Tko će biti vratari Hajduka u idućoj sezoni?

Foto: Miro Gabela / hajduk.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nekoliko tjedana prije kraja aktualne sezone zanimljivo je pogledati statuse vratara u prvoj i drugoj momčadi Hajduka kao i u juniorskoj selekciji. Naime od osam golmana koji konkuriraju za mjesta u tim momčadima prema dostupnim informacijama, osim ako ne postoje neki javno nedostupni međusobni usmeni dogovori, čak šestorici ugovori istječu na kraju sezone dok dvojica imaju stipendijske ugovore koji ih sa splitskim klubom vežu do ljeta 2019. godine. S obzirom na navedeno s pravom se postavlja pitanja tko će biti vratari Hajduka u idućoj sezoni te zašto se klub doveo u situaciju velike neizvjesnosti kad je u pitanju vratarski kadar?

U prvoj momčadi trener Željko Kopić, u čijem stožeru je Tihomir Bulat zadužen za čuvare mreže, trenutno na dispoziciji ima Karla Leticu kojem stipendijski ugovor traje do ljeta iduće godine te Dantea Stipicu i Ivu Grbića kojima ugovorne obveze istječu koncem ove sezone.

Letica je prvi vratar Hajduka postao u prosincu prošle godine nakon odlične partije na Rujevici kojom je pomogao da Bili prekinu negativni rezultatski niz s Bijelima. Od tada je svojim odličnim prezentacijama privukao pažnju stranih klubova, a njegova slika našla se i na naslovnici Marce koja je objavila da ga prati i aktualni prvak Europe Real Madrid. Obzirom na zanimanje koje po posljednjim informacijama stiže i iz Engleske te kratkoročni ugovor Hajduku preostaje ili da nadolazećeg ljeta pokuša realizirati njegov transfer ili da pokuša dogovoriti novi ugovor. U tom slučaju će Letica i njegov zastupnik Siniša Šošo biti u puno boljoj pregovaračkoj poziciji nego da se ova tema pokušala realizirati prošlog ljeta ili minule zime.

Karlo Letica / Foto: Robert Matić / hajduk.hr

Dante Stipica je prigrlio jedinicu Hajduka nakon rekordnog transfera Lovre Kalinića u belgijski Gent, ali je istu izgubio nakon odličnih izdanja mladog Letice te je trenutno u statusu prve pričuve 21-godišnjeg Omišanina. Uskoro 27-godišnjaku ugovor istječe koncem aktualne sezone, a proteklih mjeseci nije bilo puno govora o tome hoće li se suradnja između Stipice i Hajduka nastaviti dok se transfer spekulacije koje su kolale proteklog prijelaznog roka nisu ostvarile. U njegovom slučaju postavlja se pitanje osobnih ambicija i je li zadovoljan statusom prve pričuve. Za pretpostaviti je da splitski klub ne bi imao ništa protiv da i dalje bude u klubu kao prva vratarska rezerva.

Dante Stipica / Foto: Robert Matić / hajduk.hr

Ivo Grbić je priliku u prvoj momčadi dobio prije Karla Letice, ali je naposljetku pao u drugi plan. U aktualnoj polusezoni je uglavnom van kadra obzirom da je odbio produženje ugovora koji mu istječe za koji mjesec dok je u prvom dijelu sezone redovito branio za drugu momčad Bilih u 2. HNL. Prema nepotvrđenim informacijama 22-godišnjak bi nakon 13 godina ovog ljeta trebao napustiti Poljud, a kao nova destinacija spominje se Antwerpen gdje je trener vratara Vedran Runje koji jako dobro poznaje njegove mogućnosti obzirom da je prije toga radio u omladinskoj školi Hajduka. Od velikih očekivanja u slučaju Grbića splitski klub će se naposljetku najvjerojatnije morati zadovoljiti s nekoliko stotina tisuća eura naknade za razvoj koja bi mu pripala ukoliko se ostvari odlazak u Belgiju.

Ivo Grbić / Foto: Robert Matić / hajduk.hr

Što se druge momčadi Hajduka tiče gdje je za golmane u stručnom stožeru zadužen Ivica Roguljić prvi vratar je od siječnja ove godine Marin Ljubić kojem ugovorna stipendijska obveza također istječe koncem lipnja ove godine. Ljubić je u proteklom periodu opravdao ukazano povjerenje, a posebno se istaknuo u gostujućoj pobjedi kod Varaždina kada je obranio kazneni udarac dok je pažnju na sebe skrenuo i vrlo dobrom igrom nogom. Upitno je pak radi li se o potencijalu koji bi jednog dana mogao biti i prvi vratar kluba.

Marin Ljubić / Foto: Robert Matić / hajduk.hr

Njegova zamjena je uglavnom Patrik Gujić koji je na Poljud stigao u veljači 2017. godine te je od tada veliku većinu vremena u pričuvnom statusu bez ozbiljnije minutaže. Radi se o nekadašnjem mladom reprezentativcu koji je u periodu od 2011. do 2015. bio član Dinama te je aktualno vodstvo struke u Akademiji poprilično dobro upoznato s njegovim mogućnostima. Stipendijski ugovor mu također istječe koncem lipnja ove godine.

Patrik Gujić / Foto: Robert Matić / hajduk.hr

Pored Ljubića i Gujića kao vratarska opcija u drugoj momčadi ponekad je konkurirao i 18-godišnji Davor Matijaš kojeg je primjerice i trener Kopić uvrstio u kadar prve momčadi na gostovanju u prijateljskoj utakmici prilikom proslave rođendana Gornika u Poljskoj, ali tad nije dobio priliku da debitira u prvoj ekipi. Matijaš, kojem stipendijski ugovor također istječe koncem aktualne sezone, je nerijetko bio član mlađih reprezentativnih kategorija, a istaknuo se prošle sezone kada je u finalu kupa svojim obranama bio jedan od zaslužnijih za juniorsko osvajanje trofeja pobjedom nad Dinamom nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Davor Matijaš / Foto: Robert Matić / hajduk.hr

Ove sezone Matijaš povremeno brani i za juniore koji su vodeća momčad prvenstva, ali je trener Despotović veću minutažu udijelio njegovom suigraču Ivanu Ninčeviću koji je u recentnom razdoblju postao prva vratarska opcija. 18-godišnjak je u Hajduk pristigao iz Adriatica u ljeto 2016. godine, a postojeći stipendijski ugovor ga sa splitskim klubom veže do ljeta 2019. godine te je jedan od onih koje bi i sljedeće sezone sigurno trebali gledati na Poljudu.

Ivan Ninčević / Foto: Robert Matić / hajduk.hr

Najmlađi od osmorice vratara je Vice Baždarić koji je prije dva mjeseca postao punoljetan. U Hajduk je pristigao prije skoro četiri godine iz Zadra te je u proteklom razdoblju bio redoviti mladi reprezentativac. Nakon što je u srpnju prošle godine s U18 reprezentacijom sudjelovao na turniru u Japanu najveći dio prvog dijela sezone je propustio zbog problema s ozljedama, a nakon što se oporavio nije dobio priliku u juniorskoj konkurenciji tako da je upitno hoće li potpisati novi ugovor koji mu također istječe koncem lipnja.

Vice Baždarić / Foto: Miro Gabela / hajduk.hr

Za reguliranje statusa s navedenim golmanima struka Hajduka nema puno vremena, a zaista je nelogično da se splitski klub doveo u situaciju gdje postoji opasnost da u istom roku izgubi velik broj vratara te da slijedom toga u iduću sezonu krene s velikim brojem novih lica.

 


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email