče, kako bi slika u medijima bila uravnotežena.

Al-Hakim je jedan od, kako se to u sudačkim redovima kaže, najperspektivnijih mladih sudaca na sceni. Iako ima samo 30 godina u veljači je već prisustvovao FIFA seminaru za međunarodne suce, u nastojanju i želji da uskoro sudi međunarodne utakmice. Stranicu je otvorio s priznanjem o previdu kaznenog udarca:

Trebao sam dosuditi kazneni udarac jučer. Točka. Sada vidim ono što ste vi već vidjeli. Vidio sam snimku, pogledao iz različitih kutova. Želim naučiti uvijek nešto novo i shvatiti zašto sam učinio ono što sam učinio. Nikad neću biti uvijek u pravu, ali potrebno je minimalizirati broj svojih pogreški i biti u pravu u najvažnijim trenucima!

Neobičan potez mladog suca zasad je privukao dosta pažnje, 4500 likeova u kratkom periodu. Reakcije su većinom pozitivne, a važno je naglasiti da ideju podržava i Švedska sudačka komisija. Zanimljivo je vidjeti hoće li ovaj drugačiji pristup utjecati na kvalitetu suđenja i odnos prema sucima općenito u Švedskoj. Na domaćoj sceni još uvijek smo osuđeni na sudačku šutnju uz poneki demantij iz redova odvjetnika/prijatelja. Hoće li i može li primjer mladog kolege iz daleke Švedske slijediti i neki hrvatski sudac?

Tko razmije švedski može ga pratiti i kontaktirati ovdje.

Edo Zdravković


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Zadnje objavljeno

Twitter