UEFA potvrdila novi format Lige prvaka – broj sudionika proširen na 36 klubova

Screenshot: You Tube

Povuci, potegni, lobiraj, ucjenjuj, pritisni i evo dobismo novi sustav UEFA klupskih natjecanja za trogodišnje razdoblje 2024.-2027. I nije bilo lako pomiriti sve te strane. Najveći klubovi, Udruženje profesionalnih klubova (ECA), Udruga europskih liga, nacionalni savezi, sindikati igrača, navijači… UEFA je morala sa svima sjesti, raditi gomilu kompromisa kako bi se sve uskladilo.

Ne treba ni napominjati koje su bile najveće razlike. Od najvećih klubova odmetnika koji su prijetili potpunim odvajanjem u svoju Super ligu, lobiranja ECA-e za gornji vrh profesionalnih klubova, europskih liga koje su se borile za svoje termine i navijača koji bi htjelo onaj iskonski, neiskvareni nogomet.

U prijašnjim ciklusima svi osim najvećih klubova bili su neorganizirani pa su se vrata Super lige otvarala i kroz samu UEFA-u. Tek posljednjih godina ostali su shvatili na koji način se može lobirati, a svakako ključnu ulogu u tome ima i dolazak Čeferina na čelo UEFA-e.

Trka za novcem, posebno zbog teških financijskih gubitaka u pandemiji bio je motor pokretač velikih klubova. Zbog toga je prvi prijedlog bio prilično težak za slabije plasirane države i klubove te nacionalne lige. Osnova je bila 36 klubova u jednoj skupini Lige prvaka koji će igrati šahovskim švicarskim sustavom 10 kola, 5 utakmica kući i 5 u gostima. Umjesto 6 utakmica u skupinama klubovi bi dobili čak 10 i to s onima koji su plasirani blizu njih na jedinstvenoj tablici. Sponzori su trljali ruke. TV prava bi skočila u nebo. Lova do krova. S druge strane, ligama i savezima je toliki broj utakmica bio izravan udar na domaća natjecanja. Jednako kao i sindikatu igrača zbog ogromnog broja utakmica.

Nastavno na to provlačilo se kroz medijska lobiranja čudna popuna mjesta u Ligi prvaka (skok s 32 na 36 klubova sudionika). Dva mjesta su trebali dobiti klubovi koji imaju najveći europski koeficijent u posljednjih deset godina. To je odjeknulo kao bomba. Netko tko nije isto zaslužio na terenu bio bi nagrađen najvećom mogućom nagradom. Kasnije se lobiralo na koeficijent u zadnjih 5 godina.

I danas je nakon brojnih pregovora zadnjih godina objavljen konačan prijedlog Izvršnog odbora kojeg treba sutra usvojiti Skupština UEFA-e. Umjesto 10 utakmica ide 8, a umjesto povijesnog koeficijenta ta 2 sporna mjesta dobit će države koje ostvare prethodnu godinu najbolji koeficijent. Recimo, za ovu godinu su to trenutno Engleska i Nizozemska. Preostala 2 mjesta se znaju od prije, jedno petoplasiranoj državi na UEFA ljestvici, a drugo kroz kvalifikacije prvaka nižeplasiranih država (skok s 4 na 5).

Utakmice će se i dalje igrati sredinom tjedna kako se ne bi preklapali termini s nacionalnim ligama. Prvih 8 plasiranih u skupini idu direktno u 1/8 finala i čekaju pobjednike razigravanja u dvije utakmice klubova plasiranih na pozicijama 9-24 (9-24 ; 10-23 …).

Konačno smo saznali i sustav odigravanja Europske i Konferencijske lige. Obje će imati po 36 klubova, s tim da će se u Europskoj ligi igrati 8 kola, a u Konferencijskoj 6 kola. Ovdje se izašlo u susret nižeplasiranim državama jer se broj klubova jednako tako povećao za po 4 u grupnoj fazi (s 32 na 36). Dodatno, u Europskoj ligi se povećao broj utakmica sa 6 na 8.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter