Udruga Naš Hajduk organizirala okrugli stol: Igrokaz političara ili s njima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Udruga Naš Hajduk organizirala je okrugli stol o zakonodavnoj podlozi za spas hrvatskog nogometa na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Ono što je prvo palo u oči je slab odaziv onih koji su obećali najviše pomoći, a isto tako i onih koje se problem najviše tiče. Tako su na okruglom stolu od političara bili prisutni jedino Srđan Gjurković iz HNSmdash;a, SDPmdash;ov Mladen Marelić i predstavnik grada Splita, Hrvoje Akrap, dok nije bilo prisutnih niti iz Ministarstva obrazovanja, znanost i sporta, kao ni iz Ministarstva uprave. Okruglom stolu još su prisustvovali i predstavnici Ravnateljstva policije i PUSD, no njih je više zanimao “Zakon o navijačima”, a bio je tu i glasnogovornik Torcide Damir Gruić.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Unatoč izostancima, svi su se složili da se nešto u sportu treba promijeniti te da nije normalno da se Hrvatski nogometni savez, kao i nogometni klubovi, posluju netransparentno, a odluke se donose samo unutar uskog kruga ljudi koji onda mogu jednostavno pogodovati onima kojima žele.

Saborski zastupnik Srđan Gjurković istaknuo je da je potrebno skupiti 15 potpisa zastupnika kako bi se pokrenula, od strane Udruge predložena, hitna izmjena Zakona o sportu, no ako se potrebni potpisi i skupe, o tome hoće li se ići u redovne ili hitne izmjene sporta u konačnici će odlučiti Sabor. Čak i da procedura o hitnim izmjenama bude odbijena, ako bi bilo političke volje zakon bi se mogao izmijeniti i u nekom kraćem roku od par mjeseci i kroz redovu proceduru jer su prijedlozi udruge Naš Hajduk ocijenjeni kao vrlo dobri. Ono što naravno ovdje brine je politička volja. Možemo li očekivati da ona postoji ako nitko iz spomenutih ministarstava nije bio voljan doći na okrugli stol?

Nakon prosvjeda na Rivi, razgovora s ministrima Baukom i Mornarom, ovakva inicijativa je hvale vrijedna jer će barem na čistac izbaciti sve one političare koji se Hajduka sjete samo kada je potrebno politizirati s njim ili njegovim navijačima. Postoji li 15 saborskih zastupnika, osim Srđana Gjurkovića, koji će podržati nekoliko točaka za turbulentno popravljanje stanja u domaćem nogometu?

Podsjetimo, Udruga “Naš Hajduk” i HNK Hajduk pripremili su i dostavili svim zainteresiranim stranama još u prosincu nekoliko točaka koje bi dramatično mogle popraviti status profesionalnog sporta, posebno nogometa:

1. Trogodišnja zabranu rada u sportu onim osobama koji imaju zabranu dolaska na stadion, jer se pitaju koja je razlika između huligana na tribini i onih u svečanoj loži? Treba spomenuti i da bi s ovim člankom Zdravko Mamić, koji ima pravomoćnu presudu privremene mjere zabrana dolaska na stadion, bio eliminiran na neko vrijeme iz domaćeg nogometa.
2. Traže kompletno izjednačavanja statusa športskih dioničkih društava i udruga građana, što trenutno nije slučaj.
4. Žele da se uvede pravna osnova za sudjelovanje navijača športskog dioničkog društva u upravljanje klubom (dakle i da u Zakonu bude omogućeno da gradovi mdash; vlasnici dionica smiju dati udruzi navijača pravo demokratskih izbora predstavnika u profesionalnom klubu).
5. Predlažu izmjene načina sastavljanja nacionalnih i županijskih skupština saveza u kojem nastupaju profesionalni klubovi na način da prvoligaši imaju veće pravo glasa nego niželigaši, jer u sadašnjem omjeru snaga svejedno je igrate li Prvu ligu ili niže lige, a na županijskom nivou puno je više klubova u nižim ligama, nego onih u prvim. Takvo stanje stvara neravnopravan položaj najbolje i najuspješnije klubove, a pogoduje manipulaciji.
6. Uvođenje jednakosti i poštivanja pravila Europske unije oko državnim potpora u profesionalnom sportu mdash; naime samo Hajduk za jamstvo Grada Splita traži potvrdu Europske komisije, a za druge klubove to pravilo ne vrijedi.
7. Obvezna objava financijskih izvještaja s revizorskim komentarima udruga građana kao što to imaju sportska dionička društva mdash; jer i jedni i drugi imaju svoje dioničare i članove koji zaslužuju transparentnost rada svojih klubova.
8. Brisanje stavka 7 u članku 32. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, jer se on zloupotrebljava na pojedinim stadionima u zemlji.

Osim današnje najave slanja ovih izmjena Zakona u saborsku proceduru, Srđan Gjurković, kao predsjednik saborskog Odjela za financije i proračun,je već organizirao i okrugli stol o ilegalnim potporama u sportu u Saboru, o čemu smo već pisali, a ono što valja istaknuti je i to da bi cijela stvar bila brža kad bi i drugi nogometni centri u Hrvatskoj prepoznali važnost navedenih promjena, jer se ovako stvara dojam da pritisak dolazi samo iz Splita i Dalmacije, odnosno barem to tako političari percipiraju.


Problem očito i dalje ostaje Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta na čijem je čelu nestranački ministar Vedran Mornar, koji se, kako stvar zasad izgleda svrstao na stranu Hrvatskog nogometnog saveza jer i sam često ističe da ga nije previše briga za profesionalni sport. Unatoč tome što u javnosti odaje dojam kako nije upoznat dovoljno s problematikom, teško nam je vjerovati u to s obzirom na savršeno složene rupe u zakonu koje omogućavaju navedeni status quo. Očito će promjene morati ići mimo onih koji bi trebali najviše brinuti o sportu, odnosno u ovom slučaju, o nogometu.

Veljko Tomić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Zadnje objavljeno

Twitter