U HNL-u što se mora nije teško

Tri četvrtine sezone na dnu HNL-a nismo imali nikakvih promjena. Slaven Belupo, Osijek i Hrvatski dragovoljac su gubili utakmice gdje god su stigli. Njihov učinak je uistinu bio ispodprosječan; Osijek i HD su u prvih 27 kola osvojili 16 bodova (19,75% mogućih bodova), dok je klub iz Koprivnice bio tek nešto bolji s 18 bodova (22,22%).

Iako se igrački kadar nije mijenjao (barem ne nabolje), poslije toga je slijedila njihova renesansa. Osijek u narednih 8 kola osvaja 16 bodova (66,6% mogućih bodova), Slaven Belupo 14 ( 58,33%), dok se HD zaustavlja na ‘skromnih’ 13 bodova (54,16%)

Zašto se bavimo tim brojkama?
Zato što je takav nerazmjer teško pronaći među boljim ligama s kojima se tako često naša vrhuška u Savezu voli uspoređivati.

Kako to biva u Bundesligi kada onima s dna zagusti pa moraju početi pobjeđivati?
HSV je u prvih 29 kola osvojio 27 bodova (31,03%), Nuuml;rnberg je u istom razdoblju osvojio 26 bodova (29,88%), dok je skromni Braunschweig dogurao do 25 bodova (28,73%). Znači svi oni su bili uspješniji od hrvatskih klubova sa začelja. No, dok je naša trojka kombinirano u posljednjih pet kola (14 utakmica jer su Osijek i Slaven jednu odigrali međusobno) osvojila 26 bodova; ona bundesligaška je zajedno osvojila 0 (slovima: NULA) bodova. A, isto su znali igrati protiv ekipa kojima nije trebalo…

Ako mislite da je Bundesliga iznimka, nije
U Premiershipu od zadnjih šest klubova na ljestvici niti jedan nije osvojio više od 5 bodova u posljednjih 5 kola. Pitanje je bili i toliko da Fulham, Hull, Aston Villa i Norwich nisu igrali međusobno pa je netko bod(ove) morao osvojiti.

U Španjolskoj se ne moramo zaustaviti na zadnjih tri ili pet. Uoči posljednjeg kola od devet najslabijih klubova Almeria je osvojila 9 (sve protiv konkurenata u borbi za ispadanje) i Getafe 8 bodova. Ostali uglavnom 3-5 bodova. A, i tu je isto bilo jako puno međusobnih utakmica.

Kakav nam se zaključak na koncu nameće?
Valjda da je HNL nepredvidljiva liga u kojoj ‘mali’ preko noći mogu postati ‘veliki’. Za razliku od onih dosadnih liga u kojima najslabije ekipe tijekom cijele sezone ostaju u pravili najlošije i zadnjih pet kola.

Zašto se onda žalimo?
Zato što je ta ‘nepredvidljivost’ svima postala jako predvidljiva. Zato što se u HNL-u glagol ‘morati’ izjednačio s glagolom ‘moći’. Kad god netko mora, on to i može.

Osijek, Slaven i HD nisu mogli cijele sezone, ali sada mogu. Lako što Nuuml;rnberg, Norwich ili Osasuna nisu mogli; ali pod pritiskom su pucali Barcelona, Atletico Madrid, Real Madrid, Chelsea, Liverpool. Iako su cijele sezone ‘mogli’, kada su ‘morali’ suočili su se s problemima. I to najčešće protiv ekipa koje ‘nisu morale’.

Naši klubovi su tako osim manjka kvalitete uspjeli prebroditi i pritisak. Tko zna, možda u budućnosti umjesto igrača počnemo prodavati stručnjake za psihološku pripremu. I to ne u HSV ili Betis; mogli bi ih prodavati u Liverpool ili Real Madrid. Oni bi zlatom platili da svaki put ‘mogu’, kada ‘moraju’.


H.R.