Više od 400 nogometaša zbog bankrota klubova zatražilo pomoć FIFA-e i FIFPro-a

Foto: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Svjetska nogometna organizacija (FIFA) i svjetski sindikat nogometaša (FIFPro) su u veljači ove godine ustanovili fond za pomoć profesionalnim igračima koji nemaju mogućnost povlačenja neisplaćenih plaća iz kluba.

Za sada se za pomoć prijavio 441 nogometaš, a čak 89% njih je povezano s nekim europskim klubom dok ih 9% otpada na ostatak svijeta. Isplate se u načelu vrše jednom godišnje, a prijave za ovu godinu su putem web stranice FIFPro-a moguće do konca mjeseca lipnja. Nakon toga će pristigle prijave i dokumentaciju proučiti odbor kojeg čine predstavnici FIFA-e i FIFPro-a koji i odlučuju o opravdanosti zahtjeva.

Pomoć je namijenjena onim igračima čiji slučajevi datiraju od 2015. godine do danas. Igrač je tom prilikom dužan dostaviti dokumente iz kojih je očita apsolutna nemogućnost vraćanja plaće od strane kluba nakon odluke pravosudnog tijela ili suda. U svom zahtjevu za naknadu igrači trebaju priložiti svu dokumentaciju i dokaze kojima raspolažu, kao što su kopije odgovarajućeg ugovora o radu odnosno obavljanju sportske djelatnosti, sudsku odluku, sažetak situacije i podatke o statusu kluba.

Fond do 2022. godine ukupno raspolaže sa 16 milijuna dolara koja su raspoređena na način da se 3 milijuna odnosi za 2020., 4 milijuna za 2021., 4 milijuna za 2022. godinu dok je 5 milijuna dolara predviđeno za razdoblje od srpnja 2015. do lipnja 2020. godine.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter