Search
Close this search box.

DAN POSLIJE: Rutinski na oranici

Da je prosječni poznavatelj nogometa mijenjao programe na televiziji tražeći utakmicu sigurno bi ovaj koji prenosi Gorica – Hajduk preskočio. Vrlo lako ga je zamijeniti s emisijom “Plodovi zemlje”. Suci su uzeli metar u ruke i mjerili nekakvu visinu, a tu je bila i lopata kojom se izbacivao višak zemlje iz oranice. Očekivao bi možda i kakvu sadnju krumpira.

Da su kamere bile uključene sat vremena prije, imao bi osjećaj da se radi o polju za uzgajanje riže koliko je teren bio natopljen. Pukom srećom kiša je smanjila intenzitet pa se utakmica ipak odigrala.

Stalan problem terena u HNL-u i dalje ostaje. Osim neregularnosti za odigravanje, dovodi i do teških ozljeda igrača, ali kao i za druge stvari, nitko se pretjerano ne uzbuđuje. Završit će prvenstvo pa će pod tepih sve što je bilo. A tijelo pamti. Svako sitno oštećenje vlakana tkiva može dovesti kasnije do teških ozljeda. Brojne primjere smo imali i ove sezone.

Sama utakmica je bila rutinska po Hajduk, lagana pobjeda. Mnogi je omalovažavaju govoreći “neš ti Gorice”, ali tome nije tako. Kako i Hajdukov “hashtag” kaže “svakajebitna”. Utakmicu treba dobiti.

I u ovakvim imamo igrače koji iskoče svojom vrlo kvalitetnom izvedbom. Ovaj put su to bili Benrahou i Livaja.

Marokanac je odigrao između linija Gorice ono što se traži cijelo vrijeme. Bio je često otkriven i moguće rješenje za opasan napad, a kad bi ga suparnik i markirao lako bi oslobađao prostor, bilo s balunom, bilo bez. Dobio je tu slobodu kretnje kao što je prije imao Brekalo sa suprotne strane.

Ovo je bila jedna od najboljih njegovih utakmica od dolaska u Hajduk pa preporučujem da svi igrači skinu slike s Instagrama kako bi bili bolji. U svakom pokretu tijela vidjela mu se želja za dokazivanjem, a dodiri baluna su bili brzi, kratki i što je najbitnije, precizni. Odličnih 39 dodira i preciznosti dodavanja 26/27, u prvom poluvremenu, donijeli su Hajduku nedostižnu prednost. Gol, asistencija, dribling 1/1, osvojeni dueli 3/4. Baš vrhunski.

Uz njega je i Livaja bio odličan. Nije iznenađujuće kad ima nekoga tko mu toliko pomaže. Ako Benrahou brzim prijenosom baluna rastvori suparničku obranu i bude konstantna opasnost tada i kapetan Hajduka ni ne može biti pokriven kao u prethodnim utakmicama. A svaki metar prostora čini razliku.

Još da se on s Karoglanom dogovori da svaki put (bar) na 3 razlike izađe u 60. minuti, ne bi bilo loše. Ovako nam svima kidaju živce da moramo strepiti pri svakom startu na njegov gležanj. Svi shvaćaju tu njegovu želju za igrom, ali postoji i odgovornost. Dolaze derbiji, a bez Livaje i s njim je ogromna razlika.

Osim njih dvojice srednji tercet (Krovinović, Sigur, Pukštas) je odigrao vrlo dobru utakmicu. Ukupno su izgubili samo 19 posjeda, imali preciznost dodavanja 90 %, točnost dugih baluna 70 % (nekoliko puta su rasparali obranu dodavanjima u među liniju što i nismo imali priliku baš prečesto gledati), dobivene duele 13/20. Sve to je produkt pravovremene trke i dobrog otkrivanja.

Karoglan ima dobitnu kombinaciju gdje Krovinovića diže u prvu liniju kod Hajdukove obrane, ostavljajući mlađima da kopaju po sredini u sustavu 4-4-2, a spušta ga u organizaciji napada u sustavu 4-3-3.

Da, Gorica nije u nekoj formi, ali sve moraš odigrati i zaslužiti, čak i na treningu, a kamoli na službenoj utakmici.

Jedina mana koja je bila vidljiva u Velikoj Gorici je ona kad bi suparnik opteretio lijevi bok Hajduka. Benrahou kad izađe visoko nije se uspijevao spustiti dovoljno brzo u obranu, a Pukštas nije dobro zatvarao taj prostor jer nije imao pomoć suigrača s lijeve strane prema sredini.

Kvalitetnija momčad će to iskoristiti. Hajduk je ovaj problem riješio već tijekom ove utakmica, ali je bitno notirati da se dogodio kako se ne bi ponavljao.

Slijedi posljednja iz niza “manjih utakmica”, prije pauze i derbija, Lokomotiva. Zagrepčani u 13 posljednjih susreta prvenstva i kupa imaju samo jedan jedini poraz, onaj u Rijeci 4-0. Hajduku su otkinuli 2 boda, Dinamu čak 5. Osijek su izbacili iz kupa i odigrali 1-1 u prvenstvu. U gostima dobili Slaven, Goricu i Dinamo.

Ali, Hajduk jednostavno mora dobiti jer #svakajebitna.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter