Zagreb Holding imao pogrešne savjetnike kod nagodbe s Dinamom?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nagodba između Dinama i Zagrebačkog Holdinga u kojoj su se dogovorili da, umjesto 7,5 milijuna neisplaćenih kuna za marketing ugovor, plate duplo veći iznos je u krajnju ruku neuobičajena u ovakvim sudskim sporovima, potvrdilo nam je nekoliko odvjetnika trgovačkog prava. Izračun potencijalnih zateznih kamata, također, ne opravdava odluku Holdinga kojom se možda pretplatilo i nekoliko milijuna više od ukupne vrijednosti spora. Zbog svega navedenog USKOK očito i češlja navedeni predmet.


Cijeli spor je krenuo kada je Ivo Čović na čelu Holdinga zamijenio Slobodana Ljubičića. Čović je odbio ispoštovati treći ugovor potpisan s GNK Dinamom po kojem se Holding obvezao platiti za reklamu 7,5 milijuna kuna, za period od kolovoza 2008. do kolovoza 2010.

Dinamo ih je nakon toga tužio, te spor dobio na prvom stupnju, a kad je proces otišao na Visoki trgovački sud u Holding se opet vraća Ljubičić i u listopadu 2013. potpisuje navedenu nagodbu čime Holding, umjesto početnih 7,5 milijuna kuna, isplaćuje 15 milijuna kuna u 6 rata.

Iz Dinama su jučer obavijestili javnost da su PNUSKOK-u predali svu dokumentaciju, a iz Holdinga su pojasnili da su “zatražena dva odvjetnička mišljenja te mišljenje pravne službe. Jednoglasno je bilo zaključeno da će spor u konačnici biti izgubljen te se tim potezom nastojao ublažiti negativan učinak izuzetno visokih kamata koje su tekle.” Nadalje su još jednom ustvrdili “Ovu odluku smatramo potpuno opravdanom budući da je ZGH izgubio spor u prvostupanjskom postupku.


Vrlo je nezahvalno analizirati slučaj bez prvostupanjske presude i detalja nagodbe koje niti jedna strana nije javno iznijela u svoju obranu, ali iz svega navedenog u medijima možemo pokušati napraviti određene zaključke.

Zatezne kamate u Republici Hrvatskoj su propisane zakonom i mijenjale su od 2008. godine od 17%, preko 15% u 2011., do sadašnjih 12,40% iz 2013., što je na navedeni iznos zatezna kamata od 930.000,00 kuna do 1.275.000,00 godišnje.

Da su kojim slučajem, u listopadu 2013., iz Holdinga obustavili postupak pred Visokim trgovačkim sudom i odlučili platiti i dug i zatezne kamate iznos bi bio oko 12 milijuna kuna. Uključimo tu i eventualne sudske troškove, pa čak i to da zatezne kamate teku od datuma sklapanja ugovora (kolovoz 2008), a ne njegova isteka (kolovoza 2010.), iznos bi teško prešao 14 milijuna kuna.

Kako doznajemo uobičajeno je u ovakvim postupcima da se stranke fokusiraju na glavnicu (što je ovdje 7,5 milijuna kuna), a da se nagode oko smanjivanja zateznih kamata (najčešće pregovori oko nagodbi počinju s prijedlogom da se plati glavnica i pola zateznih kamata). Sumnju budi i što je sama nagodba dogovorena izvan suda (naime sudac bi, u slučaju da nagodba nije razumna, mogao ocijeniti da se radi o nedopuštenom raspolaganju i odbaciti prijedlog nagodbe). Ukoliko bi daljnja istraga pokazala da je nagodba bila štetna za Holding, njihovi pravnici bi se mogli na koncu pozvati na povredu načela jednake vrijednosti činidaba,što je jedno od osnovnih načela obveznog prava, te tražiti poništenje nagodbe.

Iz svega navedenog vrlo je iznenađujuće da spor u kojem Holding duguje 7,5 milijuna kuna, na koncu završi nagodbom na duplo većem iznosu od 15 milijuna kuna. I po čemu je to uspjeh za Holding? Pravni savjetnici Holdinga će se dobro potruditi to objasniti i USKOK-u.BIKada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter