Završena glavna godišnja skupština ECA-e u Splitu (FOTO&VIDEO)

Foto: ECA

Završena je glavna godišnja skupština ECA-e koja se jučer i danas održala u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani kraj Splita. Na skupštinu su se odazvali predstavnici 160 europskih klubova, a u Split su primjerice stigli predsjednik Juventusa i ujedno predsjednik ECA-e Andrea Agnelli, glavni direktor Ajaxa Edwin van der Sar, vlasnik Napolija Aurelio de Laurentiis, predsjednik PSG-a Nasser Al-Khelaifi, predsjednik Lyona Jean-Michel Aulas, potpredsjednik Real Madrida Pedro López Jiménez, direktor Real Madrida Emilio Butragueño, predsjednik Legije Dariusz Mioduski… UEFA-u je predstavljao direktor natjecanja Giorgio Marchetti dok su u ime FIFA-e na skupštini bili šef sudaca Massimo Busacca te zamjenik glavne tajnice FIFA-e Zvonimir Boban.

>> Skupština ECA-e u Splitu: Klubovi dali zeleno svjetlo za uvođenje trećeg europskog natjecanja

U obraćanju skupštini predsjednik Agnelli je rekao da su se proteklih mjeseci vodili razgovori i rasprave koje bi trebale rezultirati promjenama u sustavu licenciranja i financijskog fair playa te novim sustavom europskih natjecanja u periodu 2021. – 2024. godina. Informirao je i da su u tijeku razgovori o promjenama po pitanju transfera. Istaknuo je na važnost promjena kojima će se nakon 2024. godine promijeniti međunarodni kalendar natjecanja.

Agnelli je izjavio:

Od danas pa do 2024. godine, kada će novi međunarodni kalendar natjecanja promijeniti sliku nogometa, nogomet će se razvijati na nekoliko važnih načina. Klubovi trebaju biti ključni igrači u redefiniranju međunarodnog kalendara natjecanja jer su jedini dionik u industriji koji nosi poduzetnički i sportski rizik.

Klubovi su informirani i o razgovorima koji se vode s UEFA-om oko promjena u Europskoj ligi koje bi stupile na snagu za razdoblje od 2021. do 2024. godine kao i o uvođenju novog europskog natjecanja. Zahtjev klubova je da se poveća broj onih koji partiiciraju u grupnoj fazi natjecanja pa se preferira uvođenje još jednog koje bi brojalo 32 kluba čime bi se ukupan broj klubova koji sudjeluju u skupinama europskih natjecanja povećao na 96, po 32 u svakom natjecanju. Konačna odluka o ovom pitanju se očekuje nakon razgovora s UEFA-om te bi trebala biti poznata do konca aktualne godine.

Jedna od točaka dnevnog reda je bilo i izvješće FIFA-ine radne skupine koja se bavi transferima, a tiče se uloge agenata, zaštiti manjih klubova, pravima maloljetnika, pravilima o posudbama, ograničavanjem broja registriranih igrača i skraćivanjem prijelaznih rokova. Klubovi se po tom pitanju zalažu da očuvanje temeljnih principa koji su na snazi od 2001. godine te predlažu evoluciju trenutnih propisa, a ne revoluciju kako najavljuje FIFA. Na ovom pitanju će nastaviti raditi članovi izvršnog odbora ECA-e Edwin van der Sar i Michael Gerlinger te će svoje zaključke uputiti Vijeću FIFA-e prije nego što se donesu konačne odluke.

Šef FIFA-ine sudačke komisije Massimo Busacca je podnio izvješće o upotrebi VAR-a na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. ECA želi ispitati i bolje razumijeti na koji način sustav funkcionira te će nastaviti pratiti razvoj VAR-a.

Na sjednici je ustrojena i funkcija izvršnog direktora ECA-e, a na nju je imenovan Charlie Marshall.

Nakon završetka skupštini održana je konferencija za medije koju možete pogledati na sljedećem linku:


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter