FIFPro: Preopterećenje nogometaša negativno utječe na njihovo mentalno zdravlje

Foto: Pixabay

Novu analizu istraživanja opterećenosti profesionalnih nogometaša koju je predstavio FIFPRO, ukazuje na brojne negativne učinke preopterećenosti koji se uglavnom očituju u vidu psihičkih problema, lošijim sportskim rezultatima i problemima u privatnom životu nogometaša.

Fokus novog istraživanja usmjeren je na preklapanje rasporeda natjecanja i povećanje obujma radnih zahtjeva u nogometnoj sezoni 2022./2023., kao i utjecaj istih na zdravlje i dobrobit profesionalnih nogometaša. Iako su rizici od ozljeda i lošiji rezultati na terenu dobro poznate posljedice preopterećenosti, ovo izvješće ukazuje i na opasnosti od preranog prekida sportske karijere, pojave psihičkih poremećaja i problema u privatnom životu pojedinaca.

Istraživanje je provedeno nakon jedne od najzahtjevnijih sezona ikada, uglavnom zbog SP u Kataru usred sezone. I ove smo sezone svjedočili iznimno velikom broju domaćih i međunarodnih natjecanja te proširenih turnira reprezentacija.

Igrači poput Viniciusa Juniora i Judea Bellinghama igrali su dvostruko više natjecateljskog profesionalnog nogometa u svojoj dobi od svojih vršnjaka u prethodnim generacijama, povećavajući rizik od ozljeda i sagorijevanja, navodi se u izvješću.

• U dobi od 22 godine Vinicius Junior već je odigrao 18.876 minuta klupskog i međunarodnog nogometa, više nego dvostruko više od bivšeg brazilskog igrača Ronaldinha u istoj dobi.

• Španjolac Pedri je s 20 godina odigrao više od 12.000 minuta, što je 25% više minuta od Xavija u istoj dobi.

• Francuz Kylian Mbappé je s 24 godine odigrao 26.952 minute, što je 48% više minuta od Thierryja Henryja u istoj dobi.

• Do svog 20. rođendana, Jude Bellingham će odigrati više od 30% više minuta natjecateljskog nogometa nego Wayne Rooney, u istoj dobi.

Nogometni dionici dosad su ignorirali zaštitne zdravstvene mjere u korist širenja natjecanja koje bi trebalo donijeti dodatne prihode. Izvješće sugerira da bi za sezonu 2024. /2025. zbog proširenja UEFA Lige prvaka i FIFA Svjetskog klupskog prvenstva potencijalno mogla postojati sezona od 89 utakmica za igrače u najuspješnijim klubovima, što znači da bi se mogli suočiti s povećanjem broja utakmica od 11%.

“Empirijski dokazi pokazuju da kanibalizacija kalendara utakmica uzrokuje više mentalnog i fizičkog stresa kod današnjih vrhunskih nogometaša nego u prethodnim generacijama,” rekao je glavni tajnik FIFPRO-a Jonas Baer-Hoffmann.

“Za sada ne znamo za sustavna rješenja koja bi zaštitila najosjetljivije skupine nogometaša. Kalendar utakmica 2024. /2025. stavit će još veći pritisak na njihovo zdravlje i dobrobit. Svi imamo kolektivnu dužnost brinuti se za te igrače, a odgovorni dionici moraju ubrzati provedbu mjera koje osiguravaju njihovo zdravlje i dobrobit. Zdravlje i sigurnost nogometaša i svih ostalih sudionika utakmica moraju biti ispred svih ostalih prioriteta. Izuzetno je važno da provedemo neke od mjera koje smo zatražili kako bismo zaštitili igrače od psihičkih ili fizičkih ozljeda. Spremni smo ojačati kontakte sa zainteresiranim dionicima u nogometu kako bismo poboljšali uvjete rada igrača,” rekao je predsjednik FIFPRO-a David Aganzo.


Kada ste već ovdje...
... imamo jednu molbu za Vas. Iako nam čitanost raste, prihodi od neprofitnih izvora za neovisne medije, kao i prihodi oglašivača su u padu. Volonteri smo koji od nogometa ne žive, već žive za njega, ali rad i rast kojeg želimo ostvariti ne možemo postići bez financija, a ne želimo u svom rastu izgubiti neovisnost. Stoga Vas moramo zamoliti, ukoliko Vam se sviđaju naše analize, tekstovi i komentari, da nas podržite.

Pošaljite SMS sa tekstom NPLUS na broj 616478 (cijena 0,49 € s uključenim PDV-om)
Operator SMS usluge: IPT d.o.o., Miramarska 24, 10000 Zagreb, OIB: 74377537525, tel: 01/6005-607

Donirajte putem jednokratne uplate ili trajnog naloga na IBAN: HR8324070001100511089
Donirajte kreditnom karticom putem PayPala ili trajnim nalogom.

Zadnje objavljeno

Twitter