Zagreb-Hajduk (2:2): Propuh na bokovima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Tri taktički važna detalja obilježila su Hajdukov remi u Kranjčevićevoj: jako loše zatvaranje bokova, neiskorištene šanse i pad u igri Tina Svena Sušića zadnjih 20mdash;ak minuta igre.

Bijeli su startali s prepoznatljivom igrom u ustaljenih 4mdash;3mdash;3: Kalinićmdash; Vršajević, Maloča, Milović, Jozinovićmdash; Bradarićmdash; Sušić, Caktašmdash; Mezga, Maglica, Kouassi. U odnosu na dosada uobičajenu postavu umjesto bolesnog Milića na lijevog braniča ušao je Jozinović, a na poziciju sve boljeg Anđelkovića Bradarić koji se vraća nakon dužeg izbivanja zbog ozljede.

Splićani su primili gol a da uopće nisu imali loptu pod kontrolom, nakon svega jednog dodira i točno 66 sekundi. Presudan je bio pas koji je probio prednju Hajdukovu liniju obrane, onaj koji je prošao između Mezge sasvim desno i Sušića poludesno. Mezga je zatvarao liniju dodavanja sa stopera na beka na toj strani, pa nije mogao presjeći taj pas kao ni Sušić koji nije stigao. Pas je svojim odličnim kretanjem omogućio i onda samo produžio za lijevog braniča Zagreba u naletu Štigleca mdash; Krovinović. Mezga Štigleca nije popratio,Sušić jest ali ga nije stigao, te je Štiglec fino odigrao u prostor između Hajdukovih linija gdje se izvukao Jurendić, a gdje nije bilo Bradarića da ga “primi” i preciznim šutem s 23mdash;24 metra zabio Kaliniću mdash; vrlo lijepa akcija Zagreba. Važnu je ulogu u otvaranju prostora za šut svojim kretanjem odigrao i Boban odvukavši Milovića dok Jozinović to nije osjetio i taj prostor zatvorio. Detektirati individualnu krivicu u ovom slučaju nije tako jednostavno. Mezga nije popratio svog igračamdash; Štigleca. Jednako važno, ako ne i važnije je zašto Bradarića nije bilo na njegovoj poziciji ispred stopera. Tamo je zamišljeno da bude pozicioniran upravo zbog razloga koji se očitovao kod ovog gola Zagreba mdash; da svoje srednje braniče zaštiti od naleta protivničkih igrača iz drugog plana u tu zonu ispred njih. Najlakše je Bradarića osuditi jer naprosto nije bio tu, međutim, pitanje je zašto? Ne bih rekao da je to bila (isključivo) njegova krivica. U prvom dijelu akcije, splitska prednja linija dosta je agresivno krenula na Zagrebov posjed dok god lopta nije išla kod njihovih stopera. U takvoj situaciji Bradarić je morao izaći visočije i dalje od svojih stopera kako bi “pokrio” Caktaša i Sušića u njihovom pritisku na protivnika. Kasnije se naprosto nije stigao vratiti na vrijeme. Procijenio je (krivo?) da je bolje ne faulirati Jurendića i tako mu omogućio šut za gol.

Analiza nadugo i naširoko ove situacije je potrebna jer je baš sve što je napravio u ovoj utakmici, domaćin napravio ovakvim ili vrlo sličnim probojima Hajdukovih bokova. Medić je očigledno dobro snimio Hajduk i pripremio napade u leđa Hajdukovim bekovima, pogotovo po Hajdukovoj desnoj strani, što je i logično, obzirom da je Vršajević, posebice od ulaska Mezge u sastav, na tom boku izrazito ofenzivan.

Kod drugog gola opet je posve ispao Hajdukov desni bok. Mezga svog igrača mdash; Zagrebova lijevog braniča Štigleca uopće nije ni pogledom ispratio, Vršajević ga nije uspio preuzeti, a pitanje je i je li to uopće bio dgovor, da preuzimaju protivničke igrače po njihovu kretanju(pa je Avdija trebao preuzeti Štigleca kad se ovaj stuštio niz Hajdukov desni bok, iako nije izravno “odgovoran” za njega već za igrača ispred njega), ili je Mezga naprosto zaspao. Međutim, ni kod lopte na lijevom boku u posjedu Štigleca još nije bilo kasno mdash; Milović ga je zatvarao, uslijedilo je ubacivanje na drugu stativu na kojoj je inače ne naročito brzi Medić iza sebe ostavio Jozinovića iako je Goran kad su kretali u taj šprint odnekih 30mdash;ak metara imao dobrih 2 metra prednosti nad napadačem Zagreba.

U još nekoliko navrata Medićevi igrači su na sličan način pokušavali proći po bokovima, pokoji put i uspjeli, ali uglavnom bez konkretnog učinka.

Međutim, čak i usprkos ovoj pohvalnoj taktičkoj finti Zagrebaša, ljudi su u 90 minuta uspjeli stvoriti tek tri prilike: onu za 2:0, jednu na samom početku drugog dijela ponovo usljed loše reakcije Mezge kada je Novakov šut odlično ukrotio Kalinić, te Krovinovićev šut glavom nakon kornera koju minutu prije kraja kada je dobio duel s Mezgom.

Sve ostalo pripalo je Hajduku. Splićani su naspram Zagrebove tri, kreirali čak desetak prilika za gol: Kouassi iz blizine u Livakovića, Mezga također nakon čega Kouassi zabija iz zaleđa, Bradarić neometan s prve stative nakon kornera, Vršajević s druge, Mezga glavom također nakon kornera(velikih problema su domaći imali s branjenjem ubačaja iz kuta), pa golovi Vršajevića i Kouassija, pa Maglica glavom na ubačaj Jozinovića i konačno Sušićeva stativa na samom isteku vremena! Posebno se ističu akcije kod golova. Opet je upalilo Vršajevićevo ubacivanje iz drugog plana u prostor koji mu isprazni Mezga svojim uvlačenjem u sredinu, nešto što polako postaje opasnim Hajdukovim oružjem, dok je akcija za drugi gol bila baš prekrasnamdash; 8 kontakata 8 igrača s loptom od čega njih 6 iz prvog dodira, jedan iz drugog i Kouassijeva završnica. Nažalost, samo dvije prilike su iskorištene. Uz ove šanse koje su bile izravne prijetnje po Zagrebov gol, Splićani su stvorili još 4mdash;5 finih akcija većinu kojih je upropastio lošim primanjem Mezga.

Šteta je što je Hajduk postao žrtvom Sušićeva pada u igri u drugom dijelu susreta, a dijelom i vlastite nervoze i nestrpljivosti na trenutke kada se činilo da se put do Livakovićeve mreže traži onako preskačući logična rješenja u igri koja su se sama nametala. Tih zadnjih 20mdash;ak minuta, Tudor je odlučio trpjeti bosanskohercegovačkog reprezentativca, iako, nakon što je vrlo rano promijenio Jozinovića za Gotala, a na Goranovo mjesto postavio Mezgu, teško da je više i imao neko preostalo zadovoljavajuće rješenje. U tim trenucima Caktaš je pokušavao održati pritisak te Hajdukove prednje linije, no Sušić to nije uspijevao pratiti, pa je znao nastajati i poveći razmak između linija što su Zagrebaši koristili lakše kontrolirajući posjed. Bradarić je zbog umora sam tražio zamjenu, pa je ušao Anđelković, a pokušao je Tudor s i dalje nespremnim Milevskim u zadnjih 6mdash;7 minuta.

Iako nemam običaj pisati o suparnciima Hajduka osim u mjeri neophodnoj za analizu Hajdukove igre, pohvalio bih hrabrost Zagrebaša. Ni pod pritiskom nije bilo panike, većinom su nastojali kombiniranjem izlaziti iz presinga. Nisu se libili u tu svrhu u svom polju pri posjedu lopte koristiti i po 7mdash;8 igrača, a sve tražeći slobodnog čovjeka. Našli su Hajdukov meki trbuh i iskoristili ga, dobro se pripremivši. Većinom su ciljali leđa Avdije Vršejevića kroz prostor između Mezge i Sušića u Hajdukovu rasporedu.

Kalinića bi zapravo najbolje bilo ostaviti bez ikakve ocjene da nije sjajne obrane Novakove prilike. Osim toga i golova gdje objektivno nije mogao ništa, posla gotovo da i nije imao, a i sama lopta je rijetko bila kod njega. Vršajević je zabio iz uvježbane akcije i to svakako veseli, no ovo nije bio pravi Avdija. Previše puta je ispao otraga, katkad i žrtva onih ispred njega. I ofenzivno je srljao više nego inače. Jozinović je, osim što je po nmdash;ti put razotkrivena njegova velika mana kod drugog gola Zagreba, imao zanimljivu utakmicu: poslao je čak 8 okomitih lopti u polovici protivnika, što na Kouassija(većinu), što na Caktaša i Maglicu. Nažalost, samo 3 su bile produktivne. Bilo bi zanimljivoznati je li ovo bio splet okolnosti u igri ili trenerova uputa. Maloča i Milović su odigrali korektno. Bradarić je imao par dobrih lopti, ali i dosta grešaka: krive predaje, kašnjenja, kriva postavljanja. Općenito se stječe dojam da je Anđelković ovaj posao bolje obavljao tijekom zadnjih nekoliko susreta, a i da se primjetiti kako Filipa nerijetko igra odvuče isuviše visoko. Sušić je igrao sjajno dok je mogao, bio najbolji na terenu, nažalost, reprezentativna akcija je, kao i kod Avdije, ostavila traga u vidu umora. I dalje ponekad pretjeruje na lopti. Caktaš je odigrao jako dobro prvo poluvrijeme mdash; imao nekoliko odličnih rješenja, asistirao Kouassiju, više se puta ubacivao iz drugog plana, nažalost neiskorišten, a bio je sasvim korektan i defenzivno. U drugom dijelu je malo pao, ali većim dijelom bio žrtva sušićeva umora uslijed kojeg je ostajao razapet između trenerovih uputa i realnosti na terenu. Kouassi je bio jako dobar, opet je zabio, mnogo je radio, kreirao nekoliko ozbiljnih situacija, uz Sušića najbolji. Mezga je odigrao loše. Kod sve tri prilike Zagreba je što izravno što neizravno, što manje što više mdash; kriv ili makar odgovoran, kasnije na poziciji beka još dvaput ispao i uzrokovao potencijalnu opasnost pred Kalinićem. Ofenzivno je asistirao Kouassiju, no nije iskoristio dvije velike prilike, te je nekoliko opasnih situacija uništio lošim primanjem. Maglica je odrudario svoje, bilo ga je na sve strane i u velikoj većini akcija je sudjelovao na svim dijelovima terena. Zamjene se nisu posebno istakle.

Šteta je što je Hajduk opet ispustio bodove u utakmici u kojoj je apsolutno zaslužio puni plijen prema prikazanome na terenu. Pomalo frustrirajuće su već te Hajdukove dječje bolesti, no, jedini lijek je dalji rad, trening i još više ponavljanja mdash; temelji(ideja) su kvalitetni, treba eliminirati kolateralne pogreške koje koštaju bodova. Ono što veseli je to što su Bijeli usprkos lošijoj igri nekolicine igrača i dalje bili osjetno bolji protivnik na terenu.

Ivan Rilov


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email