UEFA drastično kaznila City i PSG

Manchester City i Paris Saint-Germain drastično su kažnjeni zbog kršenja Financijskog Fair Playa (FFP), ali smo danas saznali i ostalih 7 klubova koji nisu prošli u nadzoru financija krovne europske nogometne organizacije. To su:

Manchester City, Paris Saint-Germain, Zenit Sankt Peterburg, Rubin Kazan, Anzhi Makhachkala, Galatasaray, Trabzonspor, Bursaspor i Levski Sofia.

Manchester City se, kao i PSG, nagodio sa UEFA-om i prihvatio kaznu od 20 milijuna eura, odnosno uvjetno ukupno 62 milijuna eura (50 milijuna funti), ukoliko ne ispune sve zahtjeve UEFA-e.

Dogovor s UEFA-om je sljedeći:

– 10 milijuna eura naplaćuje se od ovosezonske zarade
-10 milijuna eura naplaćuje se od zarade iduće sezone
– Za iduću sezonu moraju smanjiti ukupan gubitak na 20 milijuna eura (ostali klubovi do 30 milijuna eura)
-Za sezonu nakon nje moraju smanjiti ukupni gubitak na 10 milijuna eura
-Za sezonu 2014/15. mogu imati imati 21 igrača u zapisniku (ostali klubovi 25)
-Limitiran im je ukupan iznos za ovaj prijelazni rok na 60 milijuna eura
-Plaće iduće sezone ne smiju premašiti trenutne iznose
-Ostale sestrinske firme isto moraju podnijeti izvještaje UEFA-i

Kad se u obzir uzme da u zapisniku od 21 prijavljenog igrača moraju imati 8 igrača koji su potekli iz države iz koje je klub (da su trenirali najmanje 3 godine od 15.-21. u toj državi i to 4 moraju biti baš iz matičnog kluba), kazna je još teža. Ovom nagodbom klubovi su odustali od daljnje žalbe CAS-u (sportski sud u Ženevi) gdje bi riskirali da bude izbačeni iz Lige prvaka ukoliko bi se presudilo protiv njih.

Što se tiče ostalih navedenih klubova, Zenit je ograničen na 22 igrača za iduću sezonu, uz kaznu od 12 milijuna eura (6 milijuna od ovogodišnje zarade + 6 milijuna ukoliko ne ispuni zadane uvjete da ispuni FFP iduće godine + da ne povisuje plaće), Rubin na 21 igrača i 6 milijuna eura (3+3), Anzhi na 21 igrača i 2 milijuna eura (1+1, uvjeti kao kod Rubina). Levski, Bursaspor, Trabzbonspor i Galatasaray kažnjeni su s 200.000 eura.

Na ovu se odluku zainteresirane strane mogu žaliti u roku od 10 dana. Najavljene su žalbe Arsenala i Evertona koji su očekivali da će navedene klubove izbaciti iz Europe zbog kršenja FFP-a. Arsenal bi izbacivanjem Citya direktno ušao u skupine Lige prvaka, a Everton u kvalifikacije, ali bi i dobili veći dio financijske dobiti zbog europskih pozicija (za Arsenal se procjenjuje da se radi o iznosu od oko 10 do 15 milijuna eura, a za Everton čak 30 milijuna).Biti će zanimljivo vidjeti daljnji razvoj situacije.

Robi H.