Search
Close this search box.

TAKTIČKA ANALIZA: Kako je Ivan Leko zaludio Belgiju (FOTO&VIDEO)

Ideja, vizija te razna znanja, sposobnosti i vještine su najbitnije stvari kod trenera. Iskustvo je prestalo biti opterećenje, a kultura znanja lagano preuzima nogometni primat. Naravno da to ne znači da iskustvo nije bitno ili da je stavljeno po strani. Riječ je o tome da se prestaje biti rob nekih postavki. Iskustvo nije nužno vezano uz razinu znanja, pa se u skladu s time sve više postupa i u nogometu. Vidici su globalno prošireni, pa tako i u Belgiji. Traži se poseban profil trenera s jasno određenim kvalitetama i karakteristikama. Tako je bilo i u Club Bruggeu. Hoće li taj trener uz sve potrebne stavke imati i iskustvo, to može, a i ne mora biti, dodatni plus. Dapače, neki klubovi iniciraju na mladim stručnjacima. Sve ima svoje prednosti i nedostatke, ali zapravo godine su postale nebitne ili manje bitne.

Leko je bio začuđen, ali i presretan kada je stigao poziv ovog belgijskog velikana, za kojeg je prije toga nastupao kao igrač i to mu je sigurno bila olakotna okolnost pri dobivanju posla. Ali ne tolika, jer direktor ovog belgijskog kluba ističe kako su tražili poseban profil trenera. Na kraju krajeva Leko nije niti ostavio nekog velikog traga u tom klubu da bi se reklo da je legenda kluba pa da je zbog toga imao prednost kod zaposlenja. Igrao je za taj klub i poznaje DNA istoga, te mu je to svakako plus. Ali, posao je prvenstveno dobio zbog kvaliteta koje posjeduje, jer inače ne bi bio niti razmatran kao mogući izbor za trenera.

Leko je prije Bruggea vodio OH Leuven, nakon toga bio pomoćnik Igoru Tudoru u PAOK-u, a zatim je ponovno samostalno radio u Saint-Truidenu. Upravo ovaj zadnji posao je nagnao čelne ljude kluba da ga razmotre kao opciju za trenera, jer su bili oduševljeni napretkom igrača koje su te sezone poslali na posudbu upravo u Saint-Truiden. Direktoru se također svidjelo kako ta momčad igra, a nakon razgovora sa Lekom upečatljiv mu je bio i njegov način razmišljanja. Svidjela mu se ambicioznost hrvatskog stručnjaka i tako je Club Brugge predstavio svog novog trenera. Leki nije bilo lagano, jer zamijeniti legendarnog Michela Preud’hommea predstavlja psihološki teret, ali Ivan je po tko zna koji put dokazao da je najbitnije znati provesti svoje ideje i razmišljanja. Prije svega, potrebno je uopće imati ideju i odrediti se za svoju viziju nogometne igre. A Leko ima jasnu viziju kako bi njegova momčad morala izgledati:

Momčad koja više trči i osvaja više duela dobiti će više šansi pokazati svoje kvalitete i stvarati šanse. Moraš se boriti i naporno raditi svaki dan da bi pobjeđivao utakmice. Samo talent nije dovoljan da bi postigao nešto.

U nogometu je najvažnije ne primati golove i zabijati ih svojim protivnicima… Vjerujem u totalni nogomet i želim pobijediti što je moguće više utakmica. Čvrsto vjerujemo u ono što radimo

Strast i želja za napretkom je moj dnevni red. Čvrsto vjerujem u svoju nogometnu filozofiju. Dinamičan, dominantan i osvježavajuć nogomet, to je ono kako ćemo pokušati pobijediti svaku utakmicu.

Momčad koja nikada ne gubi ne postoji, to shvaćam, ali imam intenciju pobijeđivati što je moguće više. Želim vidjeti momčad sposobnu igrati fini nogomet, sa hrabrošću i izdržljivošću.

Po pitanju sistema je vrlo fleksibilan

Naša vizija se poklapa sa 4-5 različitih sistema

A zanimljiv odgovor je dao i po pitanju odabira prvog sastava. Nečega što je mnogim nogometnim fanovima i dan danas uglavljeno u dogmu kao nešto najbitnije.

Momčad uvijek mora biti u balansu i zato ponekad dobri igrači sjede na klupi

Riječi koje ovaj mladi stručnjak najčešće ponavlja su strast, želja, glad, ambicija, energija… od svoje momčadi traži žrtvovanje, a zauzvrat joj garantira uspjeh. Često u najavama utakmica govori o tome kako očekuje da mu momčad “pojede travu” i zapravo to se i događa. Figurativno naravno.

Club Brugge igra intenzivan nogomet, sa mnogo strasti, pozitivne agresije i ogromne želje igrača za davanjem cijelog sebe u svakoj utakmici.

Svaki čovjek u svojoj naravi želi pobjeđivati. To je prirodno. Nitko ne voli gubiti, ali Lekin pobjednički mentalitet je nevjerojatan.

Leko misli da je taktika važna, ali bez pravog pristupa, bez trke i borbe u duelima nemate šansu za ostvariti uspjeh. Samim time i taktika neće polučiti efekt.

Da bi taktika davala odgovarajući rezultat potrebno je ispuniti preduvjete, među kojima su i gore navedeni koje Leko stalno ističe. S obzirom da ga momčad u tom dijelu slijedi i taktički dio im je na prilično dobroj razini. Kvaliteta igre se očituje kroz jasne procese za kojima se teži. Club Brugge igra organiziran i podosta brz nogomet.

Može se reći kako u fazi napada implementiraju 3-1-4-2, 3-4-1-2, te 3-4-2-1, ali i raznim situacijskim varijacijama sa raznim procesima u razrađenoj mehanici pozicijskog napada.

Često ih se situacijski može vidjeti u formi 3-2-5 gdje su praktički razdvojeni u dva dijela. Ili u jednom ili u drugom moraju imati brojčanu superiornost.

Veznjaci se najčešće dižu visoko i pozicioniraju u half space, ali isto tako situacijski se jedan vezni često može spustiti niže po loptu. Tri stopera i zadnji vezni stalno kroz romboidan oblik osiguravaju mirnu prvu progresiju, bekovi su jako visoko, dok dva napadača okupiraju igrače iz zadnje linije protivnika.

 

 

 

 

 

 

Rijetko kada ih možete naći u nekom velikom overloadu, ali ima i takvih situacija.

Imaju razrađene mehanizme i sustavna rješenja u igri. Ali isto tako i prekidi su uvježbani.

 

U srednjoj ili niskoj zonskoj blok obrani najčešće drže formu 5-4-1 ili 5-2-2-1 s time da bek iskače visoko, a stoper pokriva prostor iza. Imaju sjajnu kontrolu suprotne strane u odnosu na loptu.

Igrati na kartu dugih dijagonala je gotovo nemoguće protiv Club Bruggea. Kao što smo već i rekli, suprotni bek osigurava visoku kontrolu suprotne strane igrališta.

 

Također, koriste se i visokim presingom kako bi loptu što prije vratili u svoj posjed.

Najčešće ih se može vidjeti u miksu presinga na čovjeka i zonskog presinga gdje su orijentirani na prostor oko igrača oko kojeg se sklapa zamka i često pokušavaju istome oduzeti sve opcije dodavanja.

 

 

 

 

Od iduće sezone Leko će voditi Club Brugge u Ligi prvaka što će njemu, njegovom stožeru, igračima i navijačima, biti ogromna satisfakcija za dosadašnji rad.

Oduševio je i klub i čitavu belgijsku nogometnu javnost nakon neočekivanog osvajanja naslova prvaka sa Club Bruggeom. Potpuno zasluženo, ali može se čak reći i dominantno (bez obzira na neke poteškoće u završnici prvenstva).

Rekao je kako je svima bio svojevrsni šok kada su ga imenovali novim trenerom, ali on im je na najbolji mogući način, ponovno uz svojevrsni šok, pokazao da su svi bili u krivu jer nisu vjerovali u njega. Svi, osim uprave kluba koja se nije opterećivala onim stvarima koje su opterećivale navijače Bruggea u tom trenutku, a to su CV i iskustvo.

A.K.

Pročitajte još:

>> Trener+


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter