Svi ste vi samo umiveni Mamić

Screenshot: TV Loki
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnjih nekoliko dana trpimo medijske istupe kojima se veliča lik i djelo Marijana Kustića, velikog pomiritelja tobožnjeg navijačkog rata između sjevera i juga ove države. Dotičnog nam prezentiraju kao urednog i korektnog lika koji je upravo ono što hrvatskom nogometu treba, uglađeni gospodin, dobro povezan s političkim vrhom države i u njegovoj milosti te bez mrlje u karijeri, ako se bavljenje politikom u ovoj zemlji može nazvati ozbiljnom karijerom. Točno ono što prolazi kod naroda koji glasa za predsjednicu jer im je lijepa. Tako predstavljaju i Kustića, smiren i ispeglan nastup, nema povišenih tonova kada daje izjave na škakljiva pitanja, u očima prosječnog klobučara to je tip osobe koju bi svaka majka poželjela za zeta. Ista retorika kao i kod izbornika Dalića čiji ponizni stil puši velika većina nacije, samo što on zna koji put i povisiti ton prema novinaru ako mu se ne svidi pitanje, pogotovo vezano uz odnose između grada Varaždina, NK Varaždina i Varteksa.

HNS je u brutalnom naletu, repka je viceprvak svijeta, najkatoličkiji klub zamalo u četvrtfinalu drugog najjačeg europskog natjecanja, na sve strane se prodaje imidž novog saveza koji nastaje na vjetrovima konstruktivnosti i pomirenja. Radi se na infrastrukturi lige (iako neki novi tereni nakon par mjeseci izgledaju kao suhe livade), Mamić je iz Mordora pobjegao u Međugorje, njegov partner u zločinu Vrbanović je maknut s pozicije izvršnog direktora Saveza u zavjetrinu, Modrić i Lovren (koji su im navodno držali vreću i lagali za njih na sudu) se više ne spominju u negativnom kontekstu… Otkad je Kustić instaliran, Šuker je napustio omiljena izletišta samo da bi se pojavio u medijima da objavi urbi et orbi habemus coloseum. Nacionalni stadion, pardon – „nije to nacionalni stadion“ kako to Kustić nedavno tvrdi; samo što nije izgrađen. Lakrdijom domaćih sudova (o tome nešto kasnije) Kulušić kao politički dužnosnik može mirno imati funkcije u dvije udruge, nema nikih problema.

Samo oni tovari dole nešto izvode pizdarije, ali i tome je izgleda došao kraj jer Hajduk šalje ljude u skupštinu HNS-a i to kao „pasivne promatrače“. Uz to smo jučer na derbiju u loži vidjeli, prema mišljenju dijela domaće ultras scene, jednog od navodnih krojača tzv. crnih lista (koje su kumovale neodigranom derbiju iz 2014. god.) – Antolića, novu zvijezdu HNS-a Kustića i novu predsjednicu Dinama koja od tog kluba zna pozajmiti koji milijun kuna kad joj zafali. Tu se samo nadamo da Brbić & co. znaju što rade ovim potezom jer nam nije poznato da je savez pristao na bilo koji od prethodnih zahtjeva koje im je klub uputio kao uvjet za otvaranje dijaloga. Ne želimo da nam se opet ponovi osjećaj koji smo imali kada smo vidjeli već sad legendarnu sliku gdje on u polunaivnom polucereku pruža ruku Vrbanoviću koji ima izraz lica kao Sylvester koji je uhvatio Tweetya. Nadamo se da je naivnost francuske sobarice odavno izbila ona Šuprahina šaka u glavu, sada su mačci dosta prepredeniji i umiveniji. U ovakvom medijskom, političkom i financijskom omjeru snaga Hajduk skupa s navijačima mora u svim potezima biti duplo mudriji i pametniji nego ikad prije.

I tako nam prezentiraju Marijana Kustića, HDZ-ovac od formata, vjerni vojnik stranke koji je nakon političkog prebačen na nogometni front te brzinom munje napreduje od nebitnog lika, preko direktora natjecanja, razvoja i infrastrukture, do izvršnog direktora HNS-a. Velika suprotnost Mamiću i Vrbanoviću, samo se zaboravlja, kako navodi Nacional, da mu je Mamić bio donator u kampanji za lokalne izbore u Novalji, da se dotični družio s bjeguncem po BiH, jer jebiga, dogodi se, kako i sam kaže, neće valjda bježati od njega.

Čak ga ni optužnica za izazivanje teške prometne nesreće prije nekoliko mjeseci nije spriječila da stupi na visoku funkciju u savezu, čime se po tko zna koji put dokazala tvrdnja da je u ovoj državi partijska pripadnost, osim od obrazovanja, važnija i od obraza. I kod te nesreće je, kako piše Nacional, bilo određenih zanimljivosti koje znatno odudaraju od javne verzije događaja, iste su navedene u kaznenoj prijavi koja je podnesena od anonimne osobe. On i omiljeni predsjedničin skutonoša Tomislav Madžar (koji je tom prilikom teško ozlijeđen) su se prije nesreće u kasne noćne sate zaputili iz Vukovara, gdje se te večeri održavala HNS-ova svečanost “Dani hrvatskog nogometa”, prema Vinkovcima gdje su imali rezerviran smještaj.

Ako navedeno nije bila prepreka, nikakav problem nije bilo ni prekrojiti statut saveza tako da sada i osoba koja ima završenu srednju školu može biti izabrana na jednu od najviših funkcija u savezu, uz to ga više ne bira skupština nego izvršni odbor, što je sigurno, sigurno je, skupština ima nešto više članova, pa je nekim čudom moguće da nekome padne na pamet postaviti i koje pitanje, npr. jesu li oni retardirani ili se samo dobro zajebavaju.

Normalno, ne bi HNS bio HNS da nije, po našem mišljenju, prekršio odredbe Zakona o udrugama. Naime, čl. 27. st. 5. tog zakona navodi da udruga (što HNS je) ne smije u pravnom prometu postupati po izmjenama statuta dok nisu upisane u registar udruga. Tako da IO HNS-a nije smio izabrati Kustića dok se izmjene statuta ne uvedu u registar (što bi trajalo bar par tjedana), a oni su ga imenovali odmah nakon što su izglasali izmjene.

Nažalost, normalno da nas pogrešno tumačenje zakona od strane saveza ni ne čudi, kada imamo sudove koji su svojim bezmudim, poltronističkim te pravno i logički neutemeljenim tumačenjem odredbi Zakona o sportu i Zakona o sprječavanju sukoba interesa omogućili Anti Kulušiću da uz političku funkciju obavlja i onu u IO HNS-a. Na taj način su otvorili vrata cjelokupnoj političkoj bratiji da objedini svoje političke funkcije s onima u nogometnom savezu jer eto, kad država donese ZOS, onda je to miješanje politike u sport, a kad političari vode savez, to nije miješanje politike u sport, onda su apolitični kao djeca u vrtiću. Ovdje praktički i nema sukoba zakona kako to sudovi tumače jer je izričito propisano u ZOS-u da osoba koja ne može biti član uprave trgovačkog društva nikako ne može biti u skupštini ili izvršnom tijelu saveza. Dakle, ZOS ne želi niti jednog političara u bilo kojem savezu, a sudovi su ovim apsolutno nelogičnim tumačenjem spremni političarima omogućiti da budu članovi u dvije udruge u sportu.

Dužnosnici mogu biti članovi tijela dvaju udruga samo ako one nemaju veze sa ZOS-om, npr. da je dotični bio član upravnih tijela udruge „Ljubitelji lika i djela Zdravka Mamića“ i udruge „Uhljebi“, to ne bi bilo sporno. Ako sudovi ne znaju uočiti da u biti nema sukoba zakona, ali ga nekim čudom uoče, onda na tako krivo utvrđenu situaciju ne znaju primijeniti osnovno pravno pravilo poput lex specialis, i još se time hvale po medijima, postavlja se pitanje jesu li samo nesposobni ili se radi o nečemu drugom.

Sigurno se ovi u HNS-u osjećaju da su na vrhu svijeta, znate onaj osjećaj kad se ujutro probudite naspavani, umijete toplom vodom, vani lijep i sunčan dan, sve što ste zacrtali vam se ostvarilo ili ostvaruje… život je lijep.

Da, takav život može biti lijep samo beskrupuloznim ljudima koji smatraju da su iznad zakona, koji ne prežu ni od čega da dođu do pozicije i na njoj ostanu, nije im strano gaženje po leševima, to se može shvatiti i doslovno s obzirom da nitko nije odgovarao za smrt Hrvoja Ćustića. Neke spodobe čak imaju i toliko obraza da u medije puštaju probne balone da novi „nacionalni stadion“ nazovu po njemu, umjesto da nađu među sobom one odgovorne za njegovu smrt. Ni Kundera ne bi mogao opisati kakva je lakoća njihovog postojanja, kao što ni Sartre ne bi mogao opisati mučninu koja nas uhvati kad ih vidimo.

Nismo naivni, sva ova nova lica su samo umiveni Mamić.

Jurica Antun Lončar


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter