Uz poprilično nervoznu konferenciju za medije završila skupština ECA-e

Foto: ECA

Kako smo već pisali Europske lige su prilično oštro putem medija i priopćenja reagirale na prijedlog ECA-e o novom sustavu klupskih natjecanja od 2024. godine. Tako da je medijska konferencija nakon održane Skupštine ECA-e u potpunosti bila vezana uz tu tematiku. Nijedno pitanje nije upućeno ostalim točkama, između kojih je i novo imenovani Izvršni odbor u kojem je svoje mjesto pronašla i predstavnica Dinama Amra Peternel. Stari novi predsjednik, Andrea Agnelli je na samom kraju konferencije prilično odriješito odgovorio novinaru na pitanje o kalendaru natjecanja, u stilu da sam pronađe termine odigravanja.

>> Europske lige idu u „rat“ za poštenija UEFA natjecanja i distribuciju novca

Koliko god su članovi Izvršnog odbora ECA-e pokušavali skriti nervozu stereotipnim odgovorima bilo je jasno da ih je dobro uzdrmala inicijativa Europskih liga te su očito imali prilično toga objašnjavati klubovima. Veliki klubovi nisu navikli do sada na takve stvari i evidentno su kontrolirali prethodno vodstvo Europskih liga.

Agnelli je u mikrofon govorio o medijskoj manipulaciji posebno naglašavajući da prvi prijedlog ECA-e nije u kamenu zapisan te su i klubovi to sada shvatili. Što dovodi do toga da je ECA na pritisak klubova morala popustiti u svojim zahtijevima. Napomenuo je da će UEFA 24. rujna izaći s konačnim rješenjem za ciklus 2021. – 2024. kada će se saznati i ime novoosnovane Europske lige 2, dok će se za ciklus 2024. – 2027. u prosincu znati više. Uz to je istaknuo da se o ovom drugom ciklusu može pregovarati sve do 2022. godine, međutim, ono zbog čega se sada priča je problem kalendara natjecanja jer sada ispred sebe imaju prazan papir na koji mogu crtati što žele, u suradnji s FIFA-om i UEFA-om.

Agnelli je posebno bio ljut na, kako on kaže, konstrukcije kako ECA ne radi za sve klubove. Stoga je istaknuo još jednom principe od kojih ECA neće odustati:

 • Više europskih utakmica s većom kvalitetom u natjecateljskom okružju na svim nivoima (bolji proizvod)
 • Veća finacijska stabilnost svih klubova (veća zarada)
 • Povezanost plasmana u domaćim natjecanjima s pristupom europskim natjecanjima (održavanje važnosti domaćih natjecanja)
 • Kontinuitet s uključenim rezultatima u europskim natjecanjima (nagrada za uspjehe u međunarodnim natjecanjima)
 • Sustav baziran na sportskom uspjehu, a ne na povijesti
 • Održavanje mogućnosti uspjeha na najvišem nivou

Europske lige tih 6 točaka prevode na svoj način:

 • Preopterećen kalendar uz zatvaranje vrata manjim državama
 • Više bogatima i siromašnima, ali u apsolutnom iznosu bogatiji prave još veću razliku
 • ECA ne želi apsolutnu povezanost s domaćim rezultatima
 • ECA želi sustav domaćih liga u europskim ligama s promocijom i ispadanjem
 • Sustav je baziran bez povijesti, ali se novac dijeli po povijesti
 • Mogućnost uspjeha malim državama se svakim ciklusom smanjuje jer ostaje manje mjesta

Očito je da su one informacije koje su procurile iz ECA-e bile točne i da se oko nekih stvari i popustilo za ciklus 2024. – 2027.

U čemu se svi slažu: promjene su potrebne, Europska liga 2 može narasti s 32 na 64 kluba jer će broj termina u skupinama po 4 ostati isti, a veći broj klubova i država će biti zastupljen.

ORGANIZACIJA NATJECANJA:
 • Prijedlog da 24 kluba ne ispadaju iz Lige prvaka, vjerojatno će biti korigiran na 16 – 20 klubova, u 4 skupine po 8 klubova
 • Prijedlog da Europska liga 1 ima 32 kluba u skupinama, vjerojatno će biti korigiran na 36, u 6 skupina po 6 klubova
 • Prijedlog da Europska liga 2 ima 64 kluba u skupinama po regionalnom ključu (istok, jug, zapad, sjever), vjerojatno će biti modificiran u 16 skupina po 4 prema snazi država i regionalnom ključu, da se ipak misli na jednakost u kvaliteti uz kraća putovanja.

Ostaje za vidjeti kalendar natjecanja jer želja za više kvalitetnijih utakmica Lige prvaka u skupinama (sa 6 na 14) dovodi do 2 mjeseca dužeg igranja. Opcije su da se igra svaki tjedan, umjesto sadašnjih 14 dana, da natjecanje započne ranije ili kombinacija dvije stvari. Za Europsku ligu 1 bi bilo 10 termina umjesto sadašnjih 6, dok bi Europska liga 2 ostala na istome.

Jednako tako, ostaje pitanja promocije i i ispadanja u međunarodnim natjecanjima:

 • Prijedlog ECA-e: 4 polufinalista EL1 dogodine ulaze u LP i 4 posljednje plasirana u skupinama LP ispadaju u EL1. Uz to, 4 polufinalista EL2 da ulaze u EL1 i 4 poražena u četvrtzavršnici EL1 ostaju i dogodine u EL1.

Europske lige su protiv svih ovih promocija jer se smanjuje utjecaj domaćih natjecanja s manjim brojem klubova koji ulaze na osnovu toga rezultata.

NOVAC:

Tu su Agnelli i Van der Sarr bili prilično odriješiti napominjući da veliki klubovi snose najveći rizik ulažući svoj novac. Jednako tako istaknuli su da u UEFA-inim natjecanjima postoji dio koji se odvaja za solidarnost svima dok Europske lige zadržavaju u svojim natjecanjima sve za sebe.

 • Prijedlog Europskih liga je da fond solidarnosti naraste sa sadašnjih 7,3% od ukupnog budžeta UEFA europskih klupskih natjecanja na 20% te da se dijeli na sljedeći način:
  • 3,5 % za kvalifikacijska ispadanja (sada 3,3 %)
  • 10 % na klubove putem liga (sada 4 %)
  • 6,5 % Europskim ligama i savezima za razvoj nogometa (sada 0)
  • Isključiti vodećih 5 liga iz ove raspodjele

Prema odgovoru Akija Riihilahtija, člana Izvršnog odbora ECA-e, dalo se naslutiti da će se klubovi iz 5 vodećih liga isključiti iz ove raspodjele, ali se sigurno neće odvajati novac za Europske lige i saveze.

Na taj način bi manje države dobile za klubove koji ni ne sudjeluju u europskim natjecnjima više novca.

OSTALO:

Jedno pitanje, aktualno i za naše pojmove, bilo je upućeno vezano za poziciju Nassera Al-Khelaifija (PSG) kao predstavnika ECA-e u Izvršnom odboru UEFA-e, uz dvije optužnice i sudske procese za mito i korupciju koje se vode protiv njega. Zašto je to potrebno ECA-i, zar nema drugog čovjeka sličnih kvaliteta? Agnelli je pričao onu poznatu priču o sposobnom čovjeku i presumpciji nevinosti.

Očito je i novinarima sve jasno … a i Agnelli je svojom osornom reakcijom na kraju medijske konferencije dao do znanja da su ga sva ova pitanja itekako dotakla.

Renato Čupić


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter