Sudačka komisija utvrdila četiri pogreške na utakmici Istre 1961 i Osijeka

Foto: Pixabay

Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza objavila je analizu 22. kola SuperSport HNL-a. U njihovom je fokusu bila samo utakmica na Aldo Drosini gdje je Istra 1961 pogotkom Ante Ercega svladala Osijek.

Komisija je stava da su glavni sudac Ante Čuljak i VAR sudac Ante Čulina na tom susretu napravili četiri značajne greške zbog čega su Čuljka degradirali iz elitne u prvu skupinu sudaca.

U priopćenju vodstva sudačke organizacije se navodi:

ISTRA 1961 – OSIJEK

Sudac: Ante Čuljak. Pomoćni suci: Ivan Mihalj i Vedran Đurak. VAR sudac: Ante Čulina.

37. minuta: Reakcija igrača Istre 1961 s brojem 50, koji očito protestira i gestikulira protiv odluke suca, u pravilima nogometne igre smatra se nesportskim ponašanjem koje jasno diskreditira autoritet suca. Sudac je propustio izdati “obaveznu” opomenu. KNS HNS-a podsjeća suce na smjernice s posljednjeg seminara sudaca i konzistentnost u sankcioniranju ovakvih gesti igrača ili službenih osoba koje negativno utječu na autoritet sudaca i ukupnu sliku utakmice.

57. minuta: Incident u kojem igrač Istre 1961 prije postignutog pogotka ramenom u prsa odguruje suparnika, KNS-HNS-a razmatra kao prekršaj. Analiza incidenta determinira namjeru napadača koji je prvotno prekršajem onemogućio braniča, a nakon toga se fokusirao na loptu. U razmatranom izazovu ispravna odluka, odnosno ispravna interpretacija, očekuje se od suca utakmice u terenu za igru.

61. minuta: Sudac utakmice ispravno je procijenio incident unutar kaznenog prostora Osijeka i opomenuo igrača Istre 1961 zbog pokušaja iznude kaznenog udarca. Intervencija VAR suca u razmatranom incidentu je neopravdana i neutemeljena. 

78. minuta: Incident u kojem igrač Osijeka s brojem 13 bez mogućnosti igre loptom otvorenim đonom udara suparnika, razmatranjima PNI-e, smatra se teškim oblikom nesportskog ponašanja kažnjivim isključenjem. U istom incidentu sudac je prethodno propustio dosuditi očiti prekršaj nad igračem Osijeka s brojem 13 i tako prevenirati njegovu “osvetničku”, ali neprihvatljivu reakciju. KNS HNS-a podsjeća suce na koncentraciju, striktnu i dosljednu interpretaciju tehničkih mjera u cilju sigurnog vođenja i kontrole utakmice.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter