U Saboru o državnim potporama u profesionalnom sportu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Sociolog Dražen Lalić u jednom je intervjuu kazao kako SDP i HDZ nisu rješenje ozbiljne društvene situacije, već su oni sam problem. Svima prisutnim na okruglom stolu “Potpore u sportu mdash; EU regulativa i iskustva” ta bi izjava bila u potpunosti jasna. Iako su Ivo Jelušić (SDP) i Ivan Šuker (HDZ) pripadnici suprotstavljenih političkih opcija, u pitanju sporta ima li su jako bliska mišljenja.

Tako su, unatoč odredbama Europske unije, ali i Republike Hrvatske, pojašnjavali da se zapravo ne treba ko pijan plota držati zakona. Jelušić i Šuker pojašnjavali su kako bi striktno pridržavanje odredbe da je davanje novca iz javnih izvora sportskim profesionalnim kolektivima uništilo domaći sport. Objašnjavao je kako samo kotizacije odnose ogromna sredstva, ne pojašnjavajući kako sami savezi uzimaju te kotizacije, nitko drugi. U isto vrijeme, Ivo Jelušić pojašnjavao je kako ne treba sad gledati u prošlost i da sad treba postupati pametno, ono što je prije bilo nije bitno. Teško je ne biti zločest i ne primijetiti da Jelušiću to osobno ne odgovara najviše, kako bi se pustile razne donacije Košarkaškom klubu Cibona, kojem je on bio na čelu. Zapravo je jako zanimljivo kako su poziciju “vrag odnio i pravila” zauzela dva bivša košarkaška dužnosnika. Iz sporta koji je temeljito devastiran, a koji unatoč tome štanca velike talente. No, koji su dovoljno pametni da znaju kako treba čim ranije pobjeći, pa i prije punoljetnosti.

Ostatak sudionika okruglog stola zauzeo je jednostavan stav: amaterski sport, namijenjen rekreativcima, svakako sufinancirati, ali novci za profesionalni sport ne smiju se davati iz proračuna. Doduše, strani stručnjaci pojasnili su kako je moguće i profesionalni sport financirati, ako se time ne uništava tržišno natjecanje. kao primjer je poslužila Mađarska, koja je u dogovorima s Europskom komisijom, uspjela u profesionalni sport preliti oko pola milijarde eura. Koristeći porezne povlastice, svi su klubovi profitirali najprije infrastrukturno te Mađarska može poslužiti kao primjer kako se ovakve stvari trebaju raditi.

Zanimljivo izlaganje bilo je i saborskog zastupnika i gradonačelnika Lepoglave Marijana Škvarića. On je zauzeo dijametralno suprotno stajalište od svojih kolega iz klupa, Šukera i Jelušića. Naime, Škvarić je pojasnio da njega kao čelnika lokalne zajednice ne zanima profesionalni sport, nego da mu je bitno da njegovi građani imaju gdje zaigrati na dva gola ili malo stolni tenis ako im dođe. Stoga su novac ulagali u sportske terene i dvorane, a ne u profesionalne pogone. Kazao je i da je na sve njih iz tog kraja bio pritisak kad se Varteks, odnosno tada već Varaždin, postao financijski utopljenik. Iako se nastojalo preko politike uliti sredstva u taj klub, Škvarić kaže da jednostavno nisu željeli utući novce građana u klub kojim se očigledno loše gospodarilo i kojeg su neki drugi odveli u teške dubioze.

Velika rasprava bila je oko omladinskih pogona. Jelušić i Šuker ponovno su zajednički, ovaj put uz pomoć i Tomislava Paškvalina, pomoćnika ministra sporta, tvrdili su ta davanja jednostavno nedodirljiva. Iako su im pravnici s druge strane objašnjavali kako to ne daje bianco pravo da se pare daju bez kontrole. Tu je s opaskom uletjela saborska zastupnica SDP-a Marija Lugarić, pitajući se kakva je to korist zajednice s tim omladinskim pogonima, ako novci služe za skautiranje diljem svijeta i kupoprodaju još uvijek maloljetnih igrača. Na kraju su čak i tvrdoglavi Šuker i Jelušić morali priznati kako su novci dani Dinamu, o kojem se zapravo gotovo čitavo vrijeme pričalo, zapravo dosta nelegalni. Uz opasku “neka institucije rade svoj posao”.

U organizaciji i radu ovog okruglog stola sudjelovali su i članovi udruge Nogometplus, koja se sad profilira kao jedina ozbiljna medijska udruga koja se bavi ovim rubnim, a bitnim djelom sporta.

D.RA


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter