Visoki Upravni sud ne može razbiti kartel?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Povodom aktualiziranja tužbe koju je Udruga “Naš Hajduk” podnijela protiv Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN)jer su se proglasili nenadležnima u istrazi kartela Dinama i Lokomotive, razgovarali smo s odvjetnikom Damirom Gruićemkoji zastupa Udrugu pred Visokim Upravnim sudom RH.

The Ultimate Managed Hosting Platform

nogometplus: Za bolje razumijevanje povoda za tužbu iznesite kratku kronologiju.

mdash; Udruga “Naš Hajduk” je u veljači 2012.podnijela AZTNmdash;u Inicijativu za pokretanjem postupka utvrđivanja sprječavanja, ograničavanja ili narušavanja tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma protiv udruga Nogometni klub “Lokomotiva” Zagreb i Građanski nogometni klub “Dinamo.

Ovu Inicijativu AZTN odbacuje u rekordnom roku (od 8 dana), uz obrazloženje kako nisu ispunjeni uvjeti za pokretanje postupka, jer, po njima, postoji mogućnost da su udruge Lokomotiva i Dinamo jedan te isti gospodarski subjekt, u kojem slučaju nije moguće postojanje zabranjenog sporazuma između njih.

Odgovornost na postupanje u ovoj stvari prebacuju na Hrvatski nogometni savez (HNS) i Udrugu profesionalnih klubova Prve Hrvatske nogometne, uz napomenu kako bi se ovaj problem trebao riješiti kroz postupak licenciranja. Isto tako AZTN proslijeđuje slučaj Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta(MZOS)

Udruga prosljeđuje materijale iHNK Hajduku koji traži odgovore od HNSmdash;a, kao krovne udruge koja bi ovu situaciju trebala sama razriješiti. Nakon toga HNS šalje odgovor i MZOSmdash;u i Hajduku u kojem navodi da navedene udruge nisu povezane, jer su tako sami ti klubovi napisali u prijavi za natjecanje.

U međuvremenu udruga pokreće upravni spor pred Upravnim sudom u Splitu, ali zbog izmjenaZakona o zaštiti tržišnog natjecanja,predmet je dostavljen na rješavanje Visokom upravnom sudu RH.

Nakon što je predmet uzet u rad, naša tužba je dostavljena i AZTNmdash;u koji su se očitovali sudu na naše navode iz tužbe.Taj odgovor je dostavljen nama kao tužiteljima, te nogometnim klubovima NK Lokomotiva i GNK Dinamo.


nogometplus:Što Visoki Upravni sud može odlučiti?

mdash; Važno je naglasiti kako Visoki upravni sud RH u ovom postupku ocjenjuje zakonitost samog zaključka AZTNmdash;a. Dakle, odlučuju je li prilikom donošenja odluke o odbacivanju inicijative došlo do bitnih povreda odredaba Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja i postupku provođenja istoga. Također odlučuje je li činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrđeno.

Smatramo da AZTN, prilikom donošenja ovog zaključka, nije poštovao propisanu proceduru i nije proveo odgovarajući postupak.Pod odgovarajućim postupkom kojeg nisu napravili smatra se prikupljanje podataka i obavijesti od različitih pravnih i fizičkih osoba. Toga očito nije bilo, jer je inicijativa udruge odbačena u roku od 8 dana.

Ne može se odbaciti inicijativa samo i isključivo na temelju sumnji. AZTN je bio dužan na nedvojben način utvrditi i navesti razloge odbacivanja, a to nije napravljeno.

U slučaju usvajanja naše tužbe, vjerujem da bi se predmet vratio na ponovno odlučivanje AZTNmdash;u koji bi onda, nadamo se, donio odluku o pokretanju postupka u kojem bi se utvrđivalo je li naša prijava osnovana ili nije. Sada je Agencija našu prijavu odbacila, bez ulaženja u sam meritum stvari.


nogometplus:Što Udruga još može napraviti po pitanju navedene prijave?

mdash; O daljnjem tijeku samog sudskog postupka i našim radnjama u tom postupku ne bi previše govorio.

S druge strane važno je naglasiti kako pitanje postojanja zabranjenog sporazuma između poduzetnika NK Lokomotiva i GNK Dinamo nije i ne mora biti zaključeno odlukom Visokog upravnog suda RH. Ne postoji nikakvo ograničenje, niti zabrana, da udruga ponovno ne podnese prijavu AZTNmdash;u.

Podsjetio bih javnost kako je i sportska inspekcija istraživala odnos između Lokomotive i Dinama pa bi rezultati tog inspekcijskog nadzora mogli biti prilog nove prijave. Javnost je čak i upoznata s nekim rezultatimaiz kojih je vidljivo kako broj razmijenjenih igrača između ova dva kluba u posljednjih nekoliko godinaprelazi šezdeset. AZTN promatra ova dva nogometna kluba kao poduzetnike kada obavljaju gospodarsku djelatnost koja uključuje i transfer igrača na domaće i inozemno tržište. Pitanje je je li prilikom transfera ovih igrača došlo do narušavanja tržišnog natjecanja. Rzultati inspekcijskog nadzora mogu pomoći i prilikom odlučivanja o tome krše li Dinamo i Lokomotiva pravila tržišnog natjecanja.

Ulaskom Hrvatske u EU došlo je i do izmjene Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja kojima se sada uređuje i primjena članaka 101. i 102. Ugovora o funkcioniranju Europske unije na sve oblike narušavanja tržišnog natjecanja od strane poduzetnika, pa nam i to otvara neke druge mogućnosti.

Može se zaključiti da naša borba za dokazivanje ovog nelegalnog kartela neće stati samo na Visokom upravnom sudu RH.

nogometplus:Je li objava iz Lokomotive pritisak na sud i što ćete poduzeti u tom smislu?

mdash; Visoki upravni sud RH je ozbiljna institucija na koju ovi medijski istupi neće imati utjecaja. Jedino ih može iznenaditi medijsko zanimanje za ovaj slučaj.

Mene osobno je najviše iznenadila činjenica da je Lokomotiva odlučila javno progovoriti o ovome. Do sada su većinom izbjegavali razgovor na ovu temu. O tome koliko ima namjere, a koliko neznanja da se odgovor na tužbu AZTNmdash;a nazove presudom Visokog upravnog suda RH, neka javnost sama procijeni.Ako u Lokomotivi misle da ovim mogu povećati svoje izglede u sudskim postupcima, to je njihov način razmišljanja.

Da nismo bili prisiljeni reagirati na netočne navode koje je NK Lokomotiva pustila u javnost, o cijelom slučaju ne bi govorili dok ne dobijemo sudsku odluku. Kako u ovom predmetu, tako i u nekim drugim postupcima koji su pokrenuti pred nekim drugim tijelima.

nogometplus


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Zadnje objavljeno

Twitter