Taktička analiza: Hajduk danas i analiza Jadranskog derbija (VIDEO)

Foto: HNK Rijeka

Prije nego započnemo s analizom, dvije stvari bih želio naglasiti. Jedna je da mislim da nije ni fer ni objektivno Hajduka izvaditi iz konteksta vremena i okolnosti (u kakvom je stanju klub bio zadnjih 20, neki će reći i više godina, kakva struka u akademiji, u prvoj ekipi, kakav rad u poslovnom segmentu kluba, kakvi su nam suci, kakav je HNS, interni problemi kluba sa svojim okruženjem…). A druga je da mi ovakvim analizama nije želja predstaviti Hajduk kao konačni produkt jednog radnog procesa koji ćemo suditi po igri na terenu (iako mi je razumljivo da je to nerijetko interes većine navijača). Ova analiza je za one koji žele znati više: gdje je Hajduk na putu razvoja igre, ekipe i igrača, u kojoj fazi tog procesa, koliko je realno da se dobije konačan produkt u vidu Hajduka na terenu kakvog žele njegovi navijači – to želim pokazati. Naglasak stavljam na ljude koji vode ekipu – trenere, Oreščanina i stožer. A kroz analizu mehanizama koje oni razvijaju kako bi se dobio konačan produkt igre što bliži onome što žele – fino možemo vidjeti kako oni razmišljaju kao struka i kako igrači “plivaju” u tim idejama.

Zastupam razmišljanje da nikad ne udaram po igračima ako nešto promaše. To je normalno, dogodi se (problem je ako iz akademije izlaze takvi, felerični igrači, što vjerujem da više nije slučaj, ili ako se dovode takva “pojačanja” sa strane, jer to znači da nisu kvalitetno skautirana, iako je jasno da će svaka prinova sa strane uvijek imati neku manu, inače bi bio igrač za bogatije klubove. Ono što je meni bitno su odluke na terenu, čitav sklop tih odluka, što one čine u kontekstu ekipe kao jedinke. Kako taj sklop individua funkcionira momčadski, koliko je organiziran, svjestan događaja na terenu, u kolikoj mjeri ih može inicirati i koliko im se zna i može prilagoditi. Kako često volimo reći – trenerski rukopis.

Hajduk igra organizirano, strukturirano, smisleno. Često je ranija igra Bijelih bila, pa teško je naći bolju riječ od – priprosta, gdje igrači nisu imali jasnih uputa uz igri niti je bilo jasne ideje i namjere u momčadskoj dinamici. Većinom se to svodilo na podjelu pozicija kroz određeni sustav igre, upute o agresivnosti, važnosti duela i odbijenih lopti, potom što bržem guranju posjeda na krilo i velikim volumenom centaršuteva. To je bila hajdučka igra, a zajednički nazivnik koji je pokrivao nedostatak smislenog sadržaja uvijek je bila agresija.

Formalno, Hajduk igra u rasporedu 4-3-3. Pozicije su prema zadnjoj utakmici s Rijekom.

Jedan od stopera dobije ulogu da s loptom „uđe“ u igru. Ako je to lijevi (Borja), onda obično uslijedi ili kratak pas nisko ili duga pripremljena dijagonala/paralela. Kratak pas jer je Hajdukova lijeva osmica (Palaversa) inače nisko postavljena, gotovo u razini sa šesticom (Nejašmić). Tako kad suparnici blokiraju opcije pasa u srednju liniju otraga, ta lijeva osmica može lakše do posjeda i to licem prema naprijed što je ključno u gradnji napada (build up što pomoćni trener Rosanda kaže). Lijevi bek (Bradarić) stoji dosta visoko i široko, da ekipi da dubinu po toj strani. Desetka (Caktaš) se izvlači ulijevo, između linija u lijevi halfspace (HS). I tu se stvara opcija trokuta lijeve osmice (Palaversa), lijevog beka (Bradarić) i desetke (Caktaš), uz povremeno asistenciju šestice (natrag) – Nejašmić ili lijevog lažnog napadača (Jairo). Lijevi lažni napadač (Jairo) se često izvlači niže, kako bi olakšao gradnju napada i ponudio se za duboku okomicu (drugi gol Lokomotivi). Šestica (Nejašmić) stoji u sredini i najmanje luta, što je i logično.

Ako je u pitanju desni stoper (Ismajli), onda je to obično duži okomiti pas nisko, rjeđe pripremljena dijagonala. Desni bek (Tudor) igra povučenije (iako je to i dalje jako ofenzivno u postavci) i više unutra. Desna osmica (Hamza) se diže visoko gotovo između zadnje i srednje protivnikove linije, praktički u desni HS. Hajdukov desni lažni napadač (Tahiraj) stoji malo povučenije i široko i time se otvara koridor za taj duži, niski okomiti pas od desnog stopera desnoj osmici (Hamza) – ili desnom lažnom napadaču ili desetki, ovisno o situaciji, koji će loptu ili primiti i okrenut se naprijed, ili će odigrati povratnu na šesticu (Nejašmić) ili lijevu osmicu (Palaversa) koji onda imaju posjed u sredini licem naprijed (krivo je konstatirano da se Nejašmić sakrivao ili bio pokriven u prethodnim utakmicama – nije, nego u situaciji kad Ismajli krene s loptom naprijed, on se izvuče par koraka u stranu ili natrag u odnosu na Ismajlija, ali ga Ismajli ni ne gleda, jer nije cilj osvojiti par metara da bi predao loptu Nejašmiću opet tek par metara dalje kojeg je opet lako brzo zatvoriti, nego se Nejašmić otkriva za pas od igrača koji loptu još nije ni primio – desna osmica – Hamza. Ovo je mehanizam koji Hajduk vrlo često koristi u gradnji napada – okomiti pas kojeg onaj koji prima odmah pošalje natrag igraču koji prima slobodan i licem okrenut naprijed.

De facto Hajduk igra bez napadača, a realno napada s 5 igrača u prednjoj liniji zdesna na lijevo: desni lažni napadač (Tahiraj), desna osmica (Hamza), lijevi lažni napadač (Jairo), desetka (Caktaš) i lijevi bek (Bradarić). Cilj je uvijek imati određenu vrstu asimetrije u postavci jer ona nužno iziskuje prilagodbe kod protivnika i tjera njihove igrače na konstantno donošenje odluka i biranje između dvije ili više opcija, pa je onda i mogućnost greške veća. To je ono što Guardiola kaže – mi pomičemo protivnika.

Foto: Robert Matić / hajduk.hr

Napisano ne treba shvatiti doslovno, ima i zamjena mjesta, primjerice dvaju lažnih napadača, bekovi znaju zamijeniti uloge, ali osovina je zasad – lijeva osmica nisko, desna visoko, a ostali se prilagođavaju.

Nitko nije komentirao jedan zanimljiv Oreščaninov termin s presice prije Lokomotive: “prevencijska obrana”. E to je Hajduk protiv Lokomotive odradio jako dobro, pogotovo što je u tako ranoj fazi rada s novim trenerom. O čemu se radi? Oreščanin cilja na to koliko dobro i strukturirano ekipa mora biti postavljena kako bi u trenutku gubitka lopte imala sve dobro pokriveno koliko je to moguće, jasno. Dakle, to je, de facto, obrana koju, paradoksalno, igraš još dok imaš posjed lopte.

Bilo je i zamjerki Deliću kako je protiv Lokomotive pokrivao pas natrag i dijagonalno natrag, umjesto naprijed. To je uputa s klupe. To je Oreščaninova i Rosandina filozofija branjenja bokova i usmjeravanja protivnika gdje ga želi i kad ga želi – u sredinu – to je svojevrsna inačica Špacine pirije. Takvo zatvaranje lažnih napadača odsijeca odstupnicu protivniku i onemogućava mu da resetira napad povratnim pasom te obrambenoj zoni razbije ritam, a razbija ga protivniku jer ga stalno tjera naprijed, i kad nije pripremljena situacija. To je riskantno, ali je pravi pristup, jer se brže dolazi do reposjeda. Za takvo što neophodna je timska i individualna nogometna inteligencija, suradnja (kompletna Hajdukova igra temelji se na suradnji igrača) i odgovornost u igri. I ova asimetrija pri gradnji napada još je jedna stvar koju je i Špaco radio – sjećate se spiralne impostacije?

Hajdukove poklonike može veseliti dosta stvari. Ne znam koliko ste primijetili, ali Hajduk uopće ne trči puno, izuzetak je kontrapresing, ali to su kratki burstovi, nisu iscrpljujući sprintevi gore dolje. Hajduk ima jako dobru strukturu, dobro „stoji“ i onda nema potrebe za nekim velikim non stop brzanjima lijevo desno – gore dolje ni kad ima posjed ni kad se brani, nego je ključno kako je postavljen – onaj juego de posicion. Hajduk pomiče protivnika. A kretanja su smislena i logična, planirana, a ne plod kaosa, improvizacije i instinkta igrača na licu mjesta kao toliko puta prije. Rečenica “moramo se više kretati i trčati, stajati bliže igraču” to je anakronizam u današnjem nogometu, to je smiješno. Naravno da je obvezna igra conditio sine qua non, ali igra mozak, a ne noge. Posljedica ovoga je i to da više nema onih bjesomučnih milijardu centaršuteva, pa još s 30-40 metara iskosa (sjetite se Šibenika u Kupu), jer postoji plan što i kako i gdje.

Psihološki Bili izgledaju jako dobro. Nikakvog grča i nervoze na otvaranju utakmice, niti npr. nakon izjednačenja Lokomotive. Sve fino mirno, pametno, u skladu s planom i dogovorom, kao da nema pritiska s tribina, kao da protivnik nije zabio. Pogotovo se ovo osjetilo u zadnjih 20 minuta kad igrači Hajduka u toj utakmici branili vodstvo – nije bilo povlačenja iza lopte i kendavanja “na usamljenog napadača” niti su se “igrači spontano povukli i uvukli u svojih 16”, nego fino, mirno trokutići po cijelom terenu, pa i na svojoj polovici, hladno, bez nervoze.

Fizički kažem – Hajdukova igra ne troši previše, ona puno više troši mentalno. To je u skladu s onom da prave igrače nakon utakmice treba boljeti glava, a ne noge.

Ofenzivni prekidi zasad fino izgledaju, za razliku od defanzivnih gdje Hajduk ima velikih problema i to se mora riješiti.

Ima još jako puno prostora za napredak. I to najviše veseli navijače Hajduka. Primjerice u Osijeku veznu liniju gotovo da momčad nije ni koristila za ulaz u zadnju trećinu, već se prilagođavala i teren većinom osvajala pripremljenim dijagonalama otraga. Mali disklejmer – velika je razlika opaliti dijagonalu otraga pa da onda na nju skaču i protivnički igrači – to je lopta u bunar, i opaliti dijagonalu koju igrač na miru primi, jer su mu suigrači kretanjem omogućili vrijeme i prostor da je primi.

Da podvučem – za koju, petu šestu utakmicu, novog stožera – vjerujem da Hajdukovi navijači mogu biti jako zadovoljni. Ovo je nogomet što Hajduk igra, ozbiljan nogomet, onaj mozga, cerebral, scientific football. Vrlo je bitno ne posumnjati u svoj stil igre i razmišljanja kad se dogodi kriza, a dogodit će se. Jer ova Hajdukova igra je vrlo riskantna po svojoj prirodi, svi oni pasevi, trokuti, jedna kriva odluka, jedan krivi pas i protivnik te hvata u kontru. Što i ne bi bio problem da u trenutku kad izgubiš loptu nemaš većinu ekipe ISPRED, a ne IZA lopte. Što je cijena sustavnog, organiziranog, napadačkog nogometa. A to je jedini pravi put. Dakle, ključ je ne izgubiti vjeru u sebe (struka pa igrači), a na navijačima je da ne izgube vjeru u taj put.

Ima puno zanimljivih stvari iz utakmice s Rijekom, pa ćemo to pokazati na konkretnim primjerima u obliku kratkih video sekvenci koje govore to što pišemo. Da me krivo ne shvatite – to su mali taktički detalji koji su u široj slici igre iznimno bitni jer pokreću sve kotačiće u mehanizmu koji zovemo igra.

SITUACIJA 1

Obratite pažnju kako Rijeka kreće s centra – duga dijagonala, kao velik dio ekipa. Druga stvar – obratite pažnju na Hajdukovo otvaranje: Nejašmić smiruje i šalje pas naprijed Jairu, koji ovaj spušta povratno Palaversi. Palaversa koristi Bradarićev ulaz po lijevom boku i odmah mu šalje loptu naprijed. Ovaj mehanizam u osvajanju prostora i otvaranju koridora za igru se puno koristi – okomica naprijed (Nejašmić Jairu koji se, kako smo govorili, spušta da bi bio link up za osvajanje prostora), pa spuštanje nazad igraču koji dolazi iz drugog plana (Palaversi), dok treći igrač (Bradarić) osvaja prostor i čeka pas. U tri pasa osvojiš gotovo pola terena.

SITUACIJA 2

Nejašmić radi jako bitne stvari da i ne dirne loptu. Ovo je način kako otvoriti osmicu da licem krene naprijed i može organizirati napad. Nejašmić se diže, ide u stranu lopte i odvlači svog igrača čime otvara koridor bočnome (Tudor) za pas na “slabu stranu” drugoj osmici (Palaversa) koji je slobodan.

SITUACIJA 3

Palaversa je niska osmica i kreće u build up u srednjoj trećini. Budući da se spušta nisko i uz aut liniju, na njega mora izaći protivnikovo krilo. Protivnički bek je duboko da ne ostavi samog svog stopera na toj strani i jer ga opterećuju desetka (Caktaš) koja se izvlači lijevo i lijevi lažni napadač (Jairo) koji se spušta niže i nudi opciju pasa. U toj situaciji Bradarić je otvoren primiti loptu i povući naprijed, te ima Caktaša i Jaira kao opcije. Još jedna opcija razigravanja kroz sredinu, stvaranja prostora i viška. Nakon gubitka lopte – izvrsna reakcija u odlično strukturiranom kontrapresingu i brzi reposjed Hajduka.

SITUACIJA 4

Borja ide široko, Nejašmić i Bradarić mu prvo prilaze ka opcije za pas. Kad navuku igrače Rijeke kako bi ispraznili sredinu, udaljavaju se da bi ih opet odvukli za sobom i oslobodili prostor i vrijeme Borji za planirani pas. Istodobno, Caktaš se kao desetka spušta nisko i lijevo, također kako bi navukao protivnika za sobom i ostavio prostor lijevom lažnom napadaču Jairu da se spusti kroz lijevi HS i neometan primi pas.

SITUACIJA 5

Palaversa nisko kao osmica je brzo zatvoren i šalje pas na drugu stranu gdje Ismajli ima prostora i kreće s loptom naprijed (obratite pažnju kako Bradarić ulazi u sredinu s boka na kratku dijagonalu Palaversi i prisiljava protivničkog srednjeg veznog da ga poprati, jer je protivnički krilni na toj strani izašao na Palaversu). Tudor ostaje široko, a križaju visoka osmica Hamza i lažni desni napadač Tahiraj, dok se otvara za pas desetka Caktaš jer u sredini imamo višak, pa i zbog onog Bradarićevog manevra. Caktaš loše dodaje, ali ova situacija pokazuje dvije stvari: koliko ovdje još prostora za napredak ima u ovoj završnici i da je Hajduk u mogućnosti protiv jedne od najjačih ekipa lige na njenom terenu koristiti i trećeg pa i četvrtog igrača u akciji. A to je velika stvar.

SITUACIJA 6

Tahiraj kao desni lažni napadač ide sasvim desno uz aut liniju, a Caktaš se spušta u međuprostor kako bi izvukao stopera za sobom, dok Jairo ide u lijevi HS kako bi primio netočan pas iz dubine – pripremljena dijagonala. Neovisno što je bila neprecizna, Jairo zna da je to planirano i pozdravlja ideju.

SITUACIJA 7

Malo kasno počinje video – ovdje se vidi još jedna opcija stvaranja prostora u zadnjoj trećini – Tahiraj kao desni lažni napadač se izvlači skroz široko i niže, kako bi u desni HS ušao desetka Caktaš. Primijetiti sjajnu reakciju po gubitku lopte, posebno Tudora.

SITUACIJA 8

Opet taj mehanizam: pas naprijed, pa primatelj tog pasa odmah vraća natrag, ovog puta je to 1-2 (primijetite koliko puno ovih malih 1-2 odigramo tijekom utakmice, to je još sasvim nedavno bilo misaona imenica). Cruyff kaže – najbolje vrijeme za primiti pas je neposredno nakon što ga daš. No ovaj video je više zbog onoga što je uslijedilo nakon gubitka lopte – pogledajte kretanja Tahiraja i Jaira – koji koridor za pas zatvaraju? Prema naprijed? Ili natrag?

SITUACIJA 9

Opet taj “slip” po boku – ofenzivnije postavljen igrač (Tahiraj) se povuče i odvuče igrača za sobom, da bi u taj prostor pored njega kliznuo (slip) onaj dublje postavljen igrač – Hamza.

SITUACIJA 10

Pogledajte gdje se iz svog HS-a mora spuštati Acosty kako bi Rijeka pokušala organizirati napad. Tahiraj to shvaća i zatvara pas na njega. Tu čekamo da Rijeka pošalje pas na svoju šesticu, i odmah mu okret zatvara Jairo, Hamza zatvara bočnog kojem šestica dodaje, a čim je pas od šestice krenuo prema bočnom, Tahiraj u sprintu kreće zatvarati lijevog stopera znajući da će Hamza bočnome zatvoriti sve opcije pasa osim povratnu baš na lijevog stopera. Rezultat ove presing zamke je njihovo kendavanje i brzi reposjed.

SITUACIJA 11

Ovo je zanimljiva situacija koja pokazuje koliko riskantno mi igramo i kako je teško zatvarati kad pukne prva linija presinga. Ovdje Hamza spava i ne zatvara igrača u sredini koji prima pas, što je donekle i razumljivo jer je kretanje igrača Rijeke iza njegovih leđa isto vrlo rizično. Međutim, takvim kretanjem stvaraju višak i ovaj s loptom u sredini terena, ako vidi suigrača koji mu u sprintu otvara lijevu stranu i preda mu loptu, imaju gol šansu. Ovdje Tudor radi, ono što je Rosanda rekao na poluvremenu – brutalno rizičnu stvar – iskače u punom trku sa svoje pozicije i ometa igrača Rijeke u posjedu u sredini tako da ovaj ne vidi pas lijevo i pas naprijed šalje pod pritiskom. Naši stoperi su koncentrirani i odlično hvataju Rijeku u ofsajd zamku. Tudor jako brzo misli, prepoznaje situacije i jako brzo reagira, ovdje spašava.

SITUACIJA 12

Sjajno koordinirano zatvaranje boka od strane Hajduka – primjer suradnje bočnog, stopera na toj strani i šestice. Nadalje ono igranje leđima Jaira koje on radi sjajno i nesuđeni prekršaj nad njim.

SITUACIJA 13

Primjer otvaranja koridora za pas lijevoj osmici, samo se Ismajli odlučio za pas golmanu.

SITUACIJA 14

Ova akcija za gol zapravo najbolje oslikava Oreščaninov i Rosandin koncept igre – primijetite da u trenu pasa Borje naprijed, Hajduk ima 4:2 višak u sredini. Protivnički stoperi su ostavljeni bez aktivnog zadatka, ne čuvaju nikoga, a iz straha neće izaći na Hajdukove igrače u međuprostoru. Dva brza pasa i eto momčadi u visini 16-erca. Mnogi zazivaju dominantnu figuru centarfora (tipa Krstanović) – takav igrač u ovakvom konceptu igre ne postoji. Njegovo prisustvo bi posve izmijenilo geometriju igre.

SITUACIJA 15

Ovdje ističemo dvije stvari: Palaversa u zatvaranju ne trči za igračem Rijeke koji prolazi kraj njega nego zatvara liniju pasa prema njemu, i uzda se u suigrača iza njega da će zatvoriti što treba. Bradarić to i radi i ne samo to nego pokazuje o kako inteligentnom igraču se radi – on dva koraka unaprijed prepoznaje situaciju i presijeca pas.

SITUACIJA 16

Kretanje Jaira – opet zatvaranje povratne i paralele, Palaversa zatvara dijagonalu naprijed i protivnik mora gurati loptu naprijed iako nema pripremljenu situaciju.

SITUACIJA 17

Opet benefit Hajdukove geometrije igre – Palaversa nisko postavljen izvlači njihova desnog beka visoko da ga zatvori, posljedica je da prostor iza leđa Rijekinog desnog beka mora zatvarati njihov desni stoper, a to znači da se i lijevi stoper i lijevi bek pomiču na desno, što otvara prostor na toj strani. Palaversa to zna i otvara tu stranu preciznim pasem.

SITUACIJA 18

Izvlačenje lažnog napadača između linija znači da je uvijek u nekom trenu slobodan primiti loptu. Ključ je poziciju nadograditi tako da dobije više opcija kad je primi, posebice za povratnu.

SITUACIJA 19

Ništa posebno, samo primjer onoga što smo pisali kako se Jairo uvlači i spušta kako bi igrao leđima ili išao u skok. Njega se ciljano gađa.

SITUACIJA 20

Svi koridori dodavanja su blokirani (odlična struktura), a Jairo protivnika pritišće s leđa, tjera ga naprijed i ovaj lupne loptu bezveze. Brzi reposjed. To je Hajdukova defenziva. Ovako je Hajduk nekad “gradio” napade.

SITUACIJA 21

Promašena, ali pripremljena dijagonala. Obratite pažnju kako su se desno izvukli visoko u HS između linija i osmica Hamza i Tahiraj, lažni napadač, te su slobodni primiti dugi pas. To je opet ono što se stalno ponavlja, stalno se traži igra između linija i u HS-u. Stalno se trza protivnika da bira, da donosi odluke.

SITUACIJA 22

Krasan pas Nejašmića Jairu i šteta za Bile što Jairo nije odigrao u prostor Tahiraju, nego je vratio Caktašu.

SITUACIJA 23

Ovo je jedan zanimljiv detalj – uopće se ne ulazi u skok, nego se tijelom pokušava omesti protivnika u skoku, ali se zonski pokriva sve pravce kuda protivnik loptu može poslati glavom. Ovo sam vidio da rade još neki fanatici zone u vrhu euro nogometa.

SITUACIJA 24

Ovo je ona velika šansa Rijeke. Plod neopreza Hamze i nekoliko slučajnosti. Prvo je Hamza prelako ispao gore visoko kraj auta, budući da je vidio da je Tahiraj van igre u tom trenu, a potom se ne spušta u 16 i ne zatvara igrača koji puca. Tudor se opet postavlja odlično kao libero po horizontalnoj liniji ispred svog čovjeka, samo nije mogao zatvoriti i ovoga iza leđa mu.

SITUACIJA 25

Ovo je zanimljiva situacija – griješi li Hamza u ovom postavljanju? Jer dolje Tudor ostaje sam s dvojicom – srećom po Hajduk Rijekin pas je loš pa ga Tudor odigrava glavom Hamzi.

SITUACIJA 26

Opet gradnja okomicom po dubini za lijevog lažnog napadača koji se spušta u primanje. Primijetite kako se odmiču kako bi otvorili koridor Bradarić i Palaversa koji inače igra dosta u širinu, a ovdi se uvlači unutra, te kako desetka Caktaš prilazi i nudi se Jairu za pas.

SITUACIJA 27

Ovo je sad varijanta gdje visoka osmica prima loptu, a prostor napada desni lažni napadač i dobiva pas u taj prostor.

SITUACIJA 28

Još jedna sjajna presing zamka Hajduka – otvara pas na Pavičića, sve drugo blokira i navlači protivnika na taj pas. Kad ga odigra igrači Hajduka su brzi u reposjedu. Obratiti pažnju kako Jairo zatvara dijagonalu prvom igraču Rijeke u posjedu lijevo i rukom pokazuje Tahiraju da zatvori paralelu da se protivnički igrač ne izvuče iz zamke. Kad Pavičić primi Jairo mu zatvara povratnu, Tahiraj paralelu, Palaversa dijagonalu desno, Nejašmić okomicu, a Caktaš dijagonalu lijevo.

SITUACIJA 29

Caktaš je potpuno sam u primanju – to je onaj višak u sredini, posljedica igre bez klasičnog napadača.

SITUACIJA 30

Bilo je ljutnje na Tudorove nabačaje i istina promašio ih je 2-3. Ali pogledajte kretanje Caktaša kod ovog ubačaja. On napada prostor prema zoni prve stative kako bi odvukao svog igrača i otvorio prostor za ubačaj na Hajdukovog igrača u zoni druge stative – zato je ubačaj bio ovakav – ciljano. Primijetite kako se Tahiraj pametno izvlači na rub 16 metara čekajući povratnu ili odbijenu loptu.

SITUACIJA 31

Palaversa.

SITUACIJA 32

Par stvari. Prvo odličan spaceing u postavljenom napadu, pa nezrelost Palaverse s krivom odlukom i lošim pasom, pa odličan kontrapresing opet, pa Caktašev pokušaj pasa koji teško može proći – ali opravdano, jer ako prođe gol šansa je, a ako ne prođe, nema štete. Cost – benefit baš u korist pokušaja takvog pasa. Ovakav pas (relativno malih izgleda za uspjeh, kad je koridor zatvoren) je nedopustiv u gradnji napada, dalje od gola, jer znači gubitak posjeda, te posljedično, moguću kontru i razbijanje ritma.

SITUACIJA 33

Opet vještina i inteligencija, ali i smirenost Bradarića. Mnogo igrača ovu loptu samo kenda što dalje. I ovo je rezultat njegovanja jednog stila igre. Kad se igrače konstantno mentalno usmjerava u tom pravcu, onda su ovakve odluke rezultat toga na terenu.

SITUACIJA 34

Loš video, nema 3-4 sekunde na početku. Htio sam pokazati kako još uvijek zadnja linija nerijetko pod pritiskom odigra na sigurno i lupne dugu loptu bezveze, i da tu ima još dosta prostora za napredak.

SITUACIJA 35

Odličan primjer zatvaranja boka kako Hajduk to radi. Napadač na toj strani Tahiraj zatvara paralelu i povratnu, osmica na toj strani Hamza zatvara pas po dubini, bek zatvara svog čovjeka i ne da mu slobodu u HS-u. Međutim, ponekad prođe pas po dubini i kad svi naprave svoj posao kao sad. Tada stoper na toj strani mora to pročitati i zatvoriti kao sad Ismajli. Ovo su i on i Borja jako dobro radili.

SITUACIJA 36

Uredno defenzivno postavljanje, obratite pažnju kako svi stoje na svojim mjestima dok Acosty vuče loptu prema izlazu iz 16-erca. Uredno ispraćanje akcije do kraja.

SITUACIJA 37

Kako je ovdje Rijeci Jović darovao jedno 7-8 ako ne i više metara kod izvođenja slobodnog.

SITUACIJA 38

Ovdje imamo i jedan overload uz strukturni višak koji je posljedica formacija obje ekipe i pozicioniranja i uloga igrača unutar tih sustava. Naime, lažni lijevi napadač Jairo je u svom HS-u lijevo, lijevo se spušta i izvlači i Caktaš kao desetka, lijevo su i Bradarić kao bek i Palaversa kao niska lijeva osmica – svi su opteretili Rijekinu zonu na toj strani i na drugoj su Hamza i Nejašmić (lukavo se lagano diže sa svoje standardne pozicije i Rijeka ga zaboravlja – što i inače radi kad se lijeva osmica spusti, a desna digne) toliko slobodni da se svađaju tko će primiti pas.

SITUACIJA 39

Opet primjer odličnog pozicioniranja u defanzivnoj zoni. Lijevi lažni napadač Jairo zatvara povratnu i paralelu, Palaversa kontrolira lijevu dijagonalu, a Mijo desnu. Pazite, ne zatvaraju liniju pasa, nego je drže otvorenom i navlače protivnika na taj pas, kako bi odmah po početku tog pasa krenuli u presing zamku. Dubinu pokrivaju šestica Nejašmić i stoper na toj strani i riječki igrač koji prima pas je već toliko istraumatiziran da ni ne daje sebi priliku iskoristiti sekundu vremena koju ima na lopti jer ga Nejašmić preuzima od Borje i odmah lupa iz prve loš pas na bok – brzi reposjed.

SITUACIJA 40

Tudore, gdje si?

SITUACIJA 41

Poučna situacija: kada Bradarić naivno i neiskusno ovako preda loptu protivniku, neka je to na vrhu Rijekinih 16 metara, u tom trenutku Hajduk ISPRED lopte ima praktički 5 igrača: lijevog beka, lijevog lažnog špica, desetku, desnog lažnog špica i desnu osmicu. Zato se ponekad čini da Hajduk previše kruži, da često vraća loptu ili igra paralelno – to je ta prevencijska obrana koju Oreščanin i Rosanda spominju, da se ne da šansa protivniku za kontru, i ako izgubi loptu da je ekipa dobro postavljena da može zatvarati tu kontru. Ovo je primjer kako to NE raditi.

Zatim Palaversa radi grešku kad ide u čitanje pasa i ispada – to je razmišljanje u duhu igre kakvu Hajduk gradi i stvara, ali u ovakvim situacijama se uvijek zatvara koridor kroz sredinu terena (kad su Valdesa jednom pitali što mu prvo padne na pamet kad se sjeti Guardiolinih uputa s treninga, što im je najviše ponavljao, Valdes je rekao: “vraćajte se kroz sredinu!”). Zatim obratite pažnju na Tudora – koji je to luđak (pozitivno!), “kockar”, ali i jako inteligentan igrač – on prepoznaje mogućnost ofsajda i, iako uredno prati svog igrača, nije da mu ovaj bježi, zastaje kako bi postavio ofsajd. U drugom trenutku to kuže i oba stopera i to rade i oni i doista rade sjajnu ofsajd zamku (a Tudor je to prepoznao prije svih!) i kad se ponovo njegov igrač aktivira, Tudor opet ide u trk da ga zatvori. Ovo je drugo njegovo brutalno rizično kretanje koje je Rosanda spominjao na poluvremenu utakmice.

SITUACIJA 42

Sad varijanta gdje se Caktaš spušta, skupa s Hamzom i odlično otvaraju prostor za Tahiraja, ali Tudor to ne može odigrati jer je dobro zatvoren, no zato se nudi i prima Caktaš – Hamza u međuvremenu širi, a Tahiraj ulazi unutra, da otvore pas Caktaša Hamzi. Odlična akcija.

SITUACIJA 43

Opet presing zamka – Bradarić samo čeka da Kvržić odigra pas na čovjeka uz aut liniju (drugo sve mu je zatvoreno) i u trenu kad ovaj pusti loptu s noge kreće u zatvaranje, pridružuje se i Palaversa i to je to. To je isto bitan detalj – u zatvaranje se ne kreće kad igrač ima loptu u nogama, nego kad ona krene od kopačke jednog igrača prema drugom koji trigerira presing zamku – uštedi se vrijeme.

SITUACIJA 44

Ona priča s centaršutom: Mijo i Jairo trče prema prvoj stativi i odvlače protivničku obranu, to ostavlja Tahiraja da na miru primi ubačaj na drugoj stativi i odigra povratnu za Hamzu.

SITUACIJA 45

Opet višak između linija – Jairo se ovog puta diže na protivničku zadnju liniju da ih okupira, Bradarić rasteže Rijekinu zonu, i Caktaš se spušta ispod njega i prima fino pripremljen pas Borje.

SITUACIJA 46

Još jedno sjajno otvaranje: Tahiraj koristi to što se riječki bekovi ne žele micati daleko od stopera na svojoj strani i spušta se niz aut liniju po pas od Tudora. Istodobno, Nejašmić se diže i ide na stranu s loptom, tu je Hamza, a i Caktaš prilazi, kako bi opteretili tu stranu Riječanima. Tahiraj koristi to što nije zatvoren i lagano predaje paralelan pas na drugu stranu gdje u aktivnu igru ulazi Hajdukova lijeva osmica.

SITUACIJA 47

Obratiti pažnju kako Hajduk kreće s centra, a sjetite se kako je Rijeka išla s centra. Nije to nešto strašno bitno, al je indikativno za nečiji stil igre i namjeru.

SITUACIJA 48

Odlično rješenje Ismajlija kad mu napadač odsijeca odstupnicu (paralelno i natrag) – on ulazi u igru s loptom naprijed. Nejašmić opet radi sjajnu stvar bez lopte – prilazi kao ješka, mamac i odvlači protivničkog igrača za sobom, te je paralela za Palaversu na drugoj strani otvorena za Ismajlija da je preda.

SITUACIJA 49

Nešto stariji među vama će se sjetiti Manchesterova napada Yorke – Cole i one njihove akcije kada jedan umjesto da primi loptu izmakne se s linije pasa i ode u prazan prostor, dok ovaj drugi od prve odigrava prema njemu u taj prostor. Ovo je slično, uključen je treći čovjek, i ovo je jedna varijanta za otvaranje protivnikove završne trećine. Caktaš se nudi, ali onda trzne i sprinta u prostor, a iza njegovih leđa pas ide Jairu koji to odigrava za Caktaša bez čekanja.

SITUACIJA 50

Opet sjajna zamka i zatvaranje i reposjed.

SITUACIJA 51

Zonsko branjenje prekida. Kornere Hajduk brani kombinacijom zone i čovjeka. Na prvoj stativi su dva igrača u zoni.

SITUACIJA 52

Palaversa 2

SITUACIJA 53

Mislim da se ovdje radi o običnom nesporazumu Caktaša i Jaira, ali je ovo zapravo odličan primjer otključavanja zone u tranziciji – ono od maloprije – jedan igrač na liniji pasa ne primi loptu, nego prije nego ga ona dosegne ode u prostor, a prima je onaj iza njega i ima opcije, jer mu je ovaj koji je otišao u prostor odvukao zonu za sobom.

SITUACIJA 54

Šut Acostyja, ovdje nema osmice da zatvori.

SITUACIJA 55

Opet odličan ulaz Ismajlija i pas Caktašu kojeg ovog puta prate, ali je onda na drugoj strani slobodan Palaversa – uvijek Hajduk ima višak. Rekao sam – 4:2. Caktaš i Tahiraj se onda kreću od druge stative u pravcu Palaverse da bi otvorili dijagonalu za Hamzu koji se ubacuje visoko. Opet fino zamišljeno i pripremljeno.

SITUACIJA 56

Malo duži video. U prvom dijelu se vidi još jedna varijanta otvaranja protivnika – opet je Caktaš ključan u tom međuprostoru. Naime, Palaversa koristi što je Caktaš slobodan u međuprostoru i odigravaju mali 1-2 da bi onda Palaversa odigrao okomicu za Hamzu koji se s pozicije desne osmice ubacuje u lijevi HS što izaziva totalni nered u obrani Rijeke i on ima vremena okrenuti se i na miru izabrati rješenje, a nude mu se i Caktaš i Jairo i Tahiraj.

U drugom dijelu videa nakon ulaska Gyurcsa vidimo dvije interesantne stvari. Prva je da Acosty ulazi skroz unutra de facto na drugu stranu od svoje kako bi pomogao suigračima da pokriju sve, rezultat čega je da je Tudor skroz slobodan i Hajdukovi igrači to vide i odigravaju. Nešto kasnije nakon ubačaja, lopta se izvlači van do Nejašmića. Hamza opet ulazi u lijevi HS, i sad to Rijeka zatvara, ali zato vremena i prostora ima Palaversa kojemu se nudi Mijo koji se izvlači više udesno. Opet višak.

SITUACIJA 57

Još jedan primjer kako se nekad “gradilo” napade. Sve odlično postavljeno i zatvoreno.

SITUACIJA 58

Inačica Salide Lavolpiane, potom opet prvi po liniji dodavanja propušta kako bi primio idući.

SITUACIJA 59

Greška Ismajlija u predaji – posebno opasno jer je on kao stoper jako visoko u trenutku gubitka lopte, ali opet odličan kontrapresing i reposjed.

SITUACIJA 60

Koncepcijska greška Nejašmića – ovo se njemu kao šestici ne smije događati. Niti smije ulaziti u ikakve solo akcije niti smije ostaviti srce terena nebranjeno jer je ispao izgubivši loptu. Neiskustvo i zamor.

SITUACIJA 61

Pa još jedna varijanta stvaranja viška – ulaz bočnog bez lopte u sredinu gdje se otvara primiti pas. Notirajmo da mu je prostor pripremljen, ispraznili su mu ga: Kalik, desna osmica koji je otišao visoko gore u HS; Caktaš, desetka se izvukao lijevo i zajedno sa šesticom Nejašmićem koji se podigao opteretio riječke igrače da Tudor sam na miru primi pas. Sjajna ideja Kalika kasnije, šteta za Hajduk što nije prošlo.

SITUACIJA 62

Ovo je primjer kako napadati protivnika koji se brani zonom kod prekida – tako da se igrač ubaci ispred onih u zoni koji ga ne vide jer su okrenuti izvođaču i lopti – u ovom slučaju Caktaša i Tudora koji brane prvu stativu. Tu treba biti vrlo oprezan. Ovo je velika prilika.

SITUACIJA 63

Opet višak na slaboj strani, koja se isprazni i otvori za desnu osmicu u ovom slučaju.

SITUACIJA 64

Gubitak lopte opet s puno igrača ispred lopte u trenu gubitka posjeda i bez pravog postavljanja – Tudor opet donosi pravu odluku i skupa s Nejašmićem odgađa napad Rijeke i daje nam vremena da se postavimo.

Camillo

Pročitajte još:

>> Trener+


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter