Udruženje europskih nogometnih liga, uz manje zamjerke, generalno podržava ‘švicarski model’ Lige prvaka

Grafika: UEFA
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Održan je prvi sastanak udruženja europskih profesionalnih liga (European Leagues), na prijedlog UEFA-e o izmjeni sustava Lige prvaka 2024. godine.

Prijedlog je oprezno podržan, s posebnim naglaskom na rast broja termina prije Nove godine sa 6 na 10. Za sada najveći otpor dolazi iz Engleske zbog njihovog već sada prekrcanog kalendara. Naime, sadašnje natjecanje po skupinama zamijenilo bi ligaško s 36 klubova, uz odigravanje 10 kola šahovskim „švicarskim sustavom“. Računalo bi određivalo ždrijeb idućeg kola ovisno o stanju na ljestvici (pobjednici s pobjednicima, poraženi s poraženima).

Sustav ulaska za 32 kluba ne bi se mijenjao, dok bi dodatna 4 mjesta bila raspoređena na sljedeći način:
– dodatna pozicija (3) državi plasiranoj na 5. mjesto UEFA ljestvice (do sada kroz kvalifikacije)
– dodatna pozicija (5) za ulazak kroz kvalifikacije prvaka (do sada 4)
dvije dodatne pozicije za ulazak putem povijesnog koeficijenta, s tim da se taj klub mora plasirati na bilo koje mjesto koje vodi u europska natjecanja (npr. Milan se plasira na poziciju koja vodi u Europsku ligu, automatski ide u Ligu prvaka).

Iako je u prijedlogu preporuka za završnu fazu natjecanja da 16 najbolje plasiranih ide u osminu završnice gdje će igrati dvostrukim kup sustavom, ostavljena je mogućnost da prvih 8 bude slobodno – uz jedno kolo doigravanja klubova plasiranih od devetog do dvadesetčetvrtog mjesta. Europska i Konfernecijska liga bi ostale u svojim standardnim formatima sa po četiri momčadi u skupini.

Osim prijepora oko kalendara natjecanja, po tom pitanju se očekuju FIFA-ini ustupci i promjene, problem Europskim ligama predstavlja i ulazak dva bogata kluba na temelju povijesnih rezultata.

Zaključno, iz Europskih liga poslije prvog sastanka Izvršnog odbora i predstavnika liga članica na temu novog sustava natjecanja Lige prvaka, ‘švicarski model’ smatraju napretkom u odnosu na prethodne prijedloge i vjeruju da će takav format generirati veći interes, ali jednako tako naglašavaju da prethodno konačnoj odluci svi dionici trebaju utvrditi dugoročni utjecaj takvog formata na europski nogometni ‘eko sustav’.

UEFA konačan dogovor očekuje u roku od dva mjeseca kako bi prijedlog mogli usvojiti na sjednici Izvršnog odbora 20. travnja ove godine.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email