Zagreb 041 izgubio na „domaćem terenu” od Male Mlake

Foto: Zagreb 041
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Prije samog izvještaja s opisom tijeka utakmice, iskoristio bih priliku da mnogima koji to ne znaju, objasnim zašto je sintagma domaći teren pisana pod navodnicima. Naš klub naime ni u svojoj četvrtoj sezoni nastupanja u ligaškom natjecanju Zagrebačkog nogometnog saveza nema igralište koje bi mogao smatrati „svojim”. Igrači plaćaju tuđe terene na kojima treniraju, a Klub plaća NK Zelengaju 1948 unajmljivanje igrališta za odigravanje utakmica. Spomenuto igralište smješteno je u zagrebačkom naselju Dugave i nije slučajno odabrano kao „domaće”. U blizini se nalazi Hotel „Porin” koji je privremeni smještaj tražitelja azila u Hrvatskoj, a kako je NK Zagreb 041 zajedno s drugim nevladinim udrugama posvećen njihovom integriranju u lokalnu zajednicu, odabir lokacije je bio logičan. Da uokolo ima slobodnih ledina urbanističke sportske namjene, to znam i mi i gradske vlasti, ali rješenje našeg udomljavanja se još ne nazire. Toliko o tome.

A sada o samoj utakmici. Uvriježilo se da izvjestitelj koji i sam pripada Klubu, utakmice koje završe pobjedom opiše kao one „za pamćenje”, a koje završe porazom proglasi „vrijednim zaborava”. Da je to više povezano s emocijama nego razumom, znamo svi i zato ću se odmaknuti od uobičajenih navada, te odmah naglasiti da utakmicu s koje izvještavam ne bi smjeli zaboraviti, jer je po nas poučna s dugoročnim uputama kako ne pristupati igri. Stavove „gotovi su”, „lako ćemo”, „kad će više ta piva” treba izbaciti iz glave sve do posljednjeg sučevog zvižduka, pa čak i malo nakon njega.

Postava Zagreba 041 koja je istrčala na teren bila je Smolčić na golu, te Lažnjak, Štrbinić, Visković, Pačak, Franičević, Fajs, Skenderović, Shihabi, Kolnrekaj i Jančiković na terenu. Letećim izmjenama su dulje ili kraće vrijeme u igri proveli Bažulić, Javidi, Hržina, Metelko i trener Petković, dok je Cingulin bio golman cijelo drugo poluvrijeme.

Utakmica je počela obećavajuće po našu momčad, tako da već u 3. minuti bilježimo prekršaj na Franičeviću, slobodan udarac izvodi Kolnrekaj, no izglednu priliku po gol prekida pomoćni sudac označujući zaleđe. Suparnički igrači nisu bili impresionirani žestokim tempom koji smo im probali nametnuti, ubrzo uspostavljaju ravnotežu, igra obostrano prestaje biti tečna, čak naprotiv postaje tvrda, a dueli su stalno na granici prekršaja. Nakon desetak minuta u kojima se lopta uglavnom motala oko sredine terena, domaćini izvode organiziranu akciju po lijevoj strani u kojoj, možda u tom periodu najagilniji igrač Zagreba 041 Franičević biva zaustavljen prekršajem. Slobodni udarac izvodi isti igrač, lopta ide prema glavi Skenderovića, no on ostaje nekoliko centimetara prekratak da bi ju pospremio u gol.

Obećavajuća prilika razbudila je četrdesetak domaćih navijača, navijanje je postalo zdušnije i zapaljena je prva „bengalka” koja se valjda tijekom zimske stanke navlažila, tako da je izgarala sličnije svijeći nego pirotehničkom sredstvu. Pjesma s tribine privukla je djecu koja su se igrala uokolo, pa su se pojavila ušavši kroz sporedni ulaz taman iza suparničkog gola, zbog čega je pomoćni sudac morao zatražiti prekid, dok se nisu prebacila na za gledatelje dozvoljeni prostor.

Sredinom poluvremena Mala Mlaka je ozbiljno zaprijetila, na loptu koja je upućena prema našem golu nesigurno je reagirao golman Smolčić, ali odbijenu loptu njihov napadač napucava visoko preko gola i pogađa ledinu s koje su došla u prethodnom odlomku spomenuta djeca.

U tom periodu utakmice naš trener Petković mijenja taktičku formaciju iz 4-3-3 u 4-4-2 što zbunjuje suparnike i dovodi do njihove nešto oštrije igre, što je rezultiralo dodijeljenim žutim kartonom njihovom igraču Hodžiću. Oko 30. minute nakon dobro izvedene akcije po lijevoj strani, naša momčad ima dva uzastopna kornera, ali unatoč tome što su naši igrači vidljivo viši rastom, osim velikog „prometa” unutar šesnaesterca ne uspijeva se doći do izgledne opasnosti po protivnički gol. Mala Mlaka uzvraća izrađenom akcijom, upućuje loptu u naš šesnaesterac koja biva izbijena, po procjeni njihovih igrača rukom našeg obrambenog igrača, ali sudac ništa ne dosuđuje, no dvojba što se zapravo desilo, ostaje. Ubrzo nakon toga izvedena je još jedna solidna akcija prema našem golu iz kojeg je proizašao korner, kada nakon izvođenja lopta biva odbijena do njihovog napadača koji iz izgledne prilike puca preko gola.

Kada su već i igrači i navijači očekivali da će prvo poluvrijeme završiti bez pogotka, naši igrači su izborili korner koji izvodi Kolnrekaj, a loptu upućenu duboko u šesnaesterac izvrsnom reakcijom golman odbija izvan šesnaesterca. Nakon te uspješne reakcije, spomenuti golman Tošić čini nešto nerazumljivo i sasvim bespotrebno radi grubi prekršaj nad našom devetkom Franičevićem, tako što ga udara nogom, a potom još i odguruje rukama. Sudac mu naravno dodjeljuje crveni karton, a pravila su tu sasvim jasna. Prekršaj je bio u šesnaestercu zbog čega je pokazan crveni karton, pa premda lopta nije ni blizu događaja, to ujedno znači dosuđivanje jedanaesterca. Loptu si na bijelu točku namješta Pačak kojem je u prethodnoj utakmici protiv Bubamare golman pročitao i obranio udarac, na gol staje jedan od igrača Male Mlake jer su na ovo gostovanje došli bez rezervnog golmana, lopta je upućena u desnu stranu gola, što „golman” čita, ali ostaje prekratak i mreža se trese. Tresu se i tribine, ali ne zadugo, jer glavni sudac svira kraj prvog poluvremena.

Drugo poluvrijeme počinje dominantnom igrom Zagreba 041 i osjeća se da je suparnik s igračem manje. U tom početnom periodu Mala Mlaka nadoknađuje manjak igrača čineći puno sitnih prekršaja čime onemogućuje tečnost igre. Većih opasnosti po gol nema ni na jednoj strani sve do desete minute kada se nakon naše izrađene akcije Javidi nalazi u gol šansi, ali pomoćni sudac procjenjuje da se radi o zaleđu. Odmah potom postaje jasno da se Mala Mlaka ni u kom slučaju nije već predala, te da itekako računa da još nešto u utakmici može postići. Izveli su odličnu brzu akciju sve do ruba našeg šesnaesterca, kada čistu poziciju za udarac njihov napadač nedovoljno dobro koristi tako da opucana lopta prolazi nekoliko centimetara pokraj gola. Naše kombinacije kojima se nastojimo približiti suparničkom golu i nadalje bivaju zaustavljane prekršajima, tako da u tom periodu sasvim isjeckanoj igri ne možemo zabilježiti niti jednu izgledniju priliku po ičiji gol.

Pomalo „lako ćemo” igra doživljava negativnu kulminaciju u 55. minuti, kada Skenderović prilično nonšalantno izvodi loptu prema sredini terena, ulazi kao posljednji igrač obrane u nepotreban dribling, loptu mu oduzima igrač Male Mlake Salopek, istrčava po desnoj strani u šesnaesterac i pogađa kraj nemoćnog Cingulina malu mrežu na suprotnoj strani gola. Sad kad je od gotovine napravljena veresija, očekivano se uvlači nervoza u naše redove, loptu ne uspijevamo držati pod kontrolom, što ubrzo biva još jednom kažnjeno. U 60. minuti jednu loptu nasumično ispucanu prema šesnaestercu naša obrana ne uspijeva kvalitetno izbaciti, tako da ona dolazi na nogu Šimunića koji s lijeve strane precizno pogađa desnu stranu našeg gola.

Nakon toga naša igra se potpuno raspala, pa premda je do kraja utakmice ostalo još puno vremena, sasvim dovoljno da se s igračem više pokuša ići na razrađene i osmišljene kombinacije usmjerene prema golu, sve je bilo svedeno na preskakanje igre, nabijanje lopte prema šesnaestercu, ne bi li se nekom posrećilo da se nađe u gol šansi. No sreća je odabrala stranu hrabrijih, a to je u ovom slučaju bila momčad Male Mlake.

Valja još jedino zabilježiti da su do kraja utakmice „požutjeli” Javidi kod nas, a Salopek i Batur kod Male Mlake. Prva dvojica navedenih zbog preoštrih prekršaja, a posljednji zbog odugovlačenja s izvođenjem auta.

Na kraju svakako valja spomenuti sljedeće. Lako je navijati kad se pobjeđuje, no podrška navijača je još potrebnija kada ne ide dobro. Upravo to su naše navijačice i navijači dobro shvatili, pa su unatoč porazu toplim pljeskom i skandiranjem ispratili utučene igrače s terena.

Glavni sudac ove utakmice je bio Krizmanić, a pomoćnici Mula i Sužnjević. Delegat Zagrebačkog nogometnog saveza bio je Tonžetić i u Zapisniku s utakmice nema ni jedne zamjerke na organizaciju i odvijanje susreta.

Ljestvica:

Romano Krauth


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter