Donosimo sve izmjene Statuta HNS-a

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Nakon Skupštine HNS-a jedno je pitanje ostalo visiti u zraku:Zašto nisu objavljene promjene Statuta HNS-a?Analizirali smo novi Statut i donosimo popis njegovih izmjena.

The Ultimate Managed Hosting Platform

Za novi Zakon o računovodstvu – spremni

Velika promjena koja očekuje HNS novi je Zakon o računovodstvu neprofitnih organizacija. DopunomČlanka 80. (dodane su stavke 3, 4 i 5)predviđaju tu veliku novost i daju mogućnosti HNS-u da osnuje trgovačko društvo koje će posebnim ugovorom biti povezano sa HNS-om.Članak 78.izmijenjen je tako da sada uz izvršnog predsjednika (Vrbanović), nalogodavac za izvršenje financijskog plana postaje i predsjednik (Šuker).

Statut HNS-a, od sada mogu osnovati trgovako drutvo (sukladno novom Zakonu o raunovodstvu)

Statut HNS-a, i Davor uker od sada smije potpisivati raune sukladno financijskom planu.

Riješili su se HNL-a

Kako nije prošlo gašenje Udruge prvoligaša, HNS je promjenama svog Statuta ugasio njihov utjecaj. UČlanku 49. točka 6.izbačeno jeda automatizmompredstavnik HNL-a postajedopredsjednik Saveza,te HNL više ne sudjeluje ni u radu Izvršnog odbora. Evo navedenih izmjena:

Statut HNS-a, izbaen predstavnik Udruge prvoligaa iz Izvrnog odbora, te definiran da dopredsjednici postaju na prijedlog predsjednika

Promjene u načinu rada

UČlanku 44.izbačeno jeda se Izvršni odbor HNS-a sastaje najmanje jednom u dva mjeseca, te da se prilikom predlaganja i imenovanja članova Izvršnog odbora treba voditi računa o stručnosti i kvaliteti predloženih članova, zastupljenosti Županijskih nogometnih saveza kao i strukturi nogometnih djelatnika koja će omogućiti uspješno ostvarivanje ciljeva i zadataka HNS-a.

Izmjene je doživio i pravilnik Odbora za hitnost čime se nameće pitanje žele li prebaciti dio odluka na još manji i probraniji broj ljudi u HNS-u? Naime uČlanku 46.iz Odbora za hitnost izbacili su jednog predstavnika kojeg imenuje Izvršni odbor, a ostali su samo predsjednik IO HNS (Šuker), izvršni predsjednik (Vrbanović) i 5 dopredsjednika, koji to postaju na prijedlog predsjednika (Mamić, Mišković, Vučemilović, Kulušić, Bukvić). Isto tako Odbor za hitnost sada može raspravljati o svemu, a ne samo o hitnim stvarima, te Izvršni odbor više nije dužan verificirati njihove odluke, što je, do sada, bio slučaj.Evo navedenih izmjena:

Statut HNS-a, odbor za hitnost prije i poslije izmjena

Izmjene biranja dopredsjednika Izvršnog odbora

Statut HNS-a, od sada predsjednika mijenja prvi dopredsjednik

U članku 49. stavak 6. dodano je da Skupština bira dopredsjednike, ali na prijedlog Predsjednika, za razliku od do sada, kada bi Skupština među članovima Izvršnog odbora izabrala dopredsjednike. Pozicija prvog dopredsjednika također je ojačana, jer izmijenjena je uČlanku 50. točka 2. u kojoj se definira tko mijenja predsjednikaukoliko je odsutan ili spriječen duže od 2 mjeseca. Do sada bi zamjenika birali članovi Izvršnog odbora, a od sada on automatizmom postaje prvi dopredsjednik (Mamić).

Međužupanijski nogometni savezi

Statut HNS-a, meuupanijski savezi

Očekuje nas i reorganizacija saveza na način da se dodaoČlanak 31.po kojem se Županijski nogometni savezi udružuju u pet (5) međužupanijskih nogometnih saveza (MŽNS) koji će vjerojatno zamijeniti dosadašnja Središta kao oblik koordinacije na regionalnoj osnovi. Dakle, Sjever, Središte, Istok, Zapad i Jug. Prema navedenom članku Županijski savezi se neće ugasiti, već će se udružiti i osnovati dodatno birokratsko tijelo po regionalnom ključu.

Nekažnjavanje

Statut HNS-a, dodatan lanak usklaen sa Zakonom o sportu

Sukladno Zakonu o sportu dodane su odredbe o zabrani obavljanja djelatnosti, pa je tako dodan članak 84 kojim se definira tko sve ne smije sudjelovati u radu: pravomoćno osuđeni na kaznu zatvora od 6 mjeseci, te osobe protiv kojih je pokrenut kazneni postupak zbog kaznenih dijela počinjenih na štetu djeteta ili maloljetnika.

Isto tako dodane su dodatne odredbe tko ne smije biti u Skupštini i Izvršnom odboru:

Statut HNS-a, dodatne odredbe tko ne smije biti u Skuptini i Izvrnom odboru


Robi H.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Load WordPress Sites in as fast as 37ms!

Zadnje objavljeno

Twitter