Search
Close this search box.

UEFA pokrenula postupak izbora domaćina za EURO 2028, za sada samo dvije službene najave prijave

Image by Pexels from Pixabay

UEFA je službeno pokrenula postupak prijava za potencijalnog domaćina Europskog prvenstva 2028. godine, koji bi se prema trenutnim propisima trebao održati s 24 reprezentacije, ali je krovna nogometna kontinetnalna kuća (s obzirom na to da još ne postoje izdani propisi za sam turnir) naglasila da postoji (između ostalog) i mogućnost promjene broja sudionika.

Svi zainteresirani savezi svoje prijave za domaćinstvo moraju predati do 23. ožujka 2022., a UEFA će 5. travnja objaviti i službene kandidate. Pobjednik izbora bit će poznat u rujnu 2023. godine.

Kao i do sada, dozvoljene su zajedničke prijave više saveza, uz uvjet da su države kandidati geografski povezane. Minimalni infrastrukturni uvjeti podrazumijevau minimalno jedan stadion minimalnog kapaciteta 60 tisuća sjedećih mjesta, minimalno jedan stadion, preferirano dva, s minimalno 50 tisuća sjedećih mjesta, minimalno četiri stadiona s najmanje 40 tisuća sjedećih mjesta, te minimalno tri stadina s najmanje 30 tisuća sjedećih mjesta.

Iz UEFA su također podsjetili da će, u slučaju višebrojnije zajedničke prijave za domaćinstvo, samo dvama državama domaćinima biti omogućen automatski plasman na završni turnir, te će se odluka o istome donijeti na temelju okončanja kvalifikacijskog procesa.

Navedeno je posebno bitno u slučaju da uspješna bude jedna od (za sada) dvije potvrđene namjere kandidature za domaćinstvo EURO 2028 završnog turnira. Riječ je o, u veljači 2019. godine službeno objavljenoj, namjeri zajedničke kandidature Rumunjske, Grčke, Bugarske i Srbije. Savezi navedenih država tada su također objavili da će se osim za spomenuti EURO turnir prijaviti i za Svjetsko prvenstvo 2030. godine.

Druga službeno izražena namjera prijave za domaćinstvo EURO 2028 turnira stigla je u kolovozu 2019. od strane Turskog nogometnog saveza, kojem će ovo biti šesta uzastopna prijava za domaćinstvo. U prethodnih pet (2008, 2012, 2016, 2020 i 2024) bili su neuspješni.

Neslužbeno su namjeru za domaćinstvo ovog turnira još iskazivali Italija, Engleska, Portugal i Španjolska u zajedničkoj organizaciji, Rusija te Danska, koja je još 2016. objavila namjeru pokušaja organizacije zajedničkog EURO turnira i to s Farskim otocima, Finskom, Islandom, Norveškom i Švedskom kao partnerima domaćinima.

Podsjetimo, domaćin sljedećeg EURO turnira koji će se održati 2024. godine je Njemačka.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter