Šuker o gledateljima na stadionima: “Da li da onda sve ovo pokvarimo da bi na stadion došlo petsto ili tisuću ljudi?”

Foto: HNS
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Uoči večerašnjeg nastavka nogometne sezone u kojem će nakon dva i pol mjeseca stanke zbog pandemije koronavirusa Slaven Belupo u prvoj utakmici polufinala Hrvatskog nogometnog kupa ugostiti Lokomotivu konferenciju za medije održao je predsjednik HNS-a Davor Šuker te predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a Dragan Primorac.

U uvodnom govoru predsjednik Savez zahvalio je svima koji su radili na projektu povratka nogometnih natjecanja u Hrvatskoj dok je Dragan Primorac prezentacijom iznio tijek događaja koja su dovela do nastavka nogometne sezone.

Hrvatski prvoligaši su se u trenažni proces prvotno vratili u manjim grupama poštujući epidemiološke upute poput nekorištenja svlačionica, vođenja detaljne evidencije o kontaktima, dezinfekcije, da bi potom poboljšanjem opće epidemiološke situacije dobili i dozvolu za uobičajeni način treniranja pa i odigravanje pripremnih utakmica.

Osim toga u dva navrata vršilo se i testiranje igrača, trenera i osoblja klubova koje je ukupno obuhvatilo 350 osoba odnosno 35 po svakom članu HT Prve lige. U drugom valu testiranja uzeti su i uzorci krvi kako bi se napravilo serološko testiranje koje je dalo odgovor koliko je osoba bilo u kontaktu s virusom odnosno ima razvijena antitijela. Proces testiranja je pokazao da nijedan pojedinac nije bio pozitivan na koronavirus, ali je serološko istraživanje otkrilo da su u krvi sedam osoba pronađena antitijela što znači da su oni bili u kontaktu s COVID-19.

Predsjednik saveza Davor Šuker je govorio i povratku gledatelja na stadione: “Svaka zemlja ima svoje specifičnosti. U ovom trenutku nažalost, što nam daje i primjer Bundeslige, najbolje je da bude bez gledatelja. Svaka dva tjedna se mijenjaju pozicije, moramo biti strpljivi, marljivi, vrijedni i čekati dopuštenje. Bili bismo presretni da možemo napuniti stadione, ali to u ovom trenutku nije odgovorno. Mi ne želimo prihvatiti tu odgovornost. Pustit ćemo i FIFA-u i UEFA-u, a prije svega zdravstvene djelatnike da oni o tome odluče.”

Primorac je na tu temu dodao: “U našim povjerenstvima imamo vrhunske epidemiologe i infektologe. Pitanje odgovornosti je sada daleko najveće pitanje. Napravili smo toliko iskoraka da smo Hrvatsku sjajno pozicionirali, ali nećemo napraviti nijedan rizik koji će nas ugroziti. Epidemiološka situacija se konstantno mijenja, a mi je pratimo. Dodatni rizik je dolazak druge popluacije ovog ljeta u Hrvatsku, iz država gdje još uvijek postoji aktivna epidemija. Ne želimo stimulirati bilo koji čimbenik koji će dovesti do ugroze. Za mjesec dana ćemo biti u daleko boljoj poziciji da možemo kreirati dolazak gledatelja poštujući epidemiološke upute poput držanja fizičke distance. I dalje prema nacionalnom stožeru i prema vodećim infektolozima dolazak gledatelja predstavlja rizik, a mi ćemo apsolutno slušati struku i nećemo ništa bez njih napraviti.”

Šuker je upitan i o financijskim mjerama kojima bi HNS mogao pomoći klubove, nastavno na sredstva koja su UEFA (do 4,3 milijuna eura) i FIFA (500.000 dolara) namijenile svojim članicama: “I da damo nekoliko milijuna kuna klubovima, bi li ta sredstva bila dovoljna za njih? Samo 3% proračuna klubova dolazi od ulaznica. Da li da onda sve ovo pokvarimo da bi na stadion došlo petsto ili tisuću ljudi? Po meni je bolje da pregrmimo ovaj dio. Na kraju navijači će doći na svoje.”

O izmjenama sustava natjecanja koji se najavljuje u idućim sezonama Šuker je rekao: “Okupljanje u Opatiji je bilo tek prvo razmišljanje. Nije bitno da u prvom danu već damo zadnju formulu. Treba sve ispitati. Poslali smo pisma svim klubovima, svim županijskim savezima, svim središtima da kažu što oni žele. Koji je to primjer. Vidjeli smo da je prva liga idealna, druga liga od 10, 14, 16 klubova? Pitat ćemo njih. Kad nekome dižete budžet s 5 na 15 milijuna kuna u 15 dana desi nam se slučaj Pomorca. Da ne ulazimo u velike debate. To pitanje je za mjesece i mjesece rada kako bismo dobili formulu. Sigurno će Stručna komisija HNS-a brinuti o bazi. Sad da vam kažem što će biti za dva ili tri mjeseca, ne želim, sigurno ćemo slušati klubove i dobit ćemo formulu.”

Predsjednik saveza je najavio da će danas i sutra osobno prisustvovati susretima polufinala Hrvatskog nogometnog kupa koji se odigravaju u Koprivnici i Rijeci.

Video konferencije:


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter