Search
Close this search box.

Udruga “Dinamo to smo mi” Vrhovnom sudu: Donesite sudski pravorijek i zaustavite financijsku štetu u Dinamu

Udruga članova GNK Dinamo “Dinamo to smo mi” obratila se Vrhovnom sudu smatrajući da se klubu nanosi nova financijska šteta te upozoravajući da još uvijek nije donesena pravomoćna presuda u slučaju izvlačenja 116 milijuna kluba iz Dinama zbog čega je Zdravko Mamić u lipnju 2018. godine nepravomoćno osuđen na šesti i pol godina, poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca, Zoran Mamić na četiri godine i 11 mjeseci, a Damir Vrbanović na tri godine zatvora.

Iz udruge smatraju kako sadašnje strukture kluba, nelegitimno postavljene na te funkcije, i Uprava, i Izvršni odbor, i Nadzorni odbor i Skupština nemaju snage se izvući iz stiska bjegunca Zdravka Mamića i njegovog suučesnika i brata Zorana Mamića, te da su isključivo njihove lutke na koncu.

U dopisu poslanom Vrhovnom sudu Republike Hrvatske se navodi:

Poštovani predsjedniče Vrhovnog suda,

nastavno na novo nanošenje financijske štete Udruzi građana GNK Dinamo Zagreb u Maksimirskoj 128 od strane nepravomoćno osuđenih Zdravka Mamića i Zorana Mamića, obraćamo vam se koristeći pravo na pristup informacijama kao članovi iste te udruge okupljeni u Udrugu “Dinamo to smo mi”, koji imaju i posebni pravni interes vezan uz djelovanje udruge i štetu koja je nanesena, a i dalje se nanosi pravnom subjektu, sve u cilju sprječavanja daljnjeg nastupanja iste.

Kao što je cijela hrvatska javnost, ali i šire, upoznata, dana 6. lipnja 2018. godine Županijski sud u Osijeku donio je prvostupanjsku presudu u Uskokovom predmetu za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Udruge građana GNK Dinamo, te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna, te osudio Zdravka Mamića na šest i pol godina zatvora, a Zorana Mamića na 4 godine i 11 mjeseci.

S obzirom da sud nije sukladno članku 98., stavak 2. točka 2. Zakona o kaznenom postupku izrekao mjeru opreza zabrane napuštanja boravišta Zdravko Mamić pobjegao je u drugu državu odakle se skriva hrvatskom pravosuđu i odbija izručenje.

Također, s obzirom da nitko nije sukladno članku 98., stavak 2. točka 11. Zakona o kaznenom postupku izrekao mjeru opreza zabrane pristupa internetu, Zdravko Mamić iz bjegunstva objavljuje na svojoj Facebook stranici primanja određenih zaposlenika kluba mimo njihove osobne privole, što su daljnji nezakoniti i štetni postupci osuđenika.

S obzirom da nitko nije sukladno članku 98. stavak 2. točka 6. Zakona o kaznenom postupku izrekao mjeru opreza zabrane obavljanja određene poslovne aktivnosti Zoran Mamić ponovno obavlja dužnost sportskog direktora Udruge građana GNK Dinamo, te po izjavama člana Uprave Krešimira Antolića vodi pregovore oko transfera igrača čime postoje opravdana sumnja u ponavljanje kaznenog djela za koji je osuđen.

Također, po izjavama istog člana Uprave Zoran Mamić vodi pregovore oko smanjenja plaća zaposlenika, igrača i trenera.

Nažalost, zbog činjenice da i nepravomoćno osuđeni Zdravko Mamić, kao i nepravomoćno osuđeni Zoran Mamić svojim postupcima dovode do raskida ugovora s trenerom kluba koja dovodi do isplate odštete istom od najmanje novih 7,5 milijuna kuna, smatramo da se ta novonastala financijska šteta klubu mogla spriječiti da se ranije donijela drugostupanjska presuda u ovom slučaju.

Zbog toga vas kao izravno za ovaj slučaj pravno zainteresirani članovi Udruge građana GNK Dinamo, molimo da nas obavijestite na info@dinamotosmomi.com kada će taj predmet dobiti datum ročišta na Vrhovnom sudu i kada će se donijeti konačni pravorijek o nepravomoćno osuđenom bjeguncu Zdravku Mamiću, te drugim okrivljenicima među kojima i sportskom direktoru Zoranu Mamiću.

Vjerujemo kako bi jedino što skorija odluka Vrhovnog suda spriječila daljnje nanošenje financijske štete Udrugi građana GNK Dinamo od strane nepravomoćno osuđenih za izvlačenje novca iz iste te Udruge, ali i spriječile mogućnost ponavljanja tih kaznenih djela u idućim mjesecima kad će biti otvoreni novi prijelazni rokovi za transfere igrača.

Također, molimo vas da nam odgovorite o Vašim spoznajama jesu li nadležni predstavnici države obzirom na nanošenje štete državnom proračunu podnijeli zahtjev za financijsko obeštećenje u iznosu od 12,2 milijuna kuna. Jesu li isto učinili članovi Izvršnog odbora ili Uprave Udruge građana Dinamo koja je po prvostupanjskoj presude oštećena za 116 miijuna kuna? Ako nemate tih spoznaja, molimo da nas uputite na tijelo nadležnog ministarstva za provedbu prvostupanjske odluke u ovom predmetu, kako bi im mogli uputiti zahtjev za ostvarivanje prava na pristup informacijama.

Razumijevajući situaciju oko krize uzrokovane bolesti COVID-19 zahvaljujemo Vam unaprijed na što žurnijem i bržem odgovoru kako bi se spriječile ove neželjene situacije u najvećem hrvatskom nogometnom klubu, ali istodobno i Udruzi građana koja godišnje ima proračun od oko 350 milijuna kuna – zaključuje se u dopisu udruge “Dinamo to smo mi”.

Zadnje objavljeno

Twitter