Svjetski sindikat nogometaša podržava težnje privremenog zaustavljanja nogometnih natjecanja

Foto: Pixabay

Diljem nogometne Europe pandemija novog koronavirusa stvara probleme klubovima, navijačima i ligama. Nakon Juventusa danas su u karanteni i svi članovi Real Madrida, koji je posljednji od klubova koji su potvrdili da je netko od njihovih igrača/igračica pozitivan na koronavirus.

S obzirom na stanje u Italiji i sve glasnije stručne indikacije da širenje ove ‘verzije’ koronavirusa neće tako skoro biti suzbijeno i zadovoljavajuće kontrolirano, dionici nogometne industrije sve otvorenije zahtijevaju da se sva nogometna natjecanja privremeno zaustave. Podsjetimo, zbog koronavirusa su do sada privremeno prekinute mnoge europske lige – dansko, norveško, talijansko, španjolsko prvenstvo i sva ostala niželigaška natjecanja do daljnjeg su suspendirana. U Engleskoj se još uvijek spominje ‘samo’ igranje pred praznim tribinama, no za očekivati je da će se uskoro i na Otoku odlučiti za privremeno otkazivanje svih nogometnih aktivnosti.

Nakon današnje obavijesti Real Madrida o slanju momčadi u dvotjednu karantenu u španjolskim su medijima počele cirkulirati neslužbene informacije o odluci čelnih ljudih UEFA-e da se privremeno zaustave natjecanja u Ligi prvaka i Europskoj ligi. Nagađanja idu u smjeru da će se i večerašnje osmine finala Europske lige odgoditi, no britanski mediji demantiraju takve navode.

U međuvremenu jedina službena informacija na temu daljnjih poteza UEFA-e (koja je do sada od natjecanja pod svojom ingerencijom odgodila samo utakmice Seville i Rome te Intera i Getafea) stiže iz Nogometnog saveza Albanije, koji je danas obavijestio tamošnje medije da će se u utorak održati telefonska konferencija svih pedeset i pet članica UEFA-e i nakon toga donijeti odluka o međunarodnim utakmicama klubova i reprezentacija.

U smjeru sugestije po pitanju daljnjih postupanja nadležnih prvi se put javno oglasio i FIFPro (Svjetski sindikat nogometaša). U svom priopćenju navode da sindikat nastavlja pratiti posljedice širenja koronavirusa diljem svijeta i njegov utjecaj na nogometnu industriju te ističu da su profesionalni nogometaši i nogometašice, kao i svi ostali radnici, zabrinuti za sebe, svoje obitelji i prijatelje jer su svakodnevnim obavljanjem posla izloženi zarazi novim virusom.

Od poslodavaca i organizatora natjecanja zahtijevaju da poštuju želje igrača o privremenom obustavljanju nogometnih aktivnosti, od treniranja do natjecateljskih utakmica te izražavaju podršku igračima i savezima koji su tražili da se zaustave ili privremeno odgode natjecanja u njihovim državama ili regijama.

FIFPro zaključno u priopćenju ističe da je ovim razvojem situacije nogometna industrija teško pogođena na više načina te da utakmice pred praznim tribinama i otkazivanja utakmica imaju pristojan utjecaj na prihode i novčani tok malih i srednjih klubova. Zbog takvih okolnosti sindikat predlaže da se počne razmatrati mogućnost vanrednih mjera solidarnosti kako bi se zaštitila industrija i pomoglo pogođenim klubovima. Predlaže se financijska injekcija ili uranjena isplata sredstava iz solidarnih fondova nogometnih organizacija.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter