Svjetsko prvenstvo 2030. u Engleskoj i Irskoj? I dalje Južnoamerikancima najveće šanse

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Glavni operativni direktor UK Sporta (vladine agencije zadužene za investiranje u olimpijski i paraolimpijski sport) Simon Morton rekao je DCMS -ovom odboru da, prema njegovom mišljenju, planovi za organiziranjem Svjetskog prvenstva 2030. godine nisu poremećeni zbog nemilih scena na finalnoj utakmici Europskog prvenstva ove godine, zbog čega je Engleskoj naređeno da jednu UEFA-inu utakmicu igra iza zatvorenih vrata, a ako se iste scene ponove, onda u roku od dvije godine još jednu utakmicu neće smjeti igrati pred vlastitim navijačima. Podsjećamo ako je uopće moguće zaboraviti, to je finale pripalo Italiji nakon izvođenja udaraca s 11 metara. Bilo je to jedno od najneizvjesnijih finala, upravo onako kako su predviđale brojne kladionice i web-mjesta za klađenje, poput stavidoma.com. Talijani su se tako drugi put u povijesti okrunili europskim naslovom.

Favoriti Urugvaj, Argentina, Paragvaj i Čile

Mediji su u mjesecima nakon finala Eura nastavili s postavljanjem pitanja o tome kako će neredi uoči finala utjecati na kandidaturu za organizacijom Svjetskog prvenstva 2030. godine. Te će se godine obilježiti 100. godišnjica od prvog SP-a, onog u Urugvaju. Zato mnogi smatraju kako najveće šanse za dobivanjem zajedničke organizacije pripada Urugvaju, Argentini, Paragvaju i Čileu.

Glavni operativni direktor UK Sporta, koji je uključen u tekuću studiju izvedivosti o tome hoće li se javiti na natječaj za organizaciju, rekao je da je njegovo mišljenje da neredi nisu poremetili planove. Simon Morton rekao je odboru za digitalnost, kulturu, medije i sport (DCMS): „Bio sam na toj utakmici, bilo je prilično užasno i bilo je suprotno od onoga što želimo da se ljudi osjećaju na velikim sportskim događajima.”, prenosi hrsport.

„Međutim, mislim da to ne odražava način na koji ova zemlja organizira sportske događaje. Imamo odličnu reputaciju, ne samo za domaćine briljantnih događaja, već i za održavanje sigurnih i zaštićenih događaja. Ovdje moramo uspostaviti ravnotežu. To je bilo neprihvatljivo, ali mislim da je većina zemalja u svijetu shvatila da to ne odražava ono što se obično događa kod nas. Što se tiče organizacije SP-a, mislim da jedino što mogu reći je da je predsjednik UEFA-e (Aleksander Čeferin, op. a.), koji je ključna osoba u čitavom procesu, rekao da to neće imati nikakvog utjecaja na naše šanse u dobivanju organizacije.”

„Da je 10 SP-a, bi li to značilo javnosti?”

Mortona su pitali za mišljenje o dvogodišnjim svjetskim prvenstvima – nešto o čemu FIFA trenutno razmišlja: „Ono što bih rekao o općem izgledu sportskog kalendara je da smo zabrinuti zbog prezasićenosti sportskih događaja iz perspektive dobrobiti sportaša. Jedan od razloga zašto je nogomet toliko popularan su njegove „rupe” u kalendaru za pojedina natjecanja. Mislim da kad ugošćujemo događaje, želite znati da je to posebno, jer ipak prisustvujete svjetskim prvenstvima. Da je deset svjetskih prvenstava godišnje, bi li to toliko značilo javnosti? Mislim da ne bi. Važno je da kada javnost ode na svjetsko prvenstvo, zna da gleda najbolje nogometaše svijeta. Mislim da je prezasićenost sportskih natjecanja pravi rizik.”

Britanski premijer Boris Johnson inzistirao je na tome da kandidatura za 2030. godinu ostane „vrlo jaka” unatoč kaotičnim scenama na Wembleyju. Na pitanje o utjecaju problema s Wembleyja na kandidaturu za 2030. godinu, službeni glasnogovornik premijera priznao je da se „moraju naučiti važne lekcije”, ali je dodao: „Naša reputacija za održavanje sportskih događaja svjetske klase je jaka. Sljedeće godine ugostit ćemo Igre Commonwealtha u Birminghamu, Europsko prvenstvo za žene i Svjetsko prvenstvo u ragbiju. Kombinirana kandidatura za Svjetsko prvenstvo u Velikoj Britaniji i Irskoj za 2030. bila bi sjajan pogodak za nas.”

Do 2030. godine imao strašno mnogo vremena, a na nama je da se koncentriramo na ostale, bliže događaje. Situacija u Ligi prvaka lagano se zahuktava, kao i u Europskoj ligi gdje pratimo zagrebački Dinamo. „Modri” osim europskih obveza imaju i domaće, gdje im jako ozbiljno prijete Rijeka, a i Osijek koji je sjajno ušao u prvenstvo, ali je potom uslijedio blagi pad. Bit će zanimljivo i u ligama Petice, a na nama je da ono najzanimljivije popratimo.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter