Search
Close this search box.

To su htjeli!

Sjeća li se itko kako je to bilo tresti se danima pred utakmicu reprezentacije? Iščekivati veliko natjecanje toliko da gledaš pripremnu utakmicu protiv primjerice Kazahstana u kojoj se odradi 10 izmjena, a sve samo da bi vidjeli je li Igor Budan potencijal da bude zamjena? Uporniji među nama bi i s više od 20 godina u guzici skupljali sličice, jer kako propustiti album kad su naši u njemu?

Lipanj 2008. Svijet je za Hrvatsku stao na mjesec dana. Mjesec dana loptanja, koje je za naciju oduvijek bilo više od lopte i travnjaka, zamrznulo je sve ostalo. Hrvatska je disala sa svojom nogometnom reprezentacijom.

Prvi krik proparao je splitsku noć oko 23 sata u još jednoj toploj lipanjskoj noći. Na njega se ubrzo počelo hvatati još tisuće krikova veselja i uzbuđenja. Upalila se i prva, pa i druga i još nekoliko bengalki. To je značilo samo jedno – Hrvatska na EP 2008. vodi 1-0 protiv Turske golom Klasnića krajem drugog produžetka. Nacija je u euforiji.

Nekoliko trenutaka nakon ista lica više nisu nasmijana, muk je obuhvatio Split koji tu noć poslije utakmice skoro nije spavao. Hrvatska je izgubila. Na trenutke mi se činilo da grad dugo vremena nije bio tiši. Puno tuge razlilo se ulicama Splita te večeri, ali nije bilo klasične splitske “beštime” jer jednostavno – nismo znali na koga bi “beštimali”. Gol u zadnjim sekundama, pa i ispadanje na jedanaesterce – pripisali smo sreći, tj. nesreći.

Nešto više od sedam godina kasnije, “na tisuće sumnjivih radnji, postavljanja podobnih izbornika, odabira igrača sumnjive kvalitete i kršenja zakona RH”, Split je proveo po svemu uobičajenu rujansku noć. Nije bilo ni vriske ni galame ni muka ni ikakvog traga da je nekada taj grad živio za reprezentaciju. Za reprezentaciju koja je te rujanske noći izgubila u Norveškoj i pala na treće mjesto ljestvice u kvalifikacijama za jedno novo europsko prvenstvo. Totalno drukčije europsko prvenstvo od onog besanog 2008. U gradovima diljem Lijepe naše nakon poraza reprezentacije ne vlada muk niti zgražanje. Osjeti se atmosfera “očekivanog”. Možda upravo zato što sada znamo na koga bi “beštimali” i na koga smo godinama “beštimali”.

Što drugo očekivati kada se godinama, i to vrlo uspješno, radi na tome da se hrvatsku nogometnu reprezentaciju pretvori u poligon za prodaju igrača, učenje podobnih trenera i izbornika, zapošljavanje obitelji. U cijeloj priči nedostaje tek da igračima na prsima umjesto hrvatskog grba stoji cijena po kojoj su dostupni imućnim europskim klubovima. Godinama su tjerali navijače s tribina, a odnedavno su to i “ozakonili” ukinuvši našim ljudima bodrenje reprezentacije na gostovanjima.

I kako se sada čuditi lošim igrama, (ne)zainteresiranosti igrača i (ne)znanju izbornika? Kako se čuditi čistom ljudskom zgražanju nad stanjem u hrvatskom nogometu i hrvatskoj reprezentaciji koje izaziva mučninu svima onima koji su probdjeli tu tešku lipanjsku noć 2008. godine? Godinama su radili na tome. Kako navijati za nešto otuđeno, kako navijati za supermarket?

U sjećanje mi se urezao govor bivšeg predsjednika Tuđmana u jednom govoru nakon oslobođenja u kojem je uzviknuo “To su htjeli!” misleći na Plan Z4 koji je predlagan tijekom rata koji bi donio srpsku vlast nad hrvatskim teritorijem. Upravo to su htjeli i vladar(i) hrvatskog nogometa. To su htjeli – svoju vlast nad hrvatskom svetinjom za svoje bogaćenje.

Upravo to su htjeli – da više ne postoji nitko tko bi te makar pošteno oplakao ili s tobom probdio noć, naša hrvatska reprezentacijo.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter