Za vas je Livaja nedostižan, on je Hajduk

Foto: Mario Braić

Za vas je gospodo draga sjedenje u kazalištu i tiho praćenje predstava ili kakav derbi finske lige. Vi jednostavno ne možete razumijeti Livaju. Ni emociju nogometa. Pjevanjem “Freza, traktora i seoskih puteva…” on je samo postao nedostižno božanstvo Hajdukove priče.

Ne da su sad nešto Šibenik i Funcuti bitni. Ni ti njihovi alati za kopanje. Uostalom, osim Dinama sa sportske strane ne postoji drugi klub u Hrvatskoj uopće blizu Hajduka, a navijački ni da ne govorimo. Pa njima trebaju Livaja i Hajduk da bi uopće stigli na stadion. Inače je tamo 200-300 najvjernijih.

A tako je i svima ostalima u njihovim omjerima.

Svi bi oni htjeli svoga Marka Livaju. A nemaju ga. Čak i pokušavaju izmisliti neke junake, gurati im osobine heroja, a radi se o mačičima koje bi i tetovaža malog srca na ramenu zabolila.

Za racionalnog čovjeka koji će se uhvatiti na baketinu mrzitelja svega šta je povezano s Livajom, upravo zbog tog nedodirljivog statusa, sasvim je razumljivo kako je uzimanje megafona i njegova pjesma uvrjedljiva.

Racionalni čovjek ne može razumijeti ni zašto je Livaja u Hajduku jer Bože moj njemu je mjerilo novac. Ako ti netko daje vani dva milijuna, a u Hrvatskoj jedan koliko čovjek mora biti glup za prihvatiti jedan.

Racionalan čovjek ne može razumijeti kako Livaja usred ljeta igra na skalini mali balun, po najvećem suncu. Pa može se ozljediti, može dobiti plikove, kako mu dopuštaju.

Racionalan čovjek ne može razumijeti ni njegovu ženu Iris. Pa kako se slaže sa svime time, kako želi odgajati djecu baš u Splitu.

Racionalni čovjek ne može razumijeti ni priču Našeg Hajduka. Kako sad tamo neki navijači mogu ulagati toliki novac u svoj klub. S druge strane imamo jednog gazdu. Mora se znati šef.

Racionalnog čovjeka se u Hrvatskoj ne tiču neki vrbanovići, šprajcari, širići, bebeci, marići, disciplinski suci po HNS-u jer su oni “nebitni za nogomet”. Samo gle, upravo oni i slični pozivaju Livaju na red. A nisu svoje osuđenike. Isti su za njih heroji.

Racionalan čovjek zato može razumijeti priču Luke Modrića. On je osuđen za utaju poreza u Španjolskoj, a ovdje se na sudu pravio blentav u postupcima protiv Mamića. Njegovo “ne sjećam se” je legendarno nestalo iz memorije.

Gle, tada mediji nisu napadali našeg Lukicu ni tražili njegov odlazak iz reprezentacije. Ni njegovog brata Lovrena također.

Tada naš racionalni čovjek nije plakao nad sudbinom desetaka tisuća hrvatske djece i utjecajem Modrića na njihov odgoj.

Ne. Livaja je problem zbog megafona i navijačke pjesme u euforiji. Pjesme koja se pjeva svaku utakmicu kada su ta djeca ispred televizije ili na samoj utakmici. Mislite li da na Poljudu dijele slušalice za uši djeci kad se pjeva “Moj život je kockanje…”? Mislite li da bi ta djeca prestali pjevati te “šporke” pjesme da im Livaja kaže “nemojte”?

U svijetu i državi gdje svećenici siluju djecu od 6-13 godina Livaja je taj koji loše djeluje na odgoj.

Racionalnom čovjeku su problem i baklje. I topovski udar. I što sve ne jer kako će netko dovesti djecu na stadion. Kad ono na Poljudu djece ima više nego u vrtiću ili školi. Pa čak i na samom ozloglašenom sjeveru.

Njihovi naivni roditelji u Splitu nisu pali na medijske priče o povampirenim, krvoločnim navijačima. Pa ima ih sve više i na Dinamovom stadionu gdje se pjevaju slične takve pjesme.

Racionalan čovjek je u Hrvatskoj najčešće veliki licemjer. Načitan, pametan, sve zna, a u stvarnosti jedno takvo naivno i plitko stvorenje.

Koliko je taj čovjek naivan najbolje će mu pokazati posjeta na Poljudu u ovu nedjelju u posljednjem, nevažnom kolu, gdje će navijači i njihova djeca doći podržati Hajduk i tog “kriminalca” Marka Livaju.

I naravno, evo nešto za sve te racionalne.

Kaznite Livaju. Kriv je. Nema sumnje da je pjevao potcjenjivačku, a tako realnu pjesmu. Razapnite ga na križu na Marjanu. Pribite mu brokve u dlanove jer kriterij kažnjavanja i osude je jednak u Hrvatskoj za sve. Ne vjerujem da će racionalni shvatiti ni ovu rečenicu.

Oni koji ipak budu znat će da je Livaja emocija. Sv. Marko. Svetac za sve ostale kojem se svi u hrvatskom nogometu moraju klanjati. I za najviše golova i za najviše asistencija i za mala remek djela od kojih je zadnje bilo štopavanje baluna kod prvog gola na Rujevici. Pa čak i za tu pjesmu koja će još više dignuti emocija svima. I ljubiteljima i mrziteljima Livaje.

On je Maradona, Ibrahimović, Cantona, Gascoigne. On je nešto što tako treba i nedostaje nogometu.

Čovjek emocija. Čovjek Hajduk. Prkosan i inatan. Koji će i takvim potezom i posebno razapinjanjem postati tek nedodirljivo božanstvo. Pa i djeci koja ne navijaju za Hajduk. Ne, nije on nikoga vrijeđao, niti će oni nešto naučiti loše iz toga. On je samo pjevao što njegovi navijači pjevaju. Pokazao emociju.

On je jednostavno Hajduk. Čovjek. Od glave do pete. Sa svim manama i vrlinama. S emocijom. Nije kao naš racionalan čovjek koji zbog bontona ide u šumu ispustiti prdac pa se vrati gostima.

Puno više je i Hajduk i od službenog Hajduka koji se s ovakvim HNS-om stalno nešto izmotava i pruža neke ruke u koje ovi uvijek iznova pljunu, umjesto da im jasno kažu što jesu. Ništa. Jedna apsolutna moralna nula.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter