TAKTIČKA CRTICA: Manipulacija loptom (VIDEO)

Ako vas Busquets gleda nećete dobiti loptu!

Rekao je to jednom zgodom Luis Suarez. Što zapravo stoji iza toga?

Prije dodavanja svaki igrač zauzima određen položaj tijela, položaj noge, položaj glave, pogled ili kontakt očima. Protivničkim igračima, odnosno braničima, to daje mogućnost da mogu utvrditi potencijalni smjer ili destinaciju lopte i time preventivno djelovati u vidu zatvaranja linije dodavanja, presijecanja dodavanja ili efektivne akumulacije pritiska na zonu u koju će lopta stići.

Igrač koji dodaje provocira krivu percepciju kod braniča i to na sljedeće načine:

  1. tijelo stavljati u razne položaje koji kreiraju iluziju dodavanja u jednom smjeru, dok se pravo dodavanje zapravo vrši u drugom.
  2. druga solucija nije nužno vezana uz drugačije smjerove, već je cilj navesti protivnika kao da će se dodavanje vršiti prema jednom igraču, a ustvari se vrši prema drugom koji može biti u istom smjeru ili istoj liniji.

Protivnički igrači (braniči) na temelju potencijalne destinacije lopte unaprijed donose odluke, a to znači da ih se manipulacijom u procesu dodavanja hvata na „krivoj nozi“. Najčešće ih se „pomiče“ u potpuno drugom smjeru, a primatelju lopte se time stvaraju uvjeti u kojima ima dinamičku prednost.

Lažna navođenja su dio manipulativnih dodavanja. Kao što smo rekli – lažni pogledi, lažno postavljanje položaja noge, lažno postavljanje glave, lažno postavljanje kuta tijela… sve su to distraktivni faktori za protivničke igrače, a time ih se usmjerava i navodi na nešto nebitno kako bi se mogao izvršiti onaj pravi potez, odnosno ono što je zapravo bitno.

Sergio Busquets tu apsolutno prednjači kao kralj raznoraznih lažnih poteza, ali prvenstveno i manipulacija kod dodavanja što je tema ove crtice. Popularni Busi koristi ovaj lažni potez kao oružje koje probija suparničke linije i dodavanju daje najveću moguću razinu penetracije. Isto tako, bitno je napomenuti kako se takvim potezom stvara prostor i odvaja protivnika od suigrača koji prima loptu (dismarking).

Po pitanju domaće lige postoji jedan mladić koji je kandidat za brušenje tog segmenta. Riječ je o igraču Hajduka, Anti Palaversi. Upravo taj dečko s vremena na vrijeme pokazuje težnju za navedenim dodavanjima. A na Hajduku je da mu, ukoliko to želi, omogući razvoj tog dijela kako bi stvorili svog iluzionistu na terenu. Pod uvjetom da se to smatra prednošću i da se smatra kako je to nešto čime se stvara dodatna vrijednost kod igrača, a samim time i kod igre. Pogotovo kod međulinijskih kretnji „u sjeni“ protivničkih igrača.

 

A.K.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter