Ždrijebom preliminarnog turnira počinje nova sezona Lige prvaka

Grafika: UEFA
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nova sezona Lige prvaka počinje današnjim ždrijebom preliminarnog turnira u kojem nastupaju prvaci četiri najlošije plasirana saveza.

Turnir će se održati u Prištini, a pobjednik ulazi u 1. pretkolo LP. Polufinale je na rasporedu 25.06. a finale 28.06.Ždrijeb 1. i 2. pretkola LP na rasporedu je 18.06. Utakmice 1. pretkola se igraju 9./10. i 16./17. lipnja.

Poraženi polufinalisti i finalist preliminarnog turnira zajedno sa 16 poraženih iz 1. pretkola natjecanje nastavljaju u 2. pretkolu Europa lige odvojeno od ostalih sudionika EL.


UEFA još nije potvrdila licence pa popis klubova još uvijek može doživjeti promjene. Konkretno armenski prvak je Ararat Armenija, klub osnovan prije dvije godine, a jedan od uvjeta za dobivanje licence je minimalno tri godine postojanja kluba i sudjelovanja u domaćim natjecanjima. Zbog toga smo na popis uvrstili Pyunik. Tko god predstavljao Armeniju u LP neće utjecati na status nositelja.

Dinamo se zajedno s prvacima Danske, Cipra i Izraela u natjecanje uključuje u 2. pretkolu 23./24. i 30./31. srpnja. Odličan rezultat u EL prošle sezone Dinamu je osigurao status nositelja do kraja kvalifikacija.


Poseban kostur natjecanja otvara se u 2. pretkolu za klubove koji nisu osvojili titulu, ali zbog državnog koeficijenta imaju 2 ili više predstavnika u LP. Dogodine će i Hrvatska imati svog predstavnika u ovom dijelu ždrijeba. Poraženi klubovi sele u 3. pretkolo EL.


Ajax i PAOK ulaze u ždrijeb 3. pretkola koji će se održati 22.07., a utakmice se igraju 6./7. i 13. kolovoza. Poraženi iz dijela za prvake natjecanje nastavljaju u play offu EL dok poraženi iz dijela za neprvake idu direktno u skupine EL.


Pobjednicima 2. pretkola za neprvake u idućoj kvalifikacijskoj rundi pridružuju se klubovi iz liga rangiranih od 6. do 11. mjesta.


Iako imaju direktan plasman u play off LP, Young Boys i praška Slavia nemaju status nositelja. Ždrijeb je na Dan domovinske zahvalnosti, a utakmice 20./21. i 27./28.8. Svi poraženi iz play offa natjecanje nastavljaju u skupinama EL.Ždrijeb skupina LP održat će se 29.08. u Monacu gdje 26 klubova čeka 6 sretnika iz kvalifikacija. Bez obzira na koeficijent prvu skupinu čine osvajači LP i EL te prvaci prvih šest rangiranih saveza.


Pavao Vrba


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email