TAKTIČKA CRTICA: Razvoj bočnog igrača u modernom nogometu (VIDEO)

Foto: wikimedia
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Taktička crtica iz uzvratne utakmice osmine finala Lige prvaka između Manchester Cityja i Real Madrida (2:1).

Još jedan dokaz zašto je Pep Guardiola tako velik trenera i kako se nogomet stubokom mijenja, tj. velikim dijelom ga baš on mijenja. Dva kratka videa skreću pozornost na ultimativni doseg razvoja bočnog igrača (beka) u modernom nogometu i pokazuju kako budućnost stvaranja igre i prostora leži u rukama bekova koji će vjerojatno postat pomoćni playmakeri ekipe, a lako mogući i glavni.

U glavnoj ulozi je „desni bek“ Cityja Kyle Walker. U prvoj situaciji prima loptu na sredini terena i nakon što se obrana Reala stišće uslijed nelagode/nesnalaženja što igru protivnika sredinom terena vodi „desni bek“, on šalje okomicu naprijed. Potom igra ide na lijevu stranu, a on ulazi u sredinu terena šaljući rukom ofenzivne igrače svoje ekipe naprijed, ali i poruku kako on kontrolira pozadinu igre u oba smjera. Nastavlja dirigiranje rukom pokazujući da se okrene strana igre, postavljajući se za primanje jer zna da će igra doći do njega, što se i događa. Posljedično će City otvoriti dijagonalno prostor u lijevi half space, a potom i lijevo krilo otključavajući zadnju trećinu Reala.


U drugoj situaciji Walker s loptom odlazi u sredinu terena te koristi kao ventil lijevog stopera Laportea i odmah traži loptu natrag („najbolji tren za primit loptu je odmah nakon što si je predao“ – Guardiola), jer Casemiro odlazi od njega i ide u zatvaranje lijeve osmice Gundogana u lijevi half space Cityja. Modrić izlazi na Laportea, Benzema zatvara pas na šesticu Rodriga i da u jednadžbu ne ulazi varijabla „desni bek“, sve je za Real ok. Ali Walker još jednom prilazi, traži i prima loptu nepokriven, te kreće razigravati (City još jednom „pivotira“ oko Hazarda). Valja primijetiti da je prethodno De Bruyne kao desna osmica sa sobom duboko odvukao i „vezao“ Realovu lijevu osmicu Kroosa. Kako Jesus „veže“ lijevog stopera Reala Militaa, Kroosu s De Bruyneom mora pomoći lijevi bek Reala Mendy što otvara prostor Walkeru da oko Hazarda odigra na desno krilo za Fodena. Posljedično, City koristi nesnalaženje Kroosa defenzivno i stvara šansu s te desne strane preko De Bruynea. Desni bek, a zapravo play.


Ivan Rilov


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email