Search
Close this search box.

Grčka: Taktičkim savršenstvom do uspjeha

OČEKIVANJA
Grci od svojih reprezentativaca očekuju napredak u odnosu na prošla 2 nastupa, cilj je prolazak u osminu finala. Kao i prije 4 godine u skupini su sa po jednom afričkom, azijskom te južnoameričkom momčadi, a najveći test bi im trebala predstavljati utakmica prvog kola protiv Kolumbije koja će sigurno imati podršku skoro cijelog stadiona. Ta utakmica će dosta toga odrediti jer bi u slučaju negativnog rezultata preostale dvije utakmice protiv Japana i Obale Bjelokosti Grci morali igrati ofenzivnije a to bi za njihovu iskusnu i ne pretjerano brzu obranu mogao biti problem. U slučaju da i prođu skupinu, teško da mogu dalje preko protivnika iz grupe D, Englezi, Talijani i Urugvajci su ipak nivo, ako ne i dva iznad njih.

OPĆE
Grčkoj reprezentaciji će ovo biti tek treći nastup na svjetskim prvenstvima, i 2. uzastopni. Prije 4 godine su bili u skupini sa Argentinom, Nigerijom te Južnom Korejom. Pobjedu su ostvarili samo protiv Afrikanaca te se nakon grupne faze natjecanja vratili kući. Ali i tu su bolje prošli nego na svom prvom nastupu, 1994. godine u SAD-u, kada u 3 utakmice ne samo da nisu osvojili bod, nego nisu zabili niti jedan pogodak a primili su čak 10.

Kvalifikacije za SP su prošli više-manje lako, iako su trebali proći kroz dodatne kvalifikacije. Nisu imali previše zahtjevnu skupinu sa Lihtenštajnom, ex-SSSR duom Latvijom i Litvom, Slovacima te Bosnom i Hercegovinom iza koje su na kraju završili radi čak 16 golova lošije gol razlike, fascinantan je podatak da im je nakon 10 utakmica gol razlika bila 12:4. Put ih je zatim odveo na Rumunjsku u playoffu, koju su riješili sa 3-1 kod kuće i remijem 1-1 u Bukureštu.

Njihov daleko najveći uspjeh datira iz 2004. godine, kada su šokirali cijeli nogometni svijet osvojivši europsko prvenstvo. Putem su, predvođeni velikanima grčkog nogometa poput Angelosa Basinasa, Tea Zagorakisa, vratara koji je vjerojatno i rođen sijed Nikopolidisa i mnogih drugih poznatijih imena u skupini poslali kući Španjolce a poslije rušili Francuze, Čehe te u finalu domaćine Portugalce. Uspjeh kakav će vjerojatno teško ikada ponoviti.

TRENER
Izbornik Grčke reprezentacije je 59-godišnji Portugalac Fernando Santos, čovjek sa dugogodišnjim iskustvom rada u svom Portugalu te Grčkoj. Na klupu reprezentacije je sjeo 2010. godine i u 4 godine i 42 utakmice na kormilu upisao samo 5 poraza. Vodio ih je na Euru 2012. te ih doveo do četvrtfinala gdje su ispali od Njemačke pridodamo li tome plasman na SP (kroz playoff, preko Rumunjske) možemo reći da izvlači maksimum iz svoje momčadi.
Nije imao neku značajnu nogometnu karijeru, jedino kratke epizode u Maritimu i Estorilu. U potonjem je i počeo trenersku karijeru gdje se zadržao 7 godina, a osim toga je radio u Estrela Amadori te u 3 najveća portugalska kluba, Benfici, Portu s kojim je osvojio svoje jedino prvenstvo u trenerskoj karijeri te Sportingu. U Grčkoj trenerske dane također provodi u velikanima, u dvojcu iz Atene AEK-u i Panathinaikosu te solunskom PAOK-u. Tamo je uzeo samo jedan trofej i to kup sa AEK-om.
Iako nije osvajao puno trofeja, primio je 4 nagrade za najboljeg trenera, 2002., 2005., 2009. te 2010 što ga je na koncu i dovelo da zamijeni Otta Rehagela na klupi reprezentacije, a vidimo da savez tim potezom nije pogriješio. Nakon prvenstva, prema informacijama koje ima autor ovog teksta, napušta klupu Grčke te najvjerojatnije odlazi raditi kao izbornik selekcije Gabona.

NAJBITNIJI IGRAČI
Kod Grčke reprezentacije prije svih bitnih pojedinaca treba istaknuti timski duh, visoku taktičku obučenost i iskustvo, njihov cilj je da organizarana igra izbaci pojedinca, to je ono što njihovu reprezentaciju godinama krasi a to je međuostalim i ono što ih je odvelo do europske krune u Portugalu.
U momčadi su većinom igrači stariji od 25 godina i prošli su barem jedno veliko natjecanje i ako treba izdvojiti koje ime to bi bili inspirativni kapetan Giorgios Karagounis, kojem je sa 37 na leđima ovo sasvim sigurno posljednje veliko natjecanje i iako je imao lošu klupsku sezonu (ispadanje sa Fulhamom) bit će motiviran da postigne nešto s reprezentacijom.
Giorgios je dijete Panathinaikosa u kojem je i započeo seniorsku karijeru te u prvom mandatu odigrao preko 100 utakmica za zelene, nakon čega odlazi u Inter gdje je u dvije godine upisao samo 21 nastup, te portugalskog velikana Benficu gdje je proveo dvije godine nakon čega se vratio u PAO gdje je u 5 godina opet premašio brojku od 100 nastupa. Na ljeto 2012. odlazi na svoj vjerojatno posljednji zapadni angažman, u londonski Fulham. Iako je klub ispao iz lige, navijače je u svojim nastupima oduševio svojom karakterističnom borbenošću, no to ipak nije bilo dovoljno da ga zadrže i za iduću sezonu.
Osim njega, treba izdvojiti dvojicu napadača, Giorgisovog suigrača Kostasa Mitroglua koji se nije naigrao ove polusezone, nakon prelaska u Fulham je zadobio ozljedu i propustio dobar dio proljetnog dijela prvenstva i treba vidjeti u kakvoj će biti formi, te Dimitrisa Salpingidisa, brzonogo krilo u sustavu Fernanda Santosa preko kojeg će ići većina kontranapada grčke momčadi.

IGRAČI KOJI NEDOSTAJU
Fernando Santos je nekidan objavio svoj konačni popis igrača za SP, problema sa ozljedama nije bilo tako da su svi poznatiji izostanci samostalna trenerska odluka.
Tako na spisku međuostalim nema vječitih golmanskih rezervi Tzorvasa i Sifakisa, njihova mjesta su zauzeli Glykos i Kapino, iskusnih obrambenih igrača A. Papadopoulosa te Spyropoulosa, od veznjaka treba istaknuti izostanak nekadašnjeg wonderkida, Sotirisa Ninisa u kojeg su se kao tinejdžera polagale velike nade, a sa šireg spiska napadača su otpali napadač PAOK-a Athanasidis, te svojevremeno “perverzno” pojačanje Dinama, Dimitris Papadopoulos koji je poslije slabih nastupa u Dinamu te Španjolskoj proigrao poslije nakon povratka kući u Panthrakikos i Atromitos. Ali s obzirom da je glavna grčka snaga timski duh, individualne kvalitete niti jednog od nabrojanih ne bi trebale nedostajati.

VJEROJATNI SASTAV:
4-3-3 (4-5-1)
Karnezis – Torosidis, Holebas, Sokratis, Siovas, Holebas – Maniatis, Tziolis, Karagounis – Samaras, Mitroglu, Salpingidis

FIFA Ranking: 10.
Nastupi na SP: 3/20
Uspjesi: Grupna faza (1994., 2010.)


Marino Krstanović


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter