Search
Close this search box.

Zbogom Financijskom fair playu, dobro došla Financijska održivosti

pile of paper euro banknotes as part of the united country's payment system

Prvo desetljeće ovog stoljeća obilježilo je ogromno ulaganje u nogometne klubove. A kako i ne bi. Nogometna ekonomija je ušla u prvih 20 na svijetu. Tržište je cvjetalo, a veliki dio kolač su kao i uvijek dijelili samo oni najbolji. Granice nisu postojale. Novac se iz drugih ekonomija ulijevao kako bi se oplodio ili zadovoljio mokre snove naslovnica onih kojima su i takve investicije bile sitne. Najveći klubovi su mogli pokupovati sve što vrijedi na tržištu. Cijene najboljih igrača su odletjele u nebo.

Svi ostali su pokušavali pratiti taj iskorak. Prekomjernim ulaganjem. Zaduživanjem. Bezgraničnim. I klubovi su počeli propadati. Nestajati. Čak su se i vlade pojedinih država morale uplitati zakonima kako bi spašavale klubove. I u Hrvatskoj. Preoblikovanjem.

Na sve to nas je pogodila svjetska financijska kriza. Uzdrmala i one najjače. UEFA više nije mogla stajati prekriženih ruku. Prijetilo je urušavanje cijelog jednog sporta.

I 2010. godine svjetlo dana je ugledao Financijski fair play s primjenom od 2012. godine. Polučio je određene uspjehe, zaustavio je ogroman pad, ali su kao i uvijek češće nastradali oni manji klubovi. Veliki bi pronalazili razne načine kako doskočiti pravilima. Iako, nezadovoljstvo je raslo s obje strane. Tužbe. Protutužbe. UEFA je gubila bitku.

Svaka kriza šansa je za novu priliku

I UEFA je dolaskom korone, padom prihoda klubova i pritiskom velikih oko osnivanja Super lige morala pronaći alternativu Financijskom fair playu. Dugo se pregovaralo oko tvrdog salary capa, ali je za razliku od zatvorenih američkih liga i europskih trgovinskih pravila to nemoguće provesti na otvorenom tržištu Europske unije.

Moralo se pronaći novo rješenje.

UEFA svake godine izbaci svoju brošuru o kretanjima na nogometnom tržištu. Jedan dio odnosi se na financije koji jasno oslikava održivost klubova. Neodrživost je definirana ukoliko su troškovi plaća, transfera i ostalih plaća viši od 75% prihoda. U izvješću za 2020. godinu 318 klubova je bilo do granice od 65% dok ih je preko bilo čak 400, od toga 210 čak na preko 80% (60 na Balkanu). Ukupni prosjek je bio 77%. U 2019. godini 66%. U 2021. godini prvi izvještaji pokazuju nevjerojatnih 91%, ali se očekuje pad na 77%.

Tri su glavna razloga takvog skoka: pad prihoda zbog pandemije, pad iznosa transfera i nemogućnost umanjivanja prethodnih viših plaća zbog dugogodišnjih ugovora. Kad se gledaju ostale industrije troškovi na plaće su u nogometu uvjerljivo najveći.

Dobro došla Financijska održivosti, sportski troškovi do 70% prihoda klubova

Kako Financijski fair play nije više provediv UEFA je godinu dana provela na sastancima s klubovima i udruženjima koju alternativu uvesti. Odluka je pala na Financijsku održivost. Bogati klubovi su tražili potrošnju do 85% prihoda, a njemački klubovi i manje od 70%.

Prijelazno razdoblje primjene je tri godine. Do tada klubovi mogu koristiti do 90% prihoda na sportske troškove (plaće igrača i osoblja, troškovi transfera).

Prema predloženim pravilima klubovi će moći iznimno trošiti do 10 milijuna eura preko 70% ukoliko su im zdrave bilance i ako nisu kršili propise.

Kazne za kršenje mogu biti sportske i/ili financijske: novčane, isključenje iz natjecanja, degradiranje klubova u UEFA natjecanjima (iz Lige prvaka u Europsku ligu i slično), oduzimanje bodova.

Ključ za provedbu Financijske održivosti je kao i uvijek kontrola, koja se ni do sada nije dobro provodila. Posebno se to odnosi na prenapuhane sponzorske ugovore svjedoci kojih smo i u Hrvatskoj na primjeru NK Osijek.

Kako god se okrene bogati će i dalje zgrtati lopatom novo bogatstvo, a malima što padne s tog stola. Posebno se to odnosi na engleska TV prava ili naftne injekcije.

Izvršni odbor UEFA-e će prema najavama 7. travnja donijeti odluku kojom počinje primjena novog pravilnika i novog doba za financijsku održivost europskih klubova.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter