UEFA izvještaj – Budućnost (sadašnjost) pripada laptopu

Liga prvaka i Europska liga
Foto: nportal.hr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Sjajnu brošuru prošlosezonske završnice klupskih natjecanja je izdala UEFA. Apsolutno svaki detalj vezan uz statistiku, ali i analizu igre svake ekipe, od grupne faze za Ligu prvaka, odnosno osmine finala za Europsku ligu.

Statistika utakmica, najbolji sastav 23 igrača, visoki presing Bayerna, tri u zadnjoj linije Atalante, posljednji igrač obrane kao organizator igre, Lewandowski detaljno, brzina postizanja pogotka, broj dodira, posebna analiza prekida, vratari i novo pravilo, izgradnja igre, posjed, centaršut, brzina, pretrčani kilometri i kao šlag na kraju, svaka ekipa pojedinačno. Na primjer, Dinamo je po posjedu bio 31., po pretrčanoj udaljenosti 25., po pokušajima dodavanja 32., po točnosti dodavanja 31. itd.

Kao kakva vrećica bombona za dijete, onome tko voli ovakve analize. Gomila podataka dolazi iz one male grbe na leđima, elektronskog uređaja koji mjeri doslovno sve, uz kamere na krovu stadiona. Zbir toga ide u laptop te dobijemo analizu UEFA-inih tehničara u ovakvom izdanju.

Ništa bez laptopa?

Ipak, kao šećer na kraju dolazi jedan poseban članak „Human touch“, u kojem se navodi izjava Juliana Nagelsmanna: „30% je taktika, a 70% socijalna kompetencija“. Socijalna kompetencija se sastoji od: sposobnost izgradnje dobrog odnosa, suradnje, upravljanja sukobima i njihovog rješavanja. Kad se tome dodaju socijalne vještine, dobijete kompletnog trenera. Kad u svlačionici imate 24 različite osobe, koje su u današnjem nogometu različitih vjera, boja kože, godišta, kontinenata, svaki sa svojim specifičnostima, tada je jasno koliko je socijalna crta bitna.

Sir Alex Ferguson se navodi kao najbolji meštar, a kao vidljiva razlika socijalne kompetencije navodi se Bayern Nike Kovača i Hansija Flicka, i koliko je bitno to što najbolje igrače Flick poznaje iz njemačke reprezentacije. Još kao pomoćni trener Löwu je savjetovao pohvaliti zamjenske igrače. Kimmich je posebno istaknuo tu empatiju Flicka rekavši da u igračima vidi ljudsku crtu, a ne samo objekt u nekom taktičkom formatu.

Uefin tehnički izvještaj:

> Liga prvaka 2019./20.
> Europska liga 2019./20.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email