Search
Close this search box.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva potvrdila da će formirati nezavisnog regulatora za nogomet, Premier League se protivi tome

Izvor: Pixabay

Ovih dana je na ‘Otoku’ došlo do novih pomaka po pitanju temeljitih promjena u vidu definiranja i kontrole poslovanja nogometnih klubova u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Jučer su se predstavnici Vlade prvi put formalno pred parlamentom očitovali o ‘Reviziji nogometnog upravljanja od strane navijača’. Riječ je o dokumentu koji je napravljen na preporuku vlade te pod vodstvom parlamentarke i kratkotrajne bivše ministrice sporta Tracey Crouch, a u istom su sudjelovali apsolutno svi dionici povezani s nogometom, financijama i ostalim segmentima koji se tiču nogometnog upravljanja.

Još od izbora 2019. godine aktualno vodstvo UK-a obećavalo je navijačima da će odbobriti navijački ‘pregled stanja’ po pitanju upravljanja klubovima, a sve se konačno konkretnije ‘zakotrljalo’ početkom pandemije koronavirusa zbog čijih su mjera prevencije britanski klubovi osjetili značajne financijske probleme. Važnost temeljnih promjena u kontroli i definiranju zdravog i održivog upravljanja nogometnim klubovima u javnosti je još aktualnije komunicirana (i debatirana) poslije ruske invazije na Ukrajinu te posljedičnog protjerivanja Romana Abramovicha iz vlasničke strukture Chelseja, kao i kontroverznog preuzimanja Newcastle Uniteda od strane Javnog investicijskog fonda Saudijske Arabije. Naravno, i neuspjeli pokušaj osnivanja Superlige je dodatno angažirao zainteresirane dionike te uvelike promijenio ‘odnose snaga’ u javnosti po pitanju nužnosti temeljitih promjena u otočkom nogometu.

Konačna verzija dokumenta objavljena je krajem studenog prošle godine, a isti sadrži 47 preporuka koje su sumirane u deset glavnih točaka:

  • Vlada treba uspostaviti novo neovisno regulatorno tijelo (IREF)
  • IREF treba biti nadležan za financijske propise u nogometu
  • IREF treba propisati nove “Owners’ and Directors’ tests” (testove vlasnika i direktora nogometnih klubova)
  • Nužno je donošenje novog propisa o korporativnom upravljanju
  • Jednakost, raznovrsnost i inkluzivnost moraju biti obvezujući za sve klubove
  • Navijači moraju biti konzultirani o svim ključnim odlukama koje se ne tiču ‘terena’ i to preko ‘shadow board-a’ (Odbor iz sjene)
  • Ključni simboli klupskog nasljedstva trebaju biti zaštićeni ‘zlatnom dionicom’ za navijače (op.a. u suštini oblik vrijednosnog papira koji se izdaje u svrhu kontrole donošenja odluka, vlasnik zlatne dionice kontrolira minimalno 51% glasačkih prava i ima pravo veta na određene odluke)
  • Uvođenje dodatne podrške Premier League-a cijeloj profesionalnoj nogometnoj piramidi (op.a. od druge do pete lige) i to kroz transferne pristojbe koje bi premierligaški klubovi plaćali pri kupovini igrača iz inozemnih klubova ili drugih elitnih državnih klubova
  • Ženski nogomet treba biti jednako tretiran i za njega se treba provesti zasebna neovisna revizija
  • Dionici moraju raditi na povećanju zaštite dobrobiti igrača koji napuštaju igru

Ministar sporta Nigel Huddleston tako je jučer pred parlamentom, između ostalog, izjavio: “Nogomet je temeljni dio našeg nacionalnog identiteta i centralna točka života Britanaca više od stoljeća. Engleski nogomet ostvario je neke izvanredne uspjehe. Naša Premier League izrasla je u najgledaniju sportsku ligu na svijetu. Ipak, odgovorno upravljanje naših klubova nije održavalo korak s ovim širenjem i razvojem. Sama nogometna piramida u posljednje je vrijeme postala ugrožena, a klubovi riskiraju propast. Mnogi se navijači osjećaju otuženi od svojih klubova. Očita je nužnost reforme u svrhu održavanja naše nacionalne igre živom i prosperitetnom.

Danas mogu potvrditi da će Vlada uvesti nezavisnog regulatora za nogomet, u zakon, kao dio šireg plana reforme. Nezavisni regulator jedna je od deset strategijskih preporuka iz izvještaja, te sa zadovoljstvom mogu reći da će Vlada poduprijeti sve strateške preporuke. Neke od njih su na vladi da ih implementira, a neke na nogometnim organizacijama. Od njih također očekujemo da djeluju u skladu s preporukama. Kroz nove financijske regulacije, regulatorno tijelo će pokrenuti novu eru financijske konkurentnosti i održivosti za naše klubove.

Regulator će također uspostaviti novi test vlasnika i direktora, time zamijeniti postojeća tri, a pooštreniji test sadržavat će i novi test integriteta.

Jasno nam je da klubovi igraju krucijalnu ulogu u identitetu ove zemlje, pogotovo u zajednicama koje su nerazdvojno povezane sa svojim klubovima. Stadioni, boje i grbovi su integralni dio ovog identiteta. Upravo zato vjerujemo da bi oni trebali imati dodatnu zaštitu koja će uključivat mehanizam koji bi omogućavao navijačko odobrenje bilo kakvih promjena po ovom pitanju”.

Huddleston je također izjavio da će Vlada uskoro objaviti i svoju studiju koju je obavilo dvoje akademika i financijskih stručnjaka. Napomenuo je pred parlamentom da i njihova studija potvrđuje da u engleskom nogometu postoji široko raširena financijska osjetljivost te da su promjene nužne kako bi se osigurala održivost igre.

Od izvršne vlasti također je najavljeno da će na ljeto ove godine biti izdana bijela knjiga kojom će biti propisani detalji implementacije ove temeljite reforme otočkog nogometa.

Reakcije dionika nakon jučerašnjeg izalganja vladajućih su, naravno, različite. Krovno navijačko tijelo (The Football Supporters Federation) skeptično je zbog dinamike kojom bi reforma mogla biti provedena, naglašavaju da će nemali broj klubova vrlo vjerojatno propasti dok se krene s provedbom novih zakona i propisa, za koje ne očekuju da će biti izglasani prije 2024. godine.

EFL (organizacija pod kojom su preostale profesionalne lige, od druge do pete) također pozdravlja najavljenu temeljitu reformu, naglasivši da su od početka objave dokumenta koji će biti temelj istima podržavali uvođenje nezavisnog regulatora koji će dovesti u red i napraviti reset nogometnih financija. Ovakva pozicija EFL-a, naravno, nije neočekivana, niželigaški klubovi već dugo godina zagovaraju osjetniji doprinos Premier League-a, a ukoliko se zaista uvedu transferne pristojbe premierligašima, te taj novac bude raspoređivao EFL klubovima, konačno će i na tom polju ostvariti svoje ciljeve.

S druge strane Premier League u svom priopćenju još jednom ponavlja javno komuniciran stav da ne podržavaju ideju uvođenja nezavisnog regulatora za nogometnog. Elitna nogometna organizacija navela je da “prepoznaje i prihvaća potrebu za reformom kao i potrebu postrožavanja regulatornog sistema u nogometu”. Također su naglasili da pozdravljaju jasno određivanje vlade po ovom pitanju te da će nastaviti raditi s predstavnicima iste tijekom sljedeće faze konzultacija, ali da će “i dalje zadržati svoju poziciju da ne postoji nužnost uvođenja zakonski propisanog regulatora”.

“Slažemo se da su navijači od ključne važnosti za igru i da bi se njihovi glasovi trebali bolje čuti diljem organizacije. Uvest ćemo brojne nove mjere kojima ćemo unaprijediti ovo područje te planiramo izdati detaljnu objavu prije početka sezone 22/23. Ohrabreni smo priznanjem Vlade o uspješnosti Premier League-a i važnosti da dostavi promjenu koja će također štiti poziciju organizacije kao jedne od najvažnijih globalnih izvoznika ove države. Upravo je to ono što stvara izvanredni nogomet kojem svjedočimo svaki tjedan diljem zemlje i zahvaljujući čemu imamo mogućnost i dalje dokazivati našu predanost podržavanju nogometa na svim razinama što ćemo nastaviti raditi i dalje investiranjem bespresedanskih 1,6 milijardi funti van organizacije tijekom sljedeće tri sezone” – zaključili su za kraj na ovu temu iz PL-a.

Bez obzira na to kako će se u konačnici zaista rasplesti inicijativa koju je Vlada odlučila progurati na krilima nezadovoljne javnosti jedno je sigurno – nogometno upravljanje nogometnim klubovima na Otoku definitivno ulazi u novu eru, obilježenu – onim čime se od pandemije puno dinamičnije ‘zamara’ i cijeli Zapad – održivošću poslovanja.

Zadnje objavljeno

Twitter