Županijskim nogometnim savezima u protekle četiri godine pripalo 12,7 milijuna kuna novca poreznih obveznika

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Porezni obveznici Republike Hrvatske su putem lokalnih i regionalnih proračuna u razdoblju od 2015. do 2018. godine županijskim nogometnim savezima isplatili 12.706.085,00 kuna.

Značajan je to pad financiranja županijskih nogometnih saveza u odnosu na period od 2012. do 2014. godine kada su ukupno dobili 27.553.614 kuna iz proračuna jedinica lokalnih i regionalnih samouprava.

>> HNS obmanjuje javnost: Porezni obveznici u tri godine dali preko 30 milijuna kuna HNS-u

U protekle četiri godine županijski savezi su ukupno raspolagali s nešto manje od 150 milijuna kuna, a najbogatiji savez je onaj iz glavnog grada kojeg odnedavno vodi Tomislav Svetina i na kojeg otpada čak 80 milijuna kuna od toga iznosa.

Jedina tri županijska saveza koja u protekle četiri godine nisu prijavila ni kune donacija iz proračunskih sredstava dolaze iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Zagrebačke županije. Posebno je zanimljiv slučaj Vukovarsko-srijemskog saveza koji je u razdoblju 2012.-2014. novcima poreznih obveznika sufinanciran i u skoro 90% iznosu da bi sada svoje obveze servisirao i bez pomoći donacija od strane proračuna lokalnih i regionalnih jedinca.


Financiranje županijskih nogometnih saveza iz proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave (2012.-2014.)

Najviše ovisni o novcu poreznih obveznika u tom periodu su pak bili Bjelovarsko-bilogorski, Istarski, Požeško-slavonski, Koprivničko-križevački, Šibensko-kninski te Virovitičko-podravski županijski nogometni savez. Rekorder za jednu godinu u promatranom razdoblju je Požeško-salavonski nogometni savez kojem je trenutno na čelu Drago Lucić i koji je 2016. godine od 211.495 kuna proračuna čak 175.000 ili 82,7% osigurao donacijom iz proračuna lokalne i regionalne jedinice.

Financiranje županijskih nogometnih saveza iz proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave (2015.-2018.)

Dvadeset županijskih nogometnih saveza zajedno sa Zagrebačkim nogometnim savezom (ZNS) čine neposredno članstvo Hrvatskog nogometnog saveza koje primjerice jedino ima pravo predlaganja kandidata na izborima za čelnog čovjeka Saveza. Svaki županijski nogometni savez te ZNS daju i po jednog člana u skupštinu nacionalnog saveza.

>> Izmjene statuta HNS-a: Dragi dionici, odjebite!

Županijski nogometni savez su primjerice zaduženi za organiziranje i provođenja sustava natjecanja na lokalnoj razini, provode registraciju igrača i klubova, skrbe o unaprjeđenju rada i osposobljavanja stručnih djelatnika, skrbe o zdravstvenoj zaštiti i kontroli igrača, sudaca i trenera, skrbe o održavanju i korištenju sportskih objekata i igrališta, organiziraju nogometne kampove…

A u svemu tome im dijelom pomažu i sredstva poreznih obveznika.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter