Ususret potvrdi UEFA skupštine: Evo što znači uvođenje modificiranog švicarskog sustava u europski klupski nogomet

Grafika: UEFA

Konačna odluka o UEFA klupskim natjecanjima za razdoblje od 2024. do 2027. godine će se potvrditi danas na skupštini. Mnogim pratiteljima isključivo nogometa je zbunjujuće odjeknula vijest o odluci Izvršnog odbora krovnog europskog nogometnog tijela o uvođenju jedne skupine s 36 klubova i odigravanja osam kola s različitim protivnicima.

Nije čudno jer u nogometnom svijetu do sada takvo nešto nismo imali. U praksi je taj sustav poznat kao “švicarski”, a koristi se u šahu kod velikog broja sudionika na turniru. Logično je da igrači ne mogu igrati protiv svih prijavljenih pa se nakon svakog kola kompjuterski određuju parovi za iduće kolo. I to na način da pobjednici igraju s pobjednicima, a poraženi s poraženima. Praktički cijeli turnir igraš s nekim ravnim sebi na tablici u tom trenutku.

U ovom novom nogometnom sustavu jasno je da se tako nešto ne može provesti zbog putovanja, rezerviranja karata, hotela, delegiranja i sličnih stvari. Stoga će se prema prvim najavama primijeniti modificirani švicarski sustav, na način da će klubovi prilikom ždrijeba biti podijeljeni u četiri jakosne grupe s po devet klubova. Svaki klub će igrati po dvije utakmice s različitim protivnicima iz svake jakosne skupine, od čega će u jednoj biti domaćin, a u drugoj gost.

Osam najbolje plasiranih klubova u skupini ide direktno u 1/8 finala i čekaju pobjednike razigravanja koji će se u dvije utakmice dobiti okršajem klubova plasiranih na pozicijama od 9. do 24. mjesta (9-24 ; 10-23 …).

Klubovi će time dobiti po dvije utakmice više nego u sadašnjem sustavu, a cijelo natjecanje u skupini će imati 64 utakmice više od sadašnjih 96. UEFA je u onom svom prvom prijedlogu od deset utakmica izračunala rast financijske dobiti od 40% u odnosu na trenutnu. To nas kao i uvijek dovodi do pravog razloga izmjene sustava natjecanja, a to je zarada.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter