FIFA želi ograničiti posredničke naknade

Foto: Fieldoo Blog
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Gianni Infantino je po dolasku na čelnu funkciju svjetske nogometne organizacije izjavio da je “duboko zabrinut zbog velike količine novca koja se izvlači iz svijeta nogometa” aludirajući prije svega na nogometne agente i provizije koje dobivaju prilikom transfera ili potpisa odnosno produženja ugovora.

Zbog toga je pri FIFA-i osnovana radna skupina koja za cilj ima predložiti nova pravila kojima bi se bolje regulirala uloga posrednika u svijetu nogometa kao i ograničile naknade koje primaju. Posljednji put su promjene po ovom pitanju izglasane 2015. godine kada su ukinuti licencirani FIFA agenti, a UEFA je nedavno na sastanku Izvršnog odbora u Kijevu odlučila da će klubovi u financijskim izvješćima ubuduće morati navesti posrednike kojima su isplatili provizije, poslove u kojima su sudjelovali kao i točan ukupni iznos koji im je isplaćen što je dosad bio zadatak nacionalnih saveza koji su tako što odrađivali na godišnjoj razini, do konca ožujka svake godine.

Prijedlog radne skupine je da se posrednička naknada ograniči na 3% provizije, što je znatno manje od 6,7% koliko je prosječna visina provizije koja se danas isplaćuje i koja nije ograničena iako je preporuka FIFA-e da onda bude na razini do 10%. Također se predlaže da teret plaćanja provizije više ne bude na klubovima nego da je snose igrači, a zamisao je i da isti agent ne može u istom transferu zastupati i klub i igrača. Uz to je na vidjelo izašla i ideja da se ograniči broj transakcija odnosno poslova koje bi klubovi mogli odraditi unutar istog transfernog roka.

Na prijedloge radne skupine za ograničenjem provizije su sa nezadovoljstvom reagirali iz svjetskog udruženja nogometnih agenta pa je proteklog tjedna u Engleskoj održan sastanak njihovih predstavnika i 120 posrednika s delegatima FIFA-e i UEFA-e u kojima su razmijenili stavove po ovom pitanju.

Predsjednik udruženja agenata Mike Miller je po završetku sastanka za BBC izjavio:

Cijenimo što su predstavnici FIFA-e došli iz Švicarske na ovaj sastanak, to je velika stvar. Predložena ograničenja po pitanju provizije bi imala smisla kada bi se odnosila na sve dijelove nogometnog biznisa, a ne samo na jednu specifičnu grupu. Zašto u tom slučaju ograničiti samo zaradu posrednika? Zašto se isto ne bi primijenilo i na trenere, vlasnike klubova? Većina posrednika će vam u razgovoru reći da nisu zadovoljni koliko zarađuju, da se naknade često moraju dijeliti na više osoba. Ovo je skup posao gdje trebate ishoditi dozvole za rad u mnogim zemljama te surađivati s lokalnim agentima kojima dajete dio zarade. Da ne govorimo da je često uključena i obitelj igrača koja također dobije svoj dio. Da, postoje agenti koji zarađuju veliki novac, ali ne treba se ovaj posao gledati kroz njih jer oni nisu ogledni primjer. Rekli smo FIFA-i i da je deregulacija iz 2015. godine bila pogreška, a da je odluka da posrednik može zastupati i klub i igrače bila dobra jer ubrzava zaključenje posla i štedi novac. Agenti žele da se ovaj dio nogometnog biznisa bolje uredi, da se stvori sustav koji će vrednovati iskustvo i kontinuiranu edukaciju. Želimo i da se donese kodeks ponašanja s propisanim sankcijama za njegovo kršenje. Agenti nemaju ništa protiv da njihov posao bude reguliran na pravi način.

Konačni prijedlog novih pravila po pitanju posrednika u svijetu nogometa se ne očekuje prije listopada ove godine.

Pročitajte više:

>> Hrvatski prvoligaši posrednicima isplatili šest milijuna eura – rekorder HNK Rijeka


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 3,72 kn s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Zadnje objavljeno

Twitter