Search
Close this search box.

TAKTIČKA CRTICA: Uvik učini fintu, lažni potez! On tebi fintu, ti njemu kontra fintu, i igrač bez baluna može varat. (FOTO&VIDEO)

U nogometnoj igri se može vidjeti bezbroj individualnih, grupnih ili kolektivnih interpretacija navedenog aksioma genijalnog barba Luka Kaliterne, a jedan od njih, na grupnoj razini, mi se posebno svidio u utakmici Lige prvaka između Manchester Uniteda i PSG-a.

Prvo što PSG radi jest kolektivna manipulacija obrambenom strukturom Uniteda. I to na način da svi igrači znaju kako stvoriti uvjete za penetrirajuću dijagonalnu loptu.

Najprije se obrana zaljulja u jednu stranu kako bi kretnjom sjekli horizontalu i približavali se, tj. prestrojavali prema poziciji lopte, a to otvara šansu da se ta linija presječe dijagonalno i stvori se dinamička superiornost, jer se događaju suprotne kretnje, odnosno “sudari” u kretnjama igrača Uniteda i PSG-a.

Sjajni Verratti položajem tijela i pogledom dodatno usmjerava Unitedovu obranu u lijevu stranu, a onda  se nakon lažne implikacije događa penetrativno dodavanje. Draxler i prije nego se Verratti okrenuo radi dijagonalnu kretnju u međuprostor. Kretnju za koju je vrlo važno naglasiti da se odvija u sjeni (iza leđa) protivničkog veznjaka i kompletne druge linije pritiska, koja ne može u isto vrijeme biti fokusirana i na loptu i na protivnika. Ukoliko  branič gleda samo u loptu, gubi frekvenciju pokreta protivnika, ukoliko gleda samo u protivnika gubi percepciju igre. Ukoliko “skenira preko ramena”, za to je potrebno određeno vrijeme kako bi se frekventno moglo ispratiti događaje… jer, morate znati da je igrač Uniteda pozicioniran između Verrattija s loptom i Draxlera kao fokalne točke ovog napada. A to znači da mu se radnje odvijaju u skroz suprotnim pravcima i potrebno je okretanje glave u kutu od cca. 180 °. Samo to zahtjeva određeno vrijeme, plus još ispravna percepcija i “spajanje” događaja ispred i iza sebe. Na kraju krajeva, u trenutku kada taj igrač ponovno okrene glavu prema referentnoj točki (lopti), napadač iza leđa može manipulirati njime i baš u tom trenutku napraviti ključnu kretnju.

Nadalje, Draxler iz half space-a radi kretnju prema centralnoj zoni kako bi dobio na putanji lopte, na jednostavnosti primanja lopte u kontekstu položaja tijela kojeg mora zauzeti i u kontekstu broja dodira kojim će moći iskontrolirati loptu. U takvoj kretnji dobija na pozicioniranju u sjeni protivnika i zatim dolasku u zonu najbližu golu, što centralna zona svakako jest. Kada bi bio već pozicioniran u centralnoj zoni, kut primanja lopte bi mu bio loš, odnosno najvjerojatnije licem od gola. Uz to, bio bi u zoni akumulacije gužve, a i bio bi vidljiv igraču Uniteda koji prirodno zatvara tu zonu jer sužava prema drugom suigraču. Na ovaj način, Draxler ipak iz drugog plana, neočekivano, tek dolazi u tu zonu.

Isto tako je bitno napomenuti sljedeće. Ne samo da će se lopta primiti u half space-u, nego Verratti loptu daje iz half space-a, što ima posebne čari.

https://nogometplus.net/index.php/istaknuto/takticka-analiza-magicna-dijagonala-fotovideo/

Isto tako, ako je Unitedova akcija krenula od desno prema lijevo, pa je Verratti od lijevo opet dodao u desno prema Draxleru, pa je Draxler sa loptom opet išao blago u lijevo, to je onda destabilizacija obrane i jedan kompletan taktički dribling. Lopta lijevo, obrana radi “korak desno”, lopta desno, obrana radi “korak lijevo”, pa opet lopta lijevo, a oni opet prate kretnju lopte – nad obranom se vrši mentalni overload, jer se stalno traži repozicioniranje braniča, a u takvim mikro ili makro prilagodbama se javljaju greške u koracima, te se razbija protivnička struktura.

Nagovještaj da iza ovog stoji uvježbana misao i da je ovo kontrolirano i smišljeno, a ne samo trenutak improvizacije i inspiracija pojedinca, jest taj da igrač koji je fokalna točka akcije (Draxler) počinje svoju kretnju prije nego se igrač na lopti (Verratti) uopće okrenuo u tu stranu. Fenomenalan tajming Draxlera se svakako mora napomenuti, jer malo ranije, ili malo kasnije kretanje bi upropastilo cijelu akciju.

Dijagonalna lopta Verrattija para protivničke pravocrtne horizontalne i vertikalne linije. Dijagonala, također, odmiče fokus igre izvan zone akumulacije trenutnog pritiska tj. gužve (a oko lopte je najveća) i vrlo vjerojatno za primatelja lopte stvara dinamičku prednost zbog aktivacije prednosti igrača “u sjeni” što je još jedna pogodnost koju nudi dijagonala i intencija kontinuiranog i smišljenog traženja iste. Draxler stvaranjem pozicijske i dinamičke superiornosti ima niz daljnjih opcija, a dubinska lopta na smišljeno pozicioniranog Mbappea se čini kao idealan završetak ove zbilja sjajne akcije Parižana, uz posebnu napomenu na zasluge trenera Thomasa Tuchela čiji rukopis stoji iza ovog, ali i mnogih drugih dobrih i zanimljivih stvari koje možemo vidjeti u igri PSG-a.

A.K.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter