Taktička crtica Inter – Napoli (0-0): Juventus slavljenik nakon okršaja na San Siru

Twitter/Official SSC Napoli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Talijanska nedjelja, u kojoj su zbog nesretne smrti kapetana Fiorentine sve utakmice bile u drugom planu, završila je derbijem kola na San Siru gdje je Inter dočekao Napoli.

Interove šanse za pobjedu značajno su porasle povratkom Maura Icardija jer njihova forma u zadnje vrijeme jako ocrtava važnost argentinskog napadača. Napoli je, nakon što je predao ručnik u ringu Europske lige, sve karte bacio karte na talijansko prvenstvo i može se reći da nakon nedjelje ponovno prelaze u opoziciju talijanskog nogometa.

Interu bez obzira na pad forme i dalje ne bježi Liga prvaka jer čak i s porazom imaju priliku stići Lazio zbog odgođene utakmice protiv Milana. Stoga je Spaletti pripremio utakmicu na način sličan onom u prvom dvoboju ova dva protivnika. Trener Intera znao da je protiv Napolija nema izgleda ukoliko se upusti u ravnopravnu utakmicu i za pozitivan rezultat bilo je ključno zaustaviti protok lopte prema međuprostorima, odnosno blokirati pristup tkz. povratnom dodavanju uz zaustavljanje Jorginha koji je sinoć imao posebnog markera zvanog Rafinha. On i Brozović zbog svoje motorike i sposobnosti brzog pokrivanja prostora dobili su prednost nad Valerom i Vecinom što su opravdali svojom odličnom izvedbom.

Kao i na San Paoliju, jedan bočni igrač spuštao se u formaciju 3-5-2 kao odgovor na presing gostiju. Na taj način Inter je imao priliku izigrati presing i preko bokova a ne samo kroz sredinu gdje postoji najveća koncentracija Napolija. Uz jednog bočnog, obavezno se u zadnju liniju spuštao minimalno jedan zadnji vezni zbog opterećenja sredine Napolija jer ako bi se lopta iznijela preko krila, gosti bi imali manjak igrača u sredini. Drugi način izlaska iz presinga bile su duge lopte na nekog od napadača, ali Sarri je imao spreman odgovor na takav prijenos lopte Intera.

Upravo zbog tog razloga zadnja linija Napolitanaca bila je 20-tak metara udaljena od najisturenijeg igrača. Inter je u takvom odnosu snaga ostavljen na samo jednu mogućnost koja je najčešće završavala zaleđem.

Inter se većinom branio u formaciji 4-4-1-1 uz iznimku kretanja Jorginha jer je on bio označen kao pozicijski ključan igrač Napolija. Mauro Icardi je također sudjelovao u obrani čuvajući Albiola jer Španjolac obzirom na svoju poziciju može uputiti dijagonalu na Insignea ili Hamšika. Jedini igrači koji su mogli slobodno igrati s loptom bili su napadački inferiorni Hysaj i Koulibaly koji je utakmicu završio sa 149 dodavanja, ukupno najviše na utakmici.

Spaletti je u drugi dio ušao s formacijom 3-5-2 gdje su bočni igrači zamijenili mjesta. Razlog je bio što su Candreva i D’ambrosio puno uigraniji i obrambeno bolji za čuvati najopasniji Napolijev mehanizam (trokut Rui-Hamšik-Insigne). Napoli do izlaska Rafinhe nije kvalitetno uspijevao povezati distribuciju iz druge u zadnju trećinu terena, ali čak ni tada nije ozbiljnije zaprijetio Handanoviću. Sarrijeva momčad nije sinoć odigrala dovoljno za naslov prvaka, podatak o samo 8 ključnih dodavanja od njih ukupno 865, te 2 udarca u okvir od upućenih 11 dovoljno govore u prilog činjenici da je Sarri ozljedom Ghoulama doveden pred zid.

Predstave njegovog kluba ovise o početnih 11 jer se filozofija Napolija svodi na beskonačne automatizme kroz linije kretanja i dodavanja što je Sarri doveo do savršenstva. Nažalost po njih, dogodio se peh ozljedom Ghoulama jer je Alžirac bio po ocjenama uz Isnignea najbolji igrač ove sezone, što je uključivalo najviše ubačaja i ključna dodavanja, pokazatelji po kojima je bio odmah iza Insignea. Mario Rui uz to što ne uspijeva ponoviti njegove brojke, označen je najslabijom karikom u obrani. Najbolji primjer bio je nedavni poraz od Rome gdje su sva 4 primljena pogotka Napolija pala u njegovoj zoni.

Dvije utakmice rimskih protivnika protiv kandidata za naslov možda su odlučile tu borbu. Dok Napoli zbog kratke klupe trpi pogreške svojih rezervnih igrača, Juventus na svojoj dugoj klupi može uvijek računati na individualni potez nekog od svojih zvijezda, što barem za sada čini razliku dovoljnu za novo torinsko slavlje.

Dino Grgić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email